• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
peulvruchten stiense droogbonen

Krombekbonen soep

2 februari 2021 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

bonen koken, krombekbonen soep, glazen schaal met witte bonen in weekwater
krombekbonen

Op zaterdag op de Vismarkt in Groningen stad, staat mijn favoriete marktkraam. De kraam van Waldfarming is voor mij een soort snoepkraam, ik word er altijd een beetje hebberig van. Welk peulvruchten recept je ook wilt gaan klaarmaken, dit is hét adres voor je bonen.
De eerste keer dat ik er langs liep, vroeg ik of ze ook grauwe erwten verkochten. Ik werd lachend aangekeken, want daar hadden ze wel 9 verschillende soorten van!

peulvruchten stiense droogbonen
stiense bonen

Afgelopen week kocht ik krombekbonen en stiense bonen. Krombekbonen zijn witte bonen en lijken op cannellini bonen. Volgens de marktkoopman hebben cannellini bonen de naam, maar krombekbonen de smaak.

Stiense bonen zijn prachtige mooie grote bonen met een fraaie tekening die ook na het koken zichtbaar blijft. Heerlijk voor door de chili sin carne.

Cannellini bonen hebben de naam, krombekbonen de smaak!

krombekbonen soep, grote pan vol met veel groentes en stokbroden op de achtergrond

Ik verheug me alweer op mijn volgende bezoek aan de markt, wat zal ik dan weer eens kiezen? Wonder van Scheemda, priesterbonen, citroenboontjes, wieringerbonen, adukibonen, zwarte ogen boontjes, flageolets, beluga linzen, Dik Trom, kievitsbonen, woudbonen…

Voor het volgende peulvruchten recept, heb ik de krombekbonen 8 uur geweekt en daarna in de snelkookpan 8 minuten gekookt. Vervolgens onder druk af laten koelen. Als je na het koken meteen het drukventiel openzet, dan is er grote kans dat je bonen allemaal openbarsten. Prima als je haast hebt en er puree van wilt maken, maar niet zo fraai voor door de soep of salade.

Ik kocht een pond krombekbonen, een gedeelte gebruikte ik voor de soep, van de rest maakte ik bonenpuree.

Snelle bonenpuree met citroen

Meng in een schaal de gekookte bonen met citroensap en -rasp, olijfolie en peper en zout. Je zou ook nog feta en verse kruiden kunnen toevoegen voor een luxere versie. Fijn prakken met een vork, en klaar ben je. Heerlijk op een stukje vers stokbrood of een toastje.

krombekbonen soep, grote pan vol met veel groentes en stokbroden op de achtergrond
Afdrukken Pin

Krombekbonen soep

Soort Soep
Speciale wensen glutenvrij, vegetarisch
Kooktijd 45 minuten
Bonen weektijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 45 minuten
Personen 6 personen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 prei - fijn gesneden
  • 6 selderij stengels - fijn gesneden
  • 6 wortels of 1 winterpeen - in kleine stukjes gesneden
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • peper en waddenzout
  • basilicum blaadjes om te serveren

Krombekbonen uit de snelkookpan

  • 250 gram krombekbonen en het kookvocht - witte droogboon, te vervangen door cannellini bonen

Instructies

Krombekbonen koken

  • De krombekbonen 's ochtends in de week zetten, zodat ze 8 uur kunnen weken.
  • Na 8 uur de bonen afgieten en afspoelen.
  • De bonen in de snelkookpan doen met genoeg vers water, zodat de bonen 2 cm onder water staan (zonder het stoommandje). De deksel correct plaatsen en op druk laten komen. Zodra de pan op druk is, 8 minuten koken. Met de deksel erop af laten koelen totdat de druk er af is.
    Daarna de bonen afgieten, het kookvocht in een schaal opvangen!!

Soep

  • In een grote pan de olijfolie verwarmen.
  • Vervolgens de prei, selderij en wortel toevoegen. Fruiten tot ze gaar en licht bruin zijn.
  • Peper en zout naar smaak gebruiken. Ik gebruik waddenzout in plaats van bouillonblokjes.
  • De tomatenblokjes toevoegen en het kookvocht van de bonen. Laat de soep 10 minuten doorkoken.
  • Als laatste voeg je de reeds gekookte krombekbonen toe, die je nog eventjes mee laat warmen.
  • Serveer met basilicum.

Categorie: Diner, Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten Tags: glutenvrij bakken, glutenvrij koken, peulvruchten

Vorig bericht: «glutenvrij stokbrood met desem, drie gebakken stokbroden op een bakplaat met gaatjes Glutenvrij stokbrood maken met desem
Volgend bericht: Toet Groningen, recensie Toetjesparadijs, Toet Groningen Citroentaart, met mooie laagjes»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl