
Op zaterdag op de Vismarkt in Groningen stad, staat mijn favoriete marktkraam. De kraam van Waldfarming is voor mij een soort snoepkraam, ik word er altijd een beetje hebberig van. Welk peulvruchten recept je ook wilt gaan klaarmaken, dit is hét adres voor je bonen.
De eerste keer dat ik er langs liep, vroeg ik of ze ook grauwe erwten verkochten. Ik werd lachend aangekeken, want daar hadden ze wel 9 verschillende soorten van!

Afgelopen week kocht ik krombekbonen en stiense bonen. Krombekbonen zijn witte bonen en lijken op cannellini bonen. Volgens de marktkoopman hebben cannellini bonen de naam, maar krombekbonen de smaak.
Stiense bonen zijn prachtige mooie grote bonen met een fraaie tekening die ook na het koken zichtbaar blijft. Heerlijk voor door de chili sin carne.
Cannellini bonen hebben de naam, krombekbonen de smaak!
Ik verheug me alweer op mijn volgende bezoek aan de markt, wat zal ik dan weer eens kiezen? Wonder van Scheemda, priesterbonen, citroenboontjes, wieringerbonen, adukibonen, zwarte ogen boontjes, flageolets, beluga linzen, Dik Trom, kievitsbonen, woudbonen…
Voor het volgende peulvruchten recept, heb ik de krombekbonen 8 uur geweekt en daarna in de snelkookpan 8 minuten gekookt. Vervolgens onder druk af laten koelen. Als je na het koken meteen het drukventiel openzet, dan is er grote kans dat je bonen allemaal openbarsten. Prima als je haast hebt en er puree van wilt maken, maar niet zo fraai voor door de soep of salade.
Ik kocht een pond krombekbonen, een gedeelte gebruikte ik voor de soep, van de rest maakte ik bonenpuree.
Snelle bonenpuree met citroen
Meng in een schaal de gekookte bonen met citroensap en -rasp, olijfolie en peper en zout. Je zou ook nog feta en verse kruiden kunnen toevoegen voor een luxere versie. Fijn prakken met een vork, en klaar ben je. Heerlijk op een stukje vers stokbrood of een toastje.
Krombekbonen soep
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 prei - fijn gesneden
- 6 selderij stengels - fijn gesneden
- 6 wortels of 1 winterpeen - in kleine stukjes gesneden
- 2 blikken tomatenblokjes
- peper en waddenzout
- basilicum blaadjes om te serveren
Krombekbonen uit de snelkookpan
- 250 gram krombekbonen en het kookvocht - witte droogboon, te vervangen door cannellini bonen
Instructies
Krombekbonen koken
- De krombekbonen 's ochtends in de week zetten, zodat ze 8 uur kunnen weken.
- Na 8 uur de bonen afgieten en afspoelen.
- De bonen in de snelkookpan doen met genoeg vers water, zodat de bonen 2 cm onder water staan (zonder het stoommandje). De deksel correct plaatsen en op druk laten komen. Zodra de pan op druk is, 8 minuten koken. Met de deksel erop af laten koelen totdat de druk er af is. Daarna de bonen afgieten, het kookvocht in een schaal opvangen!!
Soep
- In een grote pan de olijfolie verwarmen.
- Vervolgens de prei, selderij en wortel toevoegen. Fruiten tot ze gaar en licht bruin zijn.
- Peper en zout naar smaak gebruiken. Ik gebruik waddenzout in plaats van bouillonblokjes.
- De tomatenblokjes toevoegen en het kookvocht van de bonen. Laat de soep 10 minuten doorkoken.
- Als laatste voeg je de reeds gekookte krombekbonen toe, die je nog eventjes mee laat warmen.
- Serveer met basilicum.
Geef een reactie