• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Annemiekeglutenvrij

Glutenvrij Brood & Patisserie

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Combi Gist- en Desembrood
    • Patisserie Hartig
    • Patisserie Zoet
    • FAQ
  • Recepten
    • Brood
    • Diner
    • Drankjes
    • Ontbijt en lunch
    • Patisse­rie
    • Tips en techniek­­­
  • Agenda
  • Annemieke
glutenvrij, chocoladekarameltaart met glimmende chocolade spiegel en galetjes met sukade

Kwee­peren gelei maken

3 november 2020 by Annemieke

Kweeperen: veelzijdig seizoensfruit

kweepeer gelei, heel veel jampotjes met heldere rode gelei.

Om kweepeer gelei te maken gebruik je alleen het kookvocht. Elke keer dat ik kweeperen gelei maak ben ik weer verbaasd over de kleur die ontstaat tijdens het koken, een magisch proces. Bekijk mijn filmpje hieronder over het maken van kweeperen gelei. Hier zie je duidelijk de kleurverandering van het kookvocht dat transformeert van lichtgeel naar dieprood.

Kweepeer gelei is heerlijk door de yoghurt bij je ontbijt, als laagje in een vlaflip en als swirl door een cheesecake. Of gebruik het in een trifle, Eton mess, jamkoekjes, bij een scone met clotted cream… Ben ik nog een mogelijkheid vergeten😉?

Om de gelei in jampotjes te doen gebruik ik een jamtrechter. Dat is een trechter met een brede uitloop, waarmee je makkelijk potjes kunt vullen zonder je vingers te branden en alles plakkerig te maken.

Tip: Een potje kweeperen gelei met een mooi geschreven label is een origineel cadeautje.

In dit recept gebruik je alleen het kookvocht, maar gooi de gekookte kweeperen niet weg want die kan je zo eten of er moes, jam of natuurlijk dulce de membrillo van maken. Mijn membrillo recept staat ook online.

https://www.youtube.com/watch?v=tQMqcE0r2U0

Kweeperen gelei heeft een heldere dieprode kleur en een heerlijk zoete smaak.

Kweepeer gelei in glazen potten, met een mooie heldere dieprode kleur en fraaie lichtinval.
Print Pin

Kweeperen gelei

Dieprode heldere gelei met de heerlijke zoete smaak van kweeperen.
Soort Bijgerecht, Jam
Speciale wensen eivrij, glutenvrij, lactosevrij, notenvrij, Vegan, vegetarisch
Voorbereiding 45 minuten minuten
Kooktijd 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 45 minuten minuten

Ingrediënten

Benodigdheden

  • Grote pan met een dikke bodem, schone theedoek/neteldoek/zeefdoek, houten pollepel en glazen jampotjes

Ingrediënten

  • kweeperen
  • kristalsuiker - hoeveelheid afhankelijk van het gewicht van de kweeperen
  • water

Instructies

  • De kweeperen schillen, klokhuizen verwijderen en in vieren snijden. De schillen en klokhuizen niet weggooien!
  • Doe de schillen en klokhuizen in een schone doek of katoenen zak en knoop goed dicht.
  • Doe de kweepeer parten en de doek met schillen in een grote pan en vul aan met water, zodat alles net onder staat.
  • Met de deksel op de pan de kweeperen koken totdat ze zacht zijn.
  • Als de kweeperen gaar zijn, het kookvocht afgieten en opvangen in een andere pan. Laat de kweeperen uitlekken in een zeef en vang het kookvocht op, dit gaan we gebruiken voor de gelei. Wrijf de peren niet door de zeef, want daar wordt je gelei troebel van! De schillen en klokhuizen hebben hun werk gedaan, pectine afgeven, en kunnen nu worden weggegooid. De gekookte kweeperen kan je zo eten of in een ander recept gebruiken.
  • Weeg het kweeperenkookvocht en gebruik hetzelfde gewicht aan suiker.
  • Doe het kookvocht en de suiker in een pan met dikke bodem en breng al roerend aan de kook. Kook vervolgens totdat de gelei verandert van kleur tot dieprood en het mengsel iets dikker wordt. Pas op voor hete spetters van de gelei.
  • Bewaar een schoteltje in de koelkast. Als je denkt dat de gelei bijna klaar is, pak je het koude schoteltje en doet er een druppeltje gelei op. Als je vervolgens een streep door de gelei kunt trekken en de gelei loopt niet meer terug, dan is je gelei klaar.
  • Spoel de schone jampotten af met kokend water, en laat ze op een rooster in een oven op laag vermogen drogen. Of gebruik jampotten die net schoon uit de hete afwasmachine komen.
  • Vul de nog warme gesteriliseerde jampotten met de hete gelei, met behulp van een jamtrechter en een soeplepel. Maar pas of voor je handen!
  • Label de potten met een sticker waarop je de inhoud en de datum schrijft.

Kweeperen moes


Kweeperen in een schaal opgetast

Gestoofde kweeperen


kweeperen in suikerstroop gestoofd met vanille stokje

Dulce de membrillo


Membrillo van kweeperen met schapenkaas op een schoteltje


Gezond glutenvrij brood bakken workshop


Workshop brood


Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.


Workshop desembrood


Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie


Workshop patisserie


Glutenvrije kniepertjes, een papieren tas vol met vers gebakken koekjes.


Koekjes bakken

Category: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie, Tips en techniek­­­Tag: fruit

Workshops glutenvrij bakken:

Twee glutenvrije breekbroden voor een glutenvrije high tea workshop, breekbrood

Cursus glutenvrij Gistbrood en Desembrood

Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.

Cursusdag glutenvrij Desembrood bakken

Gezond glutenvrij brood bakken workshop

Workshop glutenvrij Brood bakken

Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie

Workshop glutenvrije Patisserie Hartig

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de
nieuwsbrief.
(uitschrijven kan altijd)

Vorig bericht:membrillo met schapenkaasDulce de mem­brillo recept
Volgend bericht:Gluten­vrije appel­taart met slag­roomcrumble appeltaart met grote toef slagroom met limoncello

Lees Interacties

Reacties

  1. Marc

    15 oktober 2021 om 11:52

    Ik maak al een aantal jaar elk jaar kweeperengelei, maar op de een of andere manier geleert die nooit zonder geleermiddel. Ik heb wel eens een pan sap 2 tot 3 uur laten koken…

    Als algemene tip (uit andere recepten): na het koken van de vruchten deze nog minstens een nacht in het water laten staan. En dan minstens zo lang laten uitlekken. Dat zou toch een maximaal pectinegehalte moeten opleveren. Eigenlijk.

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      16 oktober 2021 om 21:07

      Beste Marc, Lastig om te zeggen waarom jouw kweeperen gelei niet wil geleren… Kook je de schillen en klokhuizen wel mee met de kweeperen? Want die zorgen voor de pectine in je kookvocht.
      En hoeveel suiker gebruik je in verhouding tot het kookvocht dat overblijft na het koken van de kweeperen?

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn welkom.

Meer informatie nodig over coeliakie? Neem dan eens een kijkje op de website van de
Nederlandse Coeliakie vereniging

  • https://www.instagram.com/annemiekeglutenvrij.nl/
  • LinkedIn
  • Mail
  • YouTube
  • Pinterest
  • Link

#lekkerglutenvrijeten

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2025 Annemiekeglutenvrij.nl