• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
Lebkuchen recept met knapperige suikerlaag en roze peper decoratie

Leb­kuchen recept met roze peper

24 december 2020 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

lebkuchen met roze peper

Dit glutenvrije Lebkuchen recept maak je makkelijk zelf. Heerlijk kruidig met je eigen samengestelde specerijenmix. Lebkuchen wordt ook wel peperkoek of honingkoek genoemd.

Dit ‘Pfeffernüsse’ recept heb ik ontwikkeld uit puur jeugdsentiment. Toen ik klein was nam onze buurvrouw in december steevast een zakje Lebkuchen voor ons mee van haar reis naar Duitsland. Zachte Lebkuchen in groot pepernoot formaat met een witte knapperige gesuikerde laag, echt lekker.

Nu zag ik onlangs Martha Steward in haar kookprogramma Pfeffernüsse maken en het toeval wil dat onze oude buurvrouw ook Martha heette! Dat was voor mij het moment om de keuken in te gaan om mijn eigen glutenvrije versie te ontwikkelen. Het recept vind je hieronder.

Uit nostalgische overweging maak ik de Lebkuchen in pepernoot formaat, maar je kunt ze natuurlijk in elke vorm bakken die je wilt. Peperkoekmannetjes, sterren, rendieren, kerstbomen…leef je uit.

Aangezien het dit jaar niet mogelijk is om in Duitsland naar een kerstmarkt te gaan of naar bijvoorbeeld Oostenrijk voor de wintersport, kan je met deze zelfgemaakte Lebkuchen de vakantie sfeer toch een beetje in huis halen.

Glutenvrij Lebkuchen recept, heerlijk kruidig met je eigen specerijenmix.

Lebkuchen recept met knapperige suikerlaag en roze peper decoratie
Afdrukken Pin

Lebkuchen

Heerlijk kruidig recept met je eigen samengestelde specerijenmix.
Soort Koekjes, snoepgoed
Keuken Duits
Speciale wensen glutenvrij, lactosevrij optioneel
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 15 minuten
Suikerlaag 20 minuten
Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

  • 115 gram boter - op kamer temperatuur, gebruik een plantaardige variant voor de lactosevrije optie
  • 165 gram donkere basterdsuiker
  • 70 gram (boekweit) honing
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille
  • 100 gram glutenvrij wit meel zonder bindmiddel
  • 60 gram glutenvrij teffmeel
  • 50 gram glutenvrij boekweitmeel
  • 50 gram glutenvrij kikkererwtenmeel
  • 20 gram glutenvrij havermeel
  • 1 theelepel xanthaangom
  • 2 theelepels glutenvrij bakpoeder
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper
  • ½ theelepel kruidnagel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel anijs
  • snufje zout

Glazuur en decoratie

  • 440 gram poedersuiker
  • 1 theelepel kirsch
  • 60 gram melk - of een plantaardige variant voor lactosevrij
  • gekneusde roze peperkorrels ter decoratie

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 160 graden.
  • Boter met de suiker en de honing luchtig kloppen met de K-haak in de keukenmachine, of met de hand.
  • Daarna het ei en de vanille toevoegen.
  • Als laatste alle droge ingrediënten door het boter/ei mengsel roeren tot een mooi deeg.
  • Met een klein beetje extra glutenvrij meel op het aanrecht, rolletjes maken van het deeg. Rolletjes in stukjes verdelen van 1,5 à 2 cm en daar bolletjes van rollen.
  • Leg de bolletjes met wat afstand op een bakplaat met bakpapier en bak ± 15 minuten. De pepernoten bak je niet krokant, ze moeten een beetje zacht en chewy blijven van binnen. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.
  • Meng de ingrediënten voor de glazuur tot een glad mengsel.
  • Haal de afgekoelde pepernoten door de glazuur met behulp van een (bonbon-)vork of gebogen paperclip en laat uitlekken op een rooster.
  • Decoreer de lebkuchen als de glazuur nog zacht is met de roze peperkorrels.

Tip: Martha Steward bakt haar lebkuchen op 180 graden, maar ik merkte dat door de grote hoeveelheid suiker in het recept,  de onderkant van de pepernoten te snel bruin werd. Daarom heb ik de oventemperatuur iets verlaagd.

Tip: Geen tijd om alle losse specerijen te gebruiken? Vervang ze dan door speculaaskruiden.

Meer Winterse recept ideeën:

Taaitaai opgestapeld, glutenvrije teff taaituffins met kerstmannetjes decoratie op de voorgrond
Taai Taai
mince pies recept glutenfree mince meat pies, unbaked in red silicon mold
Mince pies
Bloemkool recept Bruin gebakken bloemkoolsoufflé in ronde ovenschaal, met sla, rode ui en komkommer op de voorgrond
Bloemkool soufflé
tamme kastanje recept, kastanjetaart met een toef slagroom op een glazen schaaltje
Chocolade kastanjetaart

Categorie: Glutenvrij eten

Vorig bericht: «Glutenvrije taart met kastanje botercreme, met viooltjes decoratie Tamme kas­tanjes, zelf on­ge­zoete kas­tanje puree maken
Volgend bericht: Choco­lade cake recept: Bûche de Noël Chocolade cake ofwel Bûche de Noël»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl