Dit glutenvrije Lebkuchen recept maak je makkelijk zelf. Heerlijk kruidig met je eigen samengestelde specerijenmix. Lebkuchen wordt ook wel peperkoek of honingkoek genoemd.
Dit ‘Pfeffernüsse’ recept heb ik ontwikkeld uit puur jeugdsentiment. Toen ik klein was nam onze buurvrouw in december steevast een zakje Lebkuchen voor ons mee van haar reis naar Duitsland. Zachte Lebkuchen in groot pepernoot formaat met een witte knapperige gesuikerde laag, echt lekker.
Nu zag ik onlangs Martha Steward in haar kookprogramma Pfeffernüsse maken en het toeval wil dat onze oude buurvrouw ook Martha heette! Dat was voor mij het moment om de keuken in te gaan om mijn eigen glutenvrije versie te ontwikkelen. Het recept vind je hieronder.
Uit nostalgische overweging maak ik de Lebkuchen in pepernoot formaat, maar je kunt ze natuurlijk in elke vorm bakken die je wilt. Peperkoekmannetjes, sterren, rendieren, kerstbomen…leef je uit.
Aangezien het dit jaar niet mogelijk is om in Duitsland naar een kerstmarkt te gaan of naar bijvoorbeeld Oostenrijk voor de wintersport, kan je met deze zelfgemaakte Lebkuchen de vakantie sfeer toch een beetje in huis halen.
Glutenvrij Lebkuchen recept, heerlijk kruidig met je eigen specerijenmix.
Lebkuchen
Ingrediënten
- 115 gram boter - op kamer temperatuur, gebruik een plantaardige variant voor de lactosevrije optie
- 165 gram donkere basterdsuiker
- 70 gram (boekweit) honing
- 1 ei
- 1 theelepel vanille
- 100 gram glutenvrij wit meel zonder bindmiddel
- 60 gram glutenvrij teffmeel
- 50 gram glutenvrij boekweitmeel
- 50 gram glutenvrij kikkererwtenmeel
- 20 gram glutenvrij havermeel
- 1 theelepel xanthaangom
- 2 theelepels glutenvrij bakpoeder
- 1 theelepel speculaaskruiden
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- ½ theelepel kruidnagel
- ½ theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel anijs
- snufje zout
Glazuur en decoratie
- 440 gram poedersuiker
- 1 theelepel kirsch
- 60 gram melk - of een plantaardige variant voor lactosevrij
- gekneusde roze peperkorrels ter decoratie
Instructies
- Oven voorverwarmen op 160 graden.
- Boter met de suiker en de honing luchtig kloppen met de K-haak in de keukenmachine, of met de hand.
- Daarna het ei en de vanille toevoegen.
- Als laatste alle droge ingrediënten door het boter/ei mengsel roeren tot een mooi deeg.
- Met een klein beetje extra glutenvrij meel op het aanrecht, rolletjes maken van het deeg. Rolletjes in stukjes verdelen van 1,5 à 2 cm en daar bolletjes van rollen.
- Leg de bolletjes met wat afstand op een bakplaat met bakpapier en bak ± 15 minuten. De pepernoten bak je niet krokant, ze moeten een beetje zacht en chewy blijven van binnen. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.
- Meng de ingrediënten voor de glazuur tot een glad mengsel.
- Haal de afgekoelde pepernoten door de glazuur met behulp van een (bonbon-)vork of gebogen paperclip en laat uitlekken op een rooster.
- Decoreer de lebkuchen als de glazuur nog zacht is met de roze peperkorrels.
Tip: Martha Steward bakt haar lebkuchen op 180 graden, maar ik merkte dat door de grote hoeveelheid suiker in het recept, de onderkant van de pepernoten te snel bruin werd. Daarom heb ik de oventemperatuur iets verlaagd.
Tip: Geen tijd om alle losse specerijen te gebruiken? Vervang ze dan door speculaaskruiden.
Geef een reactie