Dit loempia recept ontstond nadat ik voor het eerst filodeeg had gemaakt. Ik wilde uitproberen of ik daar loempia’s mee kon bakken. Ik maakte van gewokte paksoi met pittige kruiden, wat geprakte aardappelen en blokjes jong belegen kaas een lekkere vulling.
Het filodeeg was makkelijk om mee te werken, het brak niet tijdens het rollen en bakken van de loempia’s. Geslaagd experiment!
Uiteraard kan je elke vulling gebruiken als je zelf loempia’s gaat maken. Ga voor klassiek met taugé, paprika, kool en wortel of doe duurzaam en kijk welke groentes of kliekjes er in jouw koelkast liggen die op moeten…zo kunnen de lekkerste recepten ontstaan.




Glutenvrije loempia's
Loempia's van zelfgemaakt filodeeg, met een pittige paksoi vulling. De hoeveelheid loempia's die je met dit recept maakt is afhankelijk van de afmetingen van je filodeegvellen.
Ingrediënten
- 1 recept filodeeg van kikkererwtenmeel - Het linkje naar het filodeegrecept met filmpje vind je onderaan dit recept
- 1 paksoi - we gebruiken voor de vulling slechts de helft, de rest kan je als groentegerecht naast je loempia eten;-)
- 1 teentje knoflook
- 4 gekookte en geprakte aardappels
- 200 gram kaas in blokjes - bijvoorbeeld belegen kaas of feta
- eventueel peper en zout
- kruiden mix - ik gebruikte het pittige kruidenmengsel Shichimi Togarashi (Euroma), maar gebruik wat je lekker vindt en in huis hebt!
Instructies
- Was de paksoi. Snijd de stelen, het witte gedeelte, in stukjes van een cm en het bladgroen in repen. Bak eerst de stelen met een beetje wokolie in een koekenpan, voeg na een paar minuten het groen toe. Pers het teentje knoflook boven de pan, voeg je kruidenmix naar keuze toe en bak alles nog even kort mee. Laat afkoelen.
- Prak de aardappels met een vork fijn en meng in een grote bak met de blokjes kaas en de helft van de uitgelekte gebakken paksoi. Proef of het mengsel goed op smaak is en voeg eventueel wat peper en zout toe.
- Nu kan je de loempia's gaan rollen. Leg 1 à 2 eetlepels paksoimengsel op een filodeeg vel. Vouw de zijkanten naar binnen en rol op. (zie foto's) Je kunt als het nodig is de randjes van het filodeeg een klein beetje vochtig maken met wat water, zodat de loempia mooi dicht blijft.
- Bak de loempia's in een koekenpan met wat olie aan alle kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Leuk je workshops! Ik woon niet in de buurt van Hilversum, dat is te ver weg voor een avondworkshop.
Geef je ook workshops overdag…?
Groet van Karin♀️
Hoi Karin, jazeker geef ik ook overdag workshops! (Met de nu geldende avondklok kunnen de avondworkshops sowieso niet doorgaan helaas.) Ik stuur je even een persoonlijk mailtje over de mogelijkheden. Groetjes Annemieke