• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Annemiekeglutenvrij

Glutenvrij Brood & Patisserie

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Combi Gist- en Desembrood
    • Patisserie Hartig
    • Patisserie Zoet
    • FAQ
  • Recepten
    • Brood
    • Diner
    • Drankjes
    • Ontbijt en lunch
    • Patisse­rie
    • Tips en techniek­­­
  • Agenda
  • Annemieke
glutenvrij, chocoladekarameltaart met glimmende chocolade spiegel en galetjes met sukade

Dulce de mem­brillo recept

8 oktober 2020 by Annemieke

membrillo is goed te combineren met schapenkaas
De eerste keer dat ik membrillo zag, was bij de Spaanse winkel bij mij om de hoek in Amsterdam. Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe culinaire ontdekkingen en bestelde dus een stukje. De Spaanse verkoopster achter de toonbank legde me uit dat ik het met schapenkaas moest combineren en met Spaans brood, dat gebakken wordt zonder zout. Het brood heb ik achterwege gelaten, vanwege de gluten, maar de schapenkaas met membrillo vond ik een hit. Helaas is de winkel ten onder gegaan, misschien door de toeristen overvloed in de Haarlemmerbuurt, wie zal het zeggen. Daarom maak ik tegenwoordig mijn eigen dulce de membrillo. Het is wel een middagje werk (schillen, roeren, afwas) maar als je meteen een flinke hoeveelheid maakt, heb je er nog lang plezier van.  Voor dit membrillo recept gebruik je slechts een klein gedeelte van het kookvocht, maar gooi de rest niet weg! Het is lekker om als limonade te drinken, eventueel met een beetje suiker of wat Spa. Of je kan er mooie helder rode gelei van maken (zie de foto onderaan dit bericht).

Membrillo met schapenkaas is een perfecte combi!


membrillo, kweeperenpasta
Print Pin

Dulce de Membrillo

Membrillo is een heerlijke zoete pasta waar je plakjes van kan snijden. Perfect te combineren met schapenkaas.
Soort Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Spaans
Speciale wensen eivrij, glutenvrij, notenvrij, Vegan, vegetarisch
Voorbereiding 45 minuten minuten
Kooktijd 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 45 minuten minuten

Ingrediënten

Benodigdheden

  • Grote pan met een dikke bodem, schone theedoek/neteldoek/zeefdoek, houten pollepel

Ingrediënten

  • kweeperen
  • kristalsuiker - hoeveelheid afhankelijk van het gewicht van de kweeperen
  • water
  • optioneel stemgember - Ik gebruik per 1 kg moes ongeveer 80 gram stemgember
  • optioneel kaneel - Ik gebruikte per 1 kg moes ongeveer een ½ theelepel kaneel

Instructies

  • De kweeperen schillen, klokhuizen verwijderen en in vieren snijden. De schillen en klokhuizen niet weggooien!
  • Doe de schillen en klokhuizen in een schone doek of katoenen zak en knoop goed dicht.
  • Doe de kweepeer parten en de doek met schillen in een grote pan en vul aan met water, zodat alles bijna onder staat.
  • Met de deksel op de pan de kweeperen koken totdat ze zacht zijn.
  • Als de kweeperen gaar zijn, het kookvocht afgieten en opvangen in een andere pan. Dit kookvocht kan je gebruiken om gelei te maken of als limonade opdrinken. De schillen en klokhuizen hebben hun werk gedaan, pectine afgeven, en kunnen nu worden weggegooid.
  • De gekookte peren met wat aanhangend vocht pureren met een staafmixer. Voeg nu ook de stemgember en kaneel toe als je dat wilt gebruiken.
  • Weeg de kweeperenmoes en voeg tweederde van het gewicht aan suiker toe. Heb je bijvoorbeeld 1,5 kilo moes, gebruik dan 1 kilo suiker.
  • Op laag vuur kook je deze massa in totdat de kleur van licht naar donker bruin/rood is veranderd. De massa is nog steeds vloeibaar maar als je met een pollepel over de bodem van de pan gaat en de bodem blijft even zichtbaar voordat de massa heel langzaam terugvloeit, dan is de membrillo goed. Pas op, blijf roeren, want de kweeperen massa wordt steeds dikker en kan gevaarlijk uit de pan spatten!!! Ik gebruik soms zelfs ovenwanten tegen het einde van het indik proces.
  • Zodra de membrillo de juiste consistentie heeft, laat je het iets afkoelen en giet je het in een schaal die je met plasticfolie hebt bekleed. Dek ook luchtdicht af met plastic en laat verder afkoelen voordat je het kan aansnijden.

Tips

Wil je liever jam maken? Stop dan halverwege het inkoken, als de massa wel al begint te geleren maar nog niet te stevig is. Bewaar in schone gesteriliseerde glazen potten.
Label de potten met een sticker waarop je de inhoud en de datum schrijft.

Kweeperen moes


Kweeperen in een schaal opgetast

Gestoofde kweeperen


kweeperen in suikerstroop gestoofd met vanille stokje

Kweeperen gelei


kweepeer gelei, heel veel jampotjes met heldere rode gelei.

membrillo, kweeperenpasta

Category: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie, Tips en techniek­­­Tag: fruit, glutenvrij bakken

Workshops glutenvrij bakken:

Twee glutenvrije breekbroden voor een glutenvrije high tea workshop, breekbrood

Cursus glutenvrij Gistbrood en Desembrood

Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.

Cursusdag glutenvrij Desembrood bakken

Gezond glutenvrij brood bakken workshop

Workshop glutenvrij Brood bakken

Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie

Workshop glutenvrije Patisserie Hartig

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de
nieuwsbrief.
(uitschrijven kan altijd)

Vorig bericht:Schaal vol met kweeperenKwee­peren; echt sei­zoens­fruit
Volgend bericht:Kwee­peren gelei makenKweepeer gelei in glazen potten, met een mooie heldere dieprode kleur en fraaie lichtinval.

Lees Interacties

Reacties

  1. Ghislaine

    30 september 2023 om 11:40

    Dag Annemieke,

    Hier ook geprobeerd… heerlijk.
    Dank je wel voor het lekkere recept.

    Zou je een idee hoe we dit kunnen bewaren en hoelang?
    Ik heb hier namelijk nog een goeie 6-7 kilo liggen…
    Het zou natuurlijk fijn zijn als ik er direct een hoop kan maken en kan bewaren en wat kan uitdelen aan vrienden

    Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      2 oktober 2023 om 13:40

      Hoi Ghislaine,
      Dankjewel voor je bericht, wat leuk om te horen!
      Ik heb de membrillo wel eens maandenlang in de koelkast bewaard, in een goed afgesloten tupperbakje ging dat prima. Na verloop van tijd ontstonden er wel wat suikerkristallen, maar de smaak bleef heerlijk. Groetjes Annemieke

      Beantwoorden
    • Marcelo Bussi

      11 december 2023 om 14:53

      Net mijn jaarlijkse portie Dulce de Membrillo gemaakt, als Argentijn kan ik niet zonder. Ik doe citroen bij voor de smaak, de Franse traditie vraagt Rozenwater, (een klein scheutje na het inkoken.) Het bewaart fantastisch in de vriezer, tot 2 jaar, mits goed verpakt: suiker rondom, daarna in alufolie en laatst, cling folie.

      Beantwoorden
      • Annemieke

        11 december 2023 om 14:59

        Hoi Marcelo, Dankjewel voor je bericht en tips! Groetjes Annemieke

        Beantwoorden
  2. Inge Hol

    5 januari 2023 om 11:49

    Nou, ik heb membrillo gisteren gemaakt, wel een werkje hoor! Maar ik kreeg die streep maar niet, na 4 uur koken maar gestort, maar met een mes kom ik er niet doorheen…
    Tip? Ik wil hem graag bij de kaasblokjes serveren…
    Maar wel heel leuk om eens te proberen. Volgende keer haal ik er wat uit voor een pot jam, want wat is het lekker…. Inge Hol/ Utrecht

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      6 januari 2023 om 10:20

      Hoi Inge,
      Ojee, wat vervelend om te horen dat je membrillo veel te hard is geworden! Nadat de massa van de kook af is, dikt het nog verder in tijdens het afkoelen, ging het daar wellicht mis? Misschien kan je er nog met een schaaf dunne plakjes van krijgen?
      Ik zal de tekst bij het recept aanpassen om het kookproces hopelijk wat duidelijker te krijgen. Groetjes Annemieke

      Beantwoorden
  3. Inge

    18 oktober 2021 om 16:39

    Dulce de mem­brillo, geweldig recept, dank je wel!

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      18 oktober 2021 om 16:40

      Wat leuk om te horen, dankjewel! Groetjes Annemieke

      Beantwoorden
    • Frank

      23 september 2024 om 17:48

      Bewaren doe ik op twee manieren, de in reepjes gesneden dulce leg ik in een metalen (koek-)trommeltje met op de bodem en tussen de laagjes vers geplukte laurierblaadjes, en in blokjes gesneden dulce rol ik door fijne basterdsuiker of poedersuiker en die gaan in een snoeptrommeltje.

      Beantwoorden
      • Annemieke

        1 oktober 2024 om 16:06

        Beste Frank, Bedankt voor je tips om de dulce te bewaren! Dat klinkt heerlijk 🙂 Groetjes Annemieke

        Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn welkom.

Meer informatie nodig over coeliakie? Neem dan eens een kijkje op de website van de
Nederlandse Coeliakie vereniging

  • https://www.instagram.com/annemiekeglutenvrij.nl/
  • LinkedIn
  • Mail
  • YouTube
  • Pinterest
  • Link

#lekkerglutenvrijeten

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2025 Annemiekeglutenvrij.nl