De eerste keer dat ik membrillo zag, was bij de Spaanse winkel bij mij om de hoek in Amsterdam. Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe culinaire ontdekkingen en bestelde dus een stukje. De Spaanse verkoopster achter de toonbank legde me uit dat ik het met schapenkaas moest combineren en met Spaans brood, dat gebakken wordt zonder zout. Het brood heb ik achterwege gelaten, vanwege de gluten, maar de schapenkaas met membrillo vond ik een hit. Helaas is de winkel ten onder gegaan, misschien door de toeristen overvloed in de Haarlemmerbuurt, wie zal het zeggen. Daarom maak ik tegenwoordig mijn eigen dulce de membrillo. Het is wel een middagje werk (schillen, roeren, afwas) maar als je meteen een flinke hoeveelheid maakt, heb je er nog lang plezier van. Voor dit membrillo recept gebruik je slechts een klein gedeelte van het kookvocht, maar gooi de rest niet weg! Het is lekker om als limonade te drinken, eventueel met een beetje suiker of wat Spa. Of je kan er mooie helder rode gelei van maken (zie de foto onderaan dit bericht).
Membrillo met schapenkaas is een perfecte combi!
Dulce de Membrillo
Ingrediënten
Benodigdheden
- Grote pan met een dikke bodem, schone theedoek/neteldoek/zeefdoek, houten pollepel
Ingrediënten
- kweeperen
- kristalsuiker - hoeveelheid afhankelijk van het gewicht van de kweeperen
- water
- optioneel stemgember - Ik gebruik per 1 kg moes ongeveer 80 gram stemgember
- optioneel kaneel - Ik gebruikte per 1 kg moes ongeveer een ½ theelepel kaneel
Instructies
- De kweeperen schillen, klokhuizen verwijderen en in vieren snijden. De schillen en klokhuizen niet weggooien!
- Doe de schillen en klokhuizen in een schone doek of katoenen zak en knoop goed dicht.
- Doe de kweepeer parten en de doek met schillen in een grote pan en vul aan met water, zodat alles bijna onder staat.
- Met de deksel op de pan de kweeperen koken totdat ze zacht zijn.
- Als de kweeperen gaar zijn, het kookvocht afgieten en opvangen in een andere pan. Dit kookvocht kan je gebruiken om gelei te maken of als limonade opdrinken. De schillen en klokhuizen hebben hun werk gedaan, pectine afgeven, en kunnen nu worden weggegooid.
- De gekookte peren met wat aanhangend vocht pureren met een staafmixer. Voeg nu ook de stemgember en kaneel toe als je dat wilt gebruiken.
- Weeg de kweeperenmoes en voeg tweederde van het gewicht aan suiker toe. Heb je bijvoorbeeld 1,5 kilo moes, gebruik dan 1 kilo suiker.
- Op laag vuur kook je deze massa in totdat de kleur van licht naar donker bruin/rood is veranderd. De massa is nog steeds vloeibaar maar als je met een pollepel over de bodem van de pan gaat en de bodem blijft even zichtbaar voordat de massa heel langzaam terugvloeit, dan is de membrillo goed. Pas op, blijf roeren, want de kweeperen massa wordt steeds dikker en kan gevaarlijk uit de pan spatten!!! Ik gebruik soms zelfs ovenwanten tegen het einde van het indik proces.
- Zodra de membrillo de juiste consistentie heeft, laat je het iets afkoelen en giet je het in een schaal die je met plasticfolie hebt bekleed. Dek ook luchtdicht af met plastic en laat verder afkoelen voordat je het kan aansnijden.
Tips
Label de potten met een sticker waarop je de inhoud en de datum schrijft.
Ghislaine
Dag Annemieke,
Hier ook geprobeerd… heerlijk.
Dank je wel voor het lekkere recept.
Zou je een idee hoe we dit kunnen bewaren en hoelang?
Ik heb hier namelijk nog een goeie 6-7 kilo liggen…
Het zou natuurlijk fijn zijn als ik er direct een hoop kan maken en kan bewaren en wat kan uitdelen aan vrienden
Alvast bedankt
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Hoi Ghislaine,
Dankjewel voor je bericht, wat leuk om te horen!
Ik heb de membrillo wel eens maandenlang in de koelkast bewaard, in een goed afgesloten tupperbakje ging dat prima. Na verloop van tijd ontstonden er wel wat suikerkristallen, maar de smaak bleef heerlijk. Groetjes Annemieke
Marcelo Bussi
Net mijn jaarlijkse portie Dulce de Membrillo gemaakt, als Argentijn kan ik niet zonder. Ik doe citroen bij voor de smaak, de Franse traditie vraagt Rozenwater, (een klein scheutje na het inkoken.) Het bewaart fantastisch in de vriezer, tot 2 jaar, mits goed verpakt: suiker rondom, daarna in alufolie en laatst, cling folie.
Annemieke
Hoi Marcelo, Dankjewel voor je bericht en tips! Groetjes Annemieke
Inge Hol
Nou, ik heb membrillo gisteren gemaakt, wel een werkje hoor! Maar ik kreeg die streep maar niet, na 4 uur koken maar gestort, maar met een mes kom ik er niet doorheen…
Tip? Ik wil hem graag bij de kaasblokjes serveren…
Maar wel heel leuk om eens te proberen. Volgende keer haal ik er wat uit voor een pot jam, want wat is het lekker…. Inge Hol/ Utrecht
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Hoi Inge,
Ojee, wat vervelend om te horen dat je membrillo veel te hard is geworden! Nadat de massa van de kook af is, dikt het nog verder in tijdens het afkoelen, ging het daar wellicht mis? Misschien kan je er nog met een schaaf dunne plakjes van krijgen?
Ik zal de tekst bij het recept aanpassen om het kookproces hopelijk wat duidelijker te krijgen. Groetjes Annemieke
Inge
Dulce de membrillo, geweldig recept, dank je wel!
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Wat leuk om te horen, dankjewel! Groetjes Annemieke