
De eerste keer dat ik membrillo zag, was bij de Spaanse winkel bij mij om de hoek in Amsterdam. Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe culinaire ontdekkingen en bestelde dus een stukje. De Spaanse verkoopster achter de toonbank legde me uit dat ik het met schapenkaas moest combineren en met Spaans brood, dat gebakken wordt zonder zout. Het brood heb ik achterwege gelaten, vanwege de gluten, maar de schapenkaas met membrillo vond ik een hit.
Helaas is de winkel ten onder gegaan, misschien door de toeristen overvloed in de Haarlemmerbuurt, wie zal het zeggen. Daarom maak ik tegenwoordig mijn eigen dulce de membrillo. Het is wel een middagje werk (schillen, roeren, afwas) maar als je meteen een flinke hoeveelheid maakt, heb je er nog lang plezier van.
Voor dit membrillo recept gebruik je slechts een klein gedeelte van het kookvocht, maar gooi de rest niet weg! Het is lekker om als limonade te drinken, eventueel met een beetje suiker of wat Spa.
Of je kan er mooie helder rode gelei van maken (zie de foto onderaan dit bericht).
Membrillo met schapenkaas is een perfecte combi!
Dulce de Membrillo
Membrillo is een heerlijke zoete pasta waar je plakjes van kan snijden. Perfect te combineren met schapenkaas.
Soort Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Spaans
Speciale wensen eivrij, glutenvrij, notenvrij, Vegan, vegetarisch
Voorbereiding 45 minuten minuten
Kooktijd 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 45 minuten minuten
Ingrediënten
Benodigdheden
- Grote pan met een dikke bodem, schone theedoek/neteldoek/zeefdoek, houten pollepel
Ingrediënten
- kweeperen
- kristalsuiker - hoeveelheid afhankelijk van het gewicht van de kweeperen
- water
- optioneel stemgember - Ik gebruik per 1 kg moes ongeveer 80 gram stemgember
- optioneel kaneel - Ik gebruikte per 1 kg moes ongeveer een ½ theelepel kaneel
Instructies
- De kweeperen schillen, klokhuizen verwijderen en in vieren snijden. De schillen en klokhuizen niet weggooien!
- Doe de schillen en klokhuizen in een schone doek of katoenen zak en knoop goed dicht.
- Doe de kweepeer parten en de doek met schillen in een grote pan en vul aan met water, zodat alles bijna onder staat.
- Met de deksel op de pan de kweeperen koken totdat ze zacht zijn.
- Als de kweeperen gaar zijn, het kookvocht afgieten en opvangen in een andere pan. Dit kookvocht kan je gebruiken om gelei te maken of als limonade opdrinken. De schillen en klokhuizen hebben hun werk gedaan, pectine afgeven, en kunnen nu worden weggegooid.
- De gekookte peren met wat aanhangend vocht pureren met een staafmixer. Voeg nu ook de stemgember en kaneel toe als je dat wilt gebruiken.
- Weeg de kweeperenmoes en voeg tweederde van het gewicht aan suiker toe. Heb je bijvoorbeeld 1,5 kilo moes, gebruik dan 1 kilo suiker.
- Op laag vuur kook je deze massa in totdat de kleur van licht naar donker bruin/rood is veranderd. De massa is nog steeds vloeibaar maar als je met een pollepel over de bodem van de pan gaat en de bodem blijft even zichtbaar voordat de massa heel langzaam terugvloeit, dan is de membrillo goed. Pas op, blijf roeren, want de kweeperen massa wordt steeds dikker en kan gevaarlijk uit de pan spatten!!! Ik gebruik soms zelfs ovenwanten tegen het einde van het indik proces.
- Zodra de membrillo de juiste consistentie heeft, laat je het iets afkoelen en giet je het in een schaal die je met plasticfolie hebt bekleed. Dek ook luchtdicht af met plastic en laat verder afkoelen voordat je het kan aansnijden.
Tips
Wil je liever jam maken? Stop dan halverwege het inkoken, als de massa wel al begint te geleren maar nog niet te stevig is. Bewaar in schone gesteriliseerde glazen potten.
Label de potten met een sticker waarop je de inhoud en de datum schrijft.
Label de potten met een sticker waarop je de inhoud en de datum schrijft.

Nou, ik heb membrillo gisteren gemaakt, wel een werkje hoor! Maar ik kreeg die streep maar niet, na 4 uur koken maar gestort, maar met een mes kom ik er niet doorheen…
Tip? Ik wil hem graag bij de kaasblokjes serveren…
Maar wel heel leuk om eens te proberen. Volgende keer haal ik er wat uit voor een pot jam, want wat is het lekker…. Inge Hol/ Utrecht
Hoi Inge,
Ojee, wat vervelend om te horen dat je membrillo veel te hard is geworden! Nadat de massa van de kook af is, dikt het nog verder in tijdens het afkoelen, ging het daar wellicht mis? Misschien kan je er nog met een schaaf dunne plakjes van krijgen?
Ik zal de tekst bij het recept aanpassen om het kookproces hopelijk wat duidelijker te krijgen. Groetjes Annemieke
Dulce de membrillo, geweldig recept, dank je wel!
Wat leuk om te horen, dankjewel! Groetjes Annemieke