• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
membrillo, kweeperenpasta

Dulce de mem­brillo recept

14 december 2021 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

membrillo is goed te combineren met schapenkaas
De eerste keer dat ik membrillo zag, was bij de Spaanse winkel bij mij om de hoek in Amsterdam. Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe culinaire ontdekkingen en bestelde dus een stukje. De Spaanse verkoopster achter de toonbank legde me uit dat ik het met schapenkaas moest combineren en met Spaans brood, dat gebakken wordt zonder zout. Het brood heb ik achterwege gelaten, vanwege de gluten, maar de schapenkaas met membrillo vond ik een hit.
 
Helaas is de winkel ten onder gegaan, misschien door de toeristen overvloed in de Haarlemmerbuurt, wie zal het zeggen. Daarom maak ik tegenwoordig mijn eigen dulce de membrillo. Het is wel een middagje werk (schillen, roeren, afwas) maar als je meteen een flinke hoeveelheid maakt, heb je er nog lang plezier van. 
 
Voor dit membrillo recept gebruik je slechts een klein gedeelte van het kookvocht, maar gooi de rest niet weg! Het is lekker om als limonade te drinken, eventueel met een beetje suiker of wat Spa. 
Of je kan er mooie helder rode gelei van maken (zie de foto onderaan dit bericht).

Membrillo met schapenkaas is een perfecte combi!

membrillo, kweeperenpasta
Afdrukken Pin

Dulce de Membrillo

Membrillo is een heerlijke zoete pasta waar je plakjes van kan snijden. Perfect te combineren met schapenkaas.
Soort Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Spaans
Speciale wensen eivrij, glutenvrij, notenvrij, Vegan, vegetarisch
Voorbereiding 45 minuten
Kooktijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten

Ingrediënten

Benodigdheden

  • Grote pan met een dikke bodem, schone theedoek/neteldoek/zeefdoek, houten pollepel

Ingrediënten

  • kweeperen
  • kristalsuiker - hoeveelheid afhankelijk van het gewicht van de kweeperen
  • water
  • optioneel stemgember - Ik gebruik per 1 kg moes ongeveer 80 gram stemgember
  • optioneel kaneel - Ik gebruikte per 1 kg moes ongeveer een ½ theelepel kaneel

Instructies

  • De kweeperen schillen, klokhuizen verwijderen en in vieren snijden. De schillen en klokhuizen niet weggooien!
  • Doe de schillen en klokhuizen in een schone doek of katoenen zak en knoop goed dicht.
  • Doe de kweepeer parten en de doek met schillen in een grote pan en vul aan met water, zodat alles bijna onder staat.
  • Met de deksel op de pan de kweeperen koken totdat ze zacht zijn.
  • Als de kweeperen gaar zijn, het kookvocht afgieten en opvangen in een andere pan. Dit kookvocht kan je gebruiken om gelei te maken of als limonade opdrinken. De schillen en klokhuizen hebben hun werk gedaan, pectine afgeven, en kunnen nu worden weggegooid.
  • De gekookte peren met wat aanhangend vocht pureren met een staafmixer. Voeg nu ook de stemgember en kaneel toe als je dat wilt gebruiken.
  • Weeg de kweeperenmoes en voeg tweederde van het gewicht aan suiker toe. Heb je bijvoorbeeld 1,5 kilo moes, gebruik dan 1 kilo suiker.
  • Op laag vuur kook je deze massa in totdat de kleur van licht naar donker bruin/rood is veranderd. De massa is nog steeds vloeibaar maar als je met een pollepel over de bodem van de pan gaat en de bodem blijft even zichtbaar voordat de massa heel langzaam terugvloeit, dan is de membrillo goed. Pas op, blijf roeren, want de kweeperen massa wordt steeds dikker en kan gevaarlijk uit de pan spatten!!! Ik gebruik soms zelfs ovenwanten tegen het einde van het indik proces.
  • Zodra de membrillo de juiste consistentie heeft, laat je het iets afkoelen en giet je het in een schaal die je met plasticfolie hebt bekleed. Dek ook luchtdicht af met plastic en laat verder afkoelen voordat je het kan aansnijden.

Tips

Wil je liever jam maken? Stop dan halverwege het inkoken, als de massa wel al begint te geleren maar nog niet te stevig is. Bewaar in schone gesteriliseerde glazen potten.
Label de potten met een sticker waarop je de inhoud en de datum schrijft.

Kweeperen moes

Kweeperen in een schaal opgetast

Gestoofde kweeperen

kweeperen in suikerstroop gestoofd met vanille stokje

Kweeperen gelei

kweepeer gelei, heel veel jampotjes met heldere rode gelei.
membrillo, kweeperenpasta

Categorie: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie, Tips en techniek­­­ Tags: fruit, glutenvrij bakken

Vorig bericht: «Schaal vol met kweeperen Kwee­peren; echt sei­zoens­fruit
Volgend bericht: Kwee­peren gelei maken Kweepeer gelei in glazen potten, met een mooie heldere dieprode kleur en fraaie lichtinval.»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Reacties

  1. Inge Hol

    5 januari 2023 om 11:49

    Nou, ik heb membrillo gisteren gemaakt, wel een werkje hoor! Maar ik kreeg die streep maar niet, na 4 uur koken maar gestort, maar met een mes kom ik er niet doorheen…
    Tip? Ik wil hem graag bij de kaasblokjes serveren…
    Maar wel heel leuk om eens te proberen. Volgende keer haal ik er wat uit voor een pot jam, want wat is het lekker…. Inge Hol/ Utrecht

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      6 januari 2023 om 10:20

      Hoi Inge,
      Ojee, wat vervelend om te horen dat je membrillo veel te hard is geworden! Nadat de massa van de kook af is, dikt het nog verder in tijdens het afkoelen, ging het daar wellicht mis? Misschien kan je er nog met een schaaf dunne plakjes van krijgen?
      Ik zal de tekst bij het recept aanpassen om het kookproces hopelijk wat duidelijker te krijgen. Groetjes Annemieke

      Beantwoorden
  2. Inge

    18 oktober 2021 om 16:39

    Dulce de mem­brillo, geweldig recept, dank je wel!

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      18 oktober 2021 om 16:40

      Wat leuk om te horen, dankjewel! Groetjes Annemieke

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl