Engels traditioneel kerst recept voor mini taartjes met fruitige en kruidige vulling. Het hele jaar door lekker om te eten!
Ik gebruik voor mijn mince pies recept de rode siliconen bakvormen zoals op de foto of muffinvormen. Maar als je die niet hebt, kan je de mince pies ook in een lage bakvorm met losse bodem maken en er vervolgens puntjes van snijden.
Dit mince pies recept is wel wat bewerkelijk, daarom gebruik ik kant-en-klare mincemeat vulling. Let wel op dat de mincemeat glutenvrij is!
Het recept voor zelfgemaakte mincemeat staat ook op de website, en is natuurlijk veel lekkerder én goedkoper.
Je kunt de mincemeat vulling al veel eerder een keer maken als je tijd hebt. Mincemeat is ideaal om in je voorraadkast te hebben, want het is perfect te gebruiken voor last minute toetjes. Serveer bijvoorbeeld eens warme mincemeat met een bolletje ijs.
Mince pies worden traditioneel versierd met sterretjes, maar je kan alle soorten stekers gebruiken die je wilt. Misschien een kroontje voor drie Koningen of een zonnetje, schaatsen etc. Heb je geen stekertjes in het juiste formaat? Je kunt natuurlijk ook met een mes vormen uit het deeg snijden, driehoekjes, vierkantjes, reepjes of letters. Lekker freestylen, leef je uit in dit nieuwe jaar!
Mince Pies
Ingrediënten
Benodigdheden
- muffinvormen
Mince Pies Deeg
- 80 gram havermeel - glutenvrij
- 170 gram glutenvrije meelmix - ik gebruik een meelmix zonder toegevoegd bindmiddel
- 1 theelepel xanthaangom - (als je een glutenvrije meelmix gebruikt mét bindmiddel, laat de xanthaan dan achterwege)
- 30 gram gemalen amandelen - glutenvrij
- 125 gram boter
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel bakpoeder - glutenvrij
- 1 ei - plus wat extra om te bestrijken
- scheut water
- 1 pot glutenvrije mincemeat - of maak je eigen mincemeat volgens het recept op de website
Instructies
- Meng alle droge ingrediënten voor het deeg en de boter snel met de keukenmachine of met de hand.
- Meng 1 ei en het water door het meelmengsel, totdat het een samenhangend deeg vormt. Eventueel wat extra water toevoegen, dit kan per meelmix nogal verschillen.
- Verpak het deeg in plastic en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Vet de muffinvormen in. Verwarm de oven voor op 180°.
- Rol het deeg hierna uit en steek rondjes met een gekartelde steker, die je in de muffinvorm doet.
- Hier schep je vervolgens wat mincemeat in, verdeel de mincemeat eerlijk over alle bakjes.
- Het deeg dat over is rol je nogmaals uit, om de deeg dekseltjes uit te kunnen steken. Als het deeg te zacht is geworden, kan je het nog even terug leggen in de koelkast.
- Bestrijk de mince pies met wat extra losgeklopt ei.
- Bak ongeveer 20 minuten op 180° of totdat de mini taartjes mooi bruin gekleurd zijn.
- Laat de mince pies afkoelen op een rooster en bestrooi voor het serveren optioneel met wat poedersuiker.
Geef een reactie