Dit is een gastblog van Adri:
Ik houd van taarten bakken maar in de zomer zijn bij mij “no-bake” taarten favoriet. Vaak gebruik ik dan mijn glutenvrije variant van het recept van Gary Rhodes uit het Engelse BBC Good Food magazine juni 2007 bladzijde 72. Een heerlijk en makkelijk recept voor no-bake witte chocoladetaart, waar je ook een eigen draai aan kunt geven door bijvoorbeeld te variëren met de chocolade voor de taart en het fruit voor de topping. De extra suiker in het taartrecept liet ik achterwege.
Ik maakte er nu een glutenvrije variant van door glutenvrije koekjes voor de bodem te gebruiken in mijn glutenvrije keuken.
In de zomer is deze no-bake chocoladetaart mijn favoriet.
Omdat ik geen witte chocola in huis had gebruikte ik deze keer melkchocolade en combineerde dat met een frambozen topping. Door de melkchocolade werd de taart iets minder stijf, maar was toch nog voldoende stevig (eventueel kan je het steviger maken door een klein deel van de melkchocola door hetzelfde gewicht aan pure chocola te vervangen).
Gary Rhodes’ witte chocolade cheesecake met blauwe bessen topping. Een absolute aanrader!
No-bake chocoladetaart
Ingrediënten
Benodigdheden
- Springvorm met een doorsnee van 23 cm en bakpapier voor het bekleden van de bodem van de vorm.
Koekjesbodem
- 225 gram glutenvrije koekjes
- 100 gram zachte roomboter
Chocolade cheesecake
- 300 gram melkchocolade
- 200 gram Philadelphia roomkaas
- 500 ml slagroom
Fruittopping
- 350 gram frambozen
- 25 gram suiker
- ½ uitgeperste citroen
- 30 ml Bacardi Razz - optioneel
Instructies
- De springvorm met bakpapier bekleden. De koekjes voor de bodem verkruimelen en met de gesmolten boter vermengen. Dit mengsel op de bodem van de springvorm leggen, losjes aandrukken en wegzetten in de koelkast.
- Maak de cheesecake door de chocolade au bain-marie te smelten boven niet-kokend warm water waarbij de onderkant van de pan met chocolade het water niet mag raken. Klop de Philadelphia los en meng hier de tot lauw afgekoelde chocolade doorheen. Klop de slagroom tot zachte (!) pieken en vouw dit voorzichtig maar goed door het chocolademengsel. Lepel deze massa in de springvorm met koekjesbodem en strijk de bovenkant glad. Zet dit 2-3 uur of zelfs een hele nacht in de koelkast.
- Doe de frambozen in de pan samen met het uitgeperste citroensap en de suiker en breng dit zachtjes aan de kook. Nog even zacht laten inkoken, desgewenst de bacardi razz of frambozen eau de vie toevoegen en af laten koelen. Houd je niet van pitjes dan dient de saus gezeefd te worden.
- Nadat alles is afgekoeld de taart uit de springvorm halen en naar keuze helemaal overgieten met de topping of aansnijden en de afzonderlijke taartpunten overgieten met de topping. Dit laatste heeft als voordeel dat de eventueel overblijvende taart niet verkleurt door de vruchten topping.
Tips voor deze no-bake chocoladetaart:
- Probeer eens zelf frambozen eau de vie te maken volgens de blog van Annemieke Glutenvrij.
- Bij het bekleden van de springvorm bodem met bakpapier, leg ik altijd een ruim stuk bakpapier over de bodem en klem dit vast door de ring te sluiten. Het papier dat dan uitsteekt is handig bij het overbrengen van de afgekoelde taart naar een plateau.
Wat een heerlijke taart! Vorige week tijdens de hittegolf maakte ik een versie in een grote lage glazen ronde vorm van 32 cm doorsnee.
Ik gebruikte 100 gram witte chocola en 200 melk chocola.
En een bosbessen topping met citroensap en crème de cassis. We aten de taart met slagroom en rood fruit (aardbeien, frambozen en aalbessen).
Uiteindelijk hebben er wel 16 personen van gegeten.
De taart houdt zich prima in de vriezer, daardoor is het een makkelijk toetje om al dagen van te voren te maken.
Dat is een welkome aanvulling: jouw versie is ook heel lekker en fijn om te weten dat hij prima in een grotere vorm kan en goed ingevroren kan worden.