In de nieuwe serie van Rudolph’s Bakery, worden regelmatig glutenvrije recepten gemaakt, zoals ook dit notenbrood.
Ik ben dol op deze bakserie, Rudolph kan zo aanstekelijk over patisserie vertellen, ik krijg altijd zin om te gaan bakken als ik naar zijn programma kijk.
Afgelopen week maakte ik zijn appel-notenbrood met komkommerspread. Ik had me voorgenomen me precies aan het recept te houden, maar het is me toch weer niet gelukt. Ik geef jullie hieronder mijn versie van het recept, dan kunnen jullie zelf kiezen welke je wilt gaan maken.
Het brood heeft een erg lekkere smaak en is bijzonder smeuïg, ook nog na een paar dagen. Vanwege het hoge vochtgehalte van het brood, heb ik het in de koelkast bewaard om de houdbaarheid te verlengen.
Rudolph schrijft in zijn recept niet of de appels die hij gebruikt geschild of ongeschild zijn. Ik gebruikte het geschilde gewicht, maar mijn beslag werd echt veel te vochtig. Hierdoor moest het brood ook veel langer bakken.
Rudolph decoreert zijn brood met plakjes appel, maar ik heb wel eens gemerkt dat je brood of cake daardoor niet goed gaar wordt. Door de appels bovenop het brood kan de warmte slecht vanaf de bovenkant in je baksel komen. Daarom heb ik mijn brood met amandelschaafsel versierd.
Het komkommerspread recept had ik niet goed doorgelezen voordat ik er aan begon, waardoor ik mijn eigen versie maakte. Mijn versie is makkelijk en snel, maar ik weet natuurlijk niet of het ook net zo lekker is als het origineel… Ik hoor het graag als je dat hebt geprobeerd!
Notenbrood
Ingrediënten
- 350 gram geraspte appels - elstar of jonagold
- 3 eieren
- 200 gram amandelmeel - glutenvrij
- 60 gram walnoten
- 60 gram zonnebloemolie
- 2 theelepels bakpoeder - glutenvrij
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel vanille-extract
- optioneel geschaafde amandelen
Instructies
- Verwarm je oven voor op 180°. Vet een cakevorm (van 11x25 cm) in en bekleed met bakpapier.
- Meng in een grote kom de eieren, olie, appelrasp en vanille-extract. Voeg daarna alle droge ingrediënten toe en roer alles kort door, totdat er een mooi cakebeslag ontstaat.
- Doe het beslag in de beklede bakvorm, en decoreer eventueel met wat geschaafde amandelen. Bak ongeveer een uur op 180° of totdat het mooi bruin is gebakken en een testprikker schoon uit het brood komt.
- Laat het notenbrood eerst wat afkoelen voordat je het uit de vorm haalt, want het is een kwetsbaar brood.
Komkommerspread
Ingrediënten
- 1 komkommer - in blokjes
- 2 centimeter gember
- ½ biologische sinaasappel - sap en rasp
- 250 gram volle kwark
- snufje zout
Instructies
- Schil de komkommer, halveer en verwijder de zaadlijsten, schraap het er met een lepel uit. Snijd de komkommer vervolgens in blokjes.
- Schil de gember en rasp met een fijne rasp (ik gebruik een Microplane, dat is echt een onmisbaar keukenhulpje).
- Roer alle ingrediënten door elkaar en klaar ben je!
Geef een reactie