• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
heel veel chocolade truffels met marc de champagne, in poedersuiker gerold

Perfecte Chocolade Truffels rollen

8 november 2020 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

hand met witte koffiebeker met goudenring, waar een Marc de Champagne truffel voor ligt, op zwarte achtergrond

Lang geleden volgde ik een workshop bij Holtkamp. Het recept voor zijn Marc de Champagne truffels, dat ik destijds leerde, gebruik ik nog steeds.
Het recept staat ook in Cees Holtkamps kookboek De Banketbakker – van tarte tatin tot garnalenkroket – uitgegeven door de Kookboekhandel. Het is een makkelijk recept, met maar 5 ingrediënten. Maar de uitleg in het kookboek is wat summier, daarom volgt hier nu een duidelijk fotoverslag.

Marc de Champagne kan je niet zomaar bij elke slijter vinden, toch is het zeker de moeite waard om op zoek te gaan. Ik heb een aantal andere soorten drank geprobeerd, maar kom altijd weer terug bij Marc de Champagne, voor de lekkerste truffels.

mise en place voor marc de champagne truffels

Recept voor Marc de Champagne truffels van Holtkamp

  •   75 gr slagroom
  • 300 gr melkchocolade
  •   40 gr Marc de Champagne
  • 125 gr pure chocolade
  • 100 gr poedersuiker

Dit recept is makkelijk te verdubbelen!

Verwarm de slagroom in een grote pan tot net aan het kookpunt, zet je warmtebron daarna meteen uit (als je de slagroom te lang door laat koken, verlies je teveel vocht en kloppen de verhoudingen niet meer). Voeg dan de melkchocolade toe en roer met een garde totdat alle chocolade gesmolten is.
Daarna voeg je de Marc de Champagne toe. Voorzichtig roeren want anders klotst de drank over de rand van de pan. Als je langzaam blijft roeren zal je merken dat alle drank uiteindelijk wordt opgenomen en je een glanzende gladde massa krijgt.

Hierna volgt een fotoverslag waarin alle stappen worden beschreven nadat je het chocolade basismengsel hebt gemaakt.
Tip: Het is het makkelijkst als je met z’n tweeën werkt, bij het rollen van de truffels door de pure chocolade en poedersuiker.
Tip: De overgebleven poedersuiker, kan je nogmaals zeven en hergebruiken.

schaal bekleed met plasticfolie

Bekleed een schaal of tupper met plasticfolie.

schaal bekleed met plasticfolie, gevuld met chocolademengsel

Giet het chocolademengsel in de vorm.

schaal gevuld met chocolademengsel, afgedekt met plasticfolie

Dek luchtdicht af met plastic, zet vervolgens minstens een nacht in de koeling.

Houtenplank met daarop een plak chocolade truffel mengsel in plastic

Stort de chocoladeplak de volgende dag op een snijplank. 

houtenplank met chocolade truffel mengsel dat in repen is gesneden

Nu moet je snel werken, want het chocolademengsel wordt al gauw zacht en is dan lastig te verwerken! Snijd repen van ongeveer 1 cm.

repen chocolade truffel mengsel, in de poedersuiker gerold

Rol de repen door de poedersuiker.

repen chocolade truffel mengsel, in de poedersuiker gerold en in stukjes gesneden met een roze deegkrabber

Snijd de repen in stukjes van ongeveer 1 cm.

twee bolletjes chocolade truffel vulling, worden tussen twee handpalmen gerold

Rol de stukjes tot bolletjes, met een beetje oefening kan je twee bolletjes tegelijkertijd rollen.

poedersuiker wordt gezeefd en vormt een witte berg

Als je de bolletjes hebt gerold zet je ze weer terug in de koeling. Ondertussen zeef je flink wat poedersuiker op een grote schaal of bakplaat.

couverture smeltbak met gesmolten pure chocolade

Smelt en tempereer de pure chocolade. Voor uitleg over tempereren kan je bijvoorbeeld de filmpjes van Callebaut op internet kijken.

hand met glimmende gesmolten pure chocolade waar een truffel in wordt gerold

Neem wat chocolade in je handpalm en rol de truffel hierin. Meestal gaat nu de telefoon…

truffels die door de poedersuiker worden gerold

Laat de truffels in de poedersuiker glijden en rol ze meteen voorzichtig rond. Na een paar minuten zijn ze hard genoeg om ze te verplaatsen.

heel veel chocolade truffels met marc de champagne, in poedersuiker gerold

Categorie: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie, Tips en techniek­­­

Vorig bericht: «Bloemkool recept Bruin gebakken bloemkoolsoufflé in ronde ovenschaal, met sla, rode ui en komkommer op de voorgrond Bloemkool­soufflé
Volgend bericht: Pecankoekjes van pâte sucrée opgestapelde pecankoekjes op een blauw witte schaal Met de ondertekst: Gastblog van Adri»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl