Dit quiche recept vraagt zeker wat van je tijd, maar daar zit een hoop wachttijd bij. Je zou ook meteen 2 quiches kunnen maken, als je oven groot genoeg is, want deze quiche laat zich prima invriezen.
Ik maakte mijn quiche in een bakvorm met losse bodem. Op die manier is het makkelijk om je quiche uit de vorm te krijgen. Na het bakken zet je de vorm op 2 kopjes, zodat de rand van de vorm naar beneden kan zakken. Daarna schuif je de quiche makkelijk van de bodem op een rek om af te koelen of op een mooie serveerschaal.
Je kan natuurlijk ook een glazen of porseleinen bakvorm gebruiken, waar je in kan snijden. Dan serveer je de quiche met vorm en al aan tafel. Kijk eens bij de plaatselijke kookwinkel, Blokker of Dille & Kamille die hebben vast een ruime keuze.
De Passendale kaas die ik gebruikte was erg lekker van smaak, maar de (eetbare) korst werd na het bakken wel wat taai.
Het teff- en boekweitmeel dat ik gebruik voor dit quiche recept, hebben beide een heel eigen hartige smaak, bovendien zitten ze vol eiwitten en vezels.
Je zou natuurlijk alleen glutenvrij wit meel kunnen gebruiken voor de bodem. Dat is waarschijnlijk een stuk goedkoper, maar wel minder lekker en zeker minder gezond.
Drie redenen om teff te eten!
Cherrytomaatjes quiche met teffbodem
Ingrediënten
Benodigdheden: Rechthoekige bakvorm met gekartelde rand en losse bodem, 12x35 cm
Ingrediënten bodem
- 70 gram teff - glutenvrij
- 30 gram boekweitmeel - glutenvrij
- 75 gram Doves wit meel - glutenvrij
- 0,5 theelepel xanthaangom - glutenvrij
- 100 gram boter - koud en in blokjes
- snuf zout
- 0,5 theelepel bakpoeder - glutenvrij
- 2 eetlepels water - eventueel extra toevoegen
Ingrediënten vulling
- 3 eieren
- 70 gram slagroom
- 250 gram cherrytomaatjes - gehalveerd
- 150 gram Passendale kaas, in blokjes (de korst kan je eten) - Of gebruik belegen kaasblokjes, feta, geitenkaas, gruyere of emmentaler. Het resultaat wordt dan natuurlijk wel anders.
- peper en zout - naar smaak
Instructies
Bodem
- In de keukenmachine alle ingrediënten (behalve het water) snel mengen met messen/puls stand. Na een paar keer pulsen, het water toevoegen. Als je deeg te kruimelig is, voeg wat extra water toe.
- Nog even met de hand vormen tot een bol, platdrukken, in plastic verpakken en 15 minuten in de koeling leggen.
- Daarna even doorkneden, uitrollen en je vorm bekleden. 30 minuten koelen.
- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- Prik met een vork gaatjes in de deegbodem, vervolgens blindbakken. Om blind te bakken, leg je bakpapier op de bodem met steunvulling erop. Bak de vorm 10 min mét blindbakvulling en daarna 10 min zonder.
Vulling
- Eieren, slagroom, peper en zout in een kom mengen met een garde of vork.
- Gehalveerde cherrytomaatjes op de bodem leggen. Voorzichtig het ei/slagroommengsel erop gieten, en bestrooien met de kaasblokjes.
- Ongeveer een half uurtje bakken op 180 graden, of totdat de kaas mooi goudbruin gekleurd is.
Tips

Probeer ook eens mijn taaitaai recept met teff.
Heerlijk snoepgoed voor in december, maar eigenlijk het hele jaar door lekker!