• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Annemiekeglutenvrij

Glutenvrij Brood & Patisserie

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Combi Gist- en Desembrood
    • Patisserie Hartig
    • Patisserie Zoet
    • FAQ
  • Recepten
    • Brood
    • Diner
    • Drankjes
    • Ontbijt en lunch
    • Patisse­rie
    • Tips en techniek­­­
  • Agenda
  • Annemieke
glutenvrij, chocoladekarameltaart met glimmende chocolade spiegel en galetjes met sukade

Cherry­tomaatjes quiche met teffbodem

30 mei 2019 by Annemieke

Dit quiche recept vraagt zeker wat van je tijd, maar daar zit een hoop wachttijd bij. Je zou ook meteen 2 quiches kunnen maken, als je oven groot genoeg is, want deze quiche laat zich prima invriezen.

Ik maakte mijn quiche in een bakvorm met losse bodem. Op die manier is het makkelijk om je quiche uit de vorm te krijgen. Na het bakken zet je de vorm op 2 kopjes, zodat de rand van de vorm naar beneden kan zakken. Daarna schuif je de quiche makkelijk van de bodem op een rek om af te koelen of op een mooie serveerschaal.
Je kan natuurlijk ook een glazen of porseleinen bakvorm gebruiken, waar je in kan snijden. Dan serveer je de quiche met vorm en al aan tafel. Kijk eens bij de plaatselijke kookwinkel,  Blokker of Dille & Kamille die hebben vast een ruime keuze.

De Passendale kaas die ik gebruikte was erg lekker van smaak, maar de (eetbare) korst werd na het bakken wel wat taai.

Het teff- en boekweitmeel dat ik gebruik voor dit quiche recept, hebben beide een heel eigen hartige smaak, bovendien zitten ze vol eiwitten en vezels.

Je zou natuurlijk alleen glutenvrij wit meel kunnen gebruiken voor de bodem. Dat is waarschijnlijk een stuk goedkoper, maar wel minder lekker en zeker minder gezond.

Drie redenen om teff te eten!

teffquiche op standaard met losse rechthoekige bakvorm eronder
cherrytomaatjes quiche met teffbodem, met op de achtergrond de bakvorm

cherrytomaatjes quiche met teffbodem, met op de achtergrond de bakvorm
Print Pin

Cherrytomaatjes quiche met teffbodem

Soort Hoofdgerecht
Speciale wensen glutenvrij, vegetarisch
Voorbereiding 20 minuten minuten
Rusttijd + Baktijd 1 uur uur 35 minuten minuten
Totale tijd 1 uur uur 55 minuten minuten

Ingrediënten

Benodigdheden: Rechthoekige bakvorm met gekartelde rand en losse bodem, 12x35 cm

Ingrediënten bodem

  • 70 gram teff - glutenvrij
  • 30 gram boekweitmeel - glutenvrij
  • 75 gram Doves wit meel - glutenvrij
  • 0,5 theelepel xanthaangom - glutenvrij
  • 100 gram boter - koud en in blokjes
  • snuf zout
  • 0,5 theelepel bakpoeder - glutenvrij
  • 2 eetlepels water - eventueel extra toevoegen

Ingrediënten vulling

  • 3 eieren
  • 70 gram slagroom
  • 250 gram cherrytomaatjes - gehalveerd
  • 150 gram Passendale kaas, in blokjes (de korst kan je eten) - Of gebruik belegen kaasblokjes, feta, geitenkaas, gruyere of emmentaler. Het resultaat wordt dan natuurlijk wel anders.
  • peper en zout - naar smaak

Instructies

Bodem

  • In de keukenmachine alle ingrediënten (behalve het water) snel mengen met messen/puls stand. Na een paar keer pulsen, het water toevoegen. Als je deeg te kruimelig is, voeg wat extra water toe.
  • Nog even met de hand vormen tot een bol, platdrukken, in plastic verpakken en 15 minuten in de koeling leggen.
  • Daarna even doorkneden, uitrollen en je vorm bekleden. 30 minuten koelen.
  • Oven voorverwarmen op 180 graden.
  • Prik met een vork gaatjes in de deegbodem, vervolgens blindbakken. Om blind te bakken, leg je bakpapier op de bodem met steunvulling erop. Bak de vorm 10 min mét blindbakvulling en daarna 10 min zonder.

Vulling

  • Eieren, slagroom, peper en zout in een kom mengen met een garde of vork.
  • Gehalveerde cherrytomaatjes op de bodem leggen. Voorzichtig het ei/slagroommengsel erop gieten, en bestrooien met de kaasblokjes.
  • Ongeveer een half uurtje bakken op 180 graden, of totdat de kaas mooi goudbruin gekleurd is.

Tips

Serveertip: lekker met een frisse groene salade erbij.

verschillende vormen taaitaai, glutenvrije teff taaituffins in verschillende vormen met kerstdecoratie, kerstboom, ster en kerstmannetje

Probeer  ook eens mijn taaitaai recept met teff.

Heerlijk snoepgoed voor in december, maar eigenlijk het hele jaar door lekker!

Category: Diner, Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Tips en techniek­­­Tag: glutenvrij bakken

Workshops glutenvrij bakken:

Twee glutenvrije breekbroden voor een glutenvrije high tea workshop, breekbrood

Cursus glutenvrij Gistbrood en Desembrood

Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.

Cursusdag glutenvrij Desembrood bakken

Gezond glutenvrij brood bakken workshop

Workshop glutenvrij Brood bakken

Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie

Workshop glutenvrije Patisserie Hartig

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de
nieuwsbrief.
(uitschrijven kan altijd)

Vorig bericht:Glutenvrije vodka fles, merk Tito'sGlutenvrije vodka
Volgend bericht:Duurzame overwe­gingenDuurzaam leven, stoffen zakjes, gevuld met grauwe erwten, rode uien en trostomaat.

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn welkom.

Meer informatie nodig over coeliakie? Neem dan eens een kijkje op de website van de
Nederlandse Coeliakie vereniging

  • https://www.instagram.com/annemiekeglutenvrij.nl/
  • LinkedIn
  • Mail
  • YouTube
  • Pinterest
  • Link

#lekkerglutenvrijeten

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2025 Annemiekeglutenvrij.nl