Quinoa salade om te eten in de tuin op een zomerse avond
Dit is een gastblog van Marina, de zus van Annemieke Glutenvrij.
Tot halverwege mijn studie heb ik gluten gegeten. Ik was dol op de bulgursalade die een van mijn Marokkaanse studiegenoten zomers vaak maakte. Maar bulgur is gemaakt van tarwe dus toen ik glutenvrij ging eten moest ik op zoek naar een alternatief. Quinoa bleek een waardige vervanger en ik at dus al geregeld quinoa toen je dat nog ongegeneerd kon uitspreken als kinowa.
Deze bulgurachtige quinoa salade maak ik vaak en leent zich goed voor eten in de tuin op een zomerse avond, maar houdt zich ook prima staande als lunch uit een Tupperware bakje op het werk of op het strand.
Ik vind mezelf een makkelijke eter maar blijk er toch behoorlijk wat culinaire voor- en afkeuren op na te houden. Zo vind ik dat quinoa, net als risotto en pasta, eigenlijk alleen al dente opgediend mag worden. Ik sta dus altijd naast de pan tot de korrels precies glazig genoeg zijn in mijn ogen.
Quinoa is een waardige vervanger voor bulgur
Quinoa salade met halloumi
Ingrediënten
- 150 gram quinoa
- 1 glutenvrij bouillonblokje
- 1 pakje halloumi
- 4 takjes munt, gebruik alleen de blaadjes - fijngehakt
- ½ bosje koriander - fijngehakt
- eventueel peterselie - fijngehakt
- 1 lente-uitje - fijngehakt
- eventueel ¼ rode peper - fijngehakt
- 4 tomaten - in blokjes
- 1 paprika - in blokjes
- ½ komkommer - geschild en in blokjes
- ¼ ijsbergsla - fijngesneden
- scheut olijfolie
Instructies
- In een pan kokend water los je het bouillonblokje op (kippenbouillon werkt goed, maar vegetarisch kan ook). Eventueel voeg je wat extra zout toe. Voeg de quinoa toe en kook beetgaar. Giet af en laat afkoelen.
- Snij de halloumi in plakken van 1 cm dik en bak die in een droge hete koekenpan tot de buitenkant goed bruin is. Laat wat afkoelen en snij daarna dobbelsteentjes van de halloumi.
- In een grote kom mix je nu quinoa, halloumi en alle andere ingrediënten door elkaar. Eventueel kan je een beetje limoensap toevoegen en naar smaak zwarte peper en zout.
Geef een reactie