In de testserie broodmixen deze keer:
de glutenvrije broodmix van AH.
Meergranen brood bevat volgens de regels minstens 3 graansoorten. Granen zijn de zaden van grassen. Als een brood bijvoorbeeld mais, teff en rijst bevat is het al een meergranen brood. Helaas zegt meergranen niets over het gebruik van volkorenmeel, dus laat je niet misleiden door de term meergranen. Vanaf 2022 moet er op verpakt brood vermeld staan of het een wit-, volkoren-, of bruinbrood is. Dat geeft aan welke meelsoort is gebruikt: bloem, volkorenmeel of een mix van beide. Hopelijk gelden die regels dan ook voor (glutenvrije-) broodmixen, want dan hoeven we niet meer te gissen naar de gebruikte meelsoorten en kan je beter inschatten hoe gezond een brood is.
In het recept op de verpakking van de glutenvrije broodmix AH staat dat je nog 50 gram olie toe moet voegen. Wat neerkomt op 6% van het gebakken brood, dat is best veel.
Als ik deze broodmix nogmaals gebruik, zou ik minder olie toevoegen.
Het deeg van deze mix, lijkt meer op een stevig beslag. Het deeg is niet te vormen tot een brood, maar moet als cakebeslag in de vorm worden geschept. Vreemd dat het recept niet voorschrijft om de bakvorm in te vetten, dat lijkt mij wel degelijk noodzakelijk als je het brood makkelijk uit de vorm wilt halen na het bakken.
Met behulp van een vochtige spatel heb ik het deeg een beetje glad gestreken. Ik wilde het brood met plastic afdekken tijdens het rijzen, maar het deeg was erg plakkerig. Daarom heb ik wat vet op het plastic gedaan en dat werkte prima. Als je dat niet doet, trek je de bovenkant van het deeg stuk als je na het rijzen het plastic eraf haalt, waardoor je de structuur van je korst kapot maakt en dat zou zonde zijn.
Na ruim drie kwartier rijzen op kamertemperatuur was het brood flink in volume toegenomen. Maar ik zag ook al een hoop gaatjes aan de oppervlakte ontstaan, waardoor ik denk dat het brood te lang heeft gerezen. Volgens de instructies moest ik het brood insnijden, maar doordat het deeg erg vochtig is ging dat niet zo goed. Er ontstond geen mooi snijvlak zoals het hoort, maar gelukkig stortte het brood ook niet in.
Na 15 minuten bakken werd het brood al behoorlijk bruin, en heb ik de temperatuur van de oven iets verlaagd naar 180 graden. Na 45 minuten was het brood al gaar in plaats van na een uur!
De korst was mooi bruin en knapperig na het bakken en het kruim zacht en open. Ook de smaak is prima. Een makkelijk en betaalbaar brood. Maar ik eet zelf dagelijks liever brood met meer eiwitten en vezels en minder vet.
Wil je dit brood gaan bakken? Let dan op het volgende:
- Vet je bakvorm in
- Eventueel minder olie toevoegen
- Vet het plastic in dat je op het brooddeeg legt dat gaat rijzen
- Let op tijdens het rijzen, pas de rijstijd aan afhankelijk van de omgevingstemperatuur (als het erg warm is, gaat het rijzen sneller)
- Insnijden is niet noodzakelijk
- Let goed op dat het brood niet te bruin wordt tijdens het bakken (verlaag eventueel halverwege de temperatuur en controleer na 45 min of het brood misschien al gaar is)
Linda
Ik heb dit brood gebakken en vond het best aardig om te eten. Zelf had ik wel moeite met de zonnebloem olie. Na het invriezen vond ik de olie(lucht) sterker worden. Ik lees dat je de olie mag verminderen. Ik vroeg met af of ik het ook door andere olie mag vervangen. Olijfolie bijv.
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Hoi Linda,
Ik gebruik zelf ook vaak milde olijfolie in plaats van zonnebloemolie. Ik zou geen extra vierge olijfolie gebruiken, want dat is zonde! In mijn eigen brood recepten gebruik ik eigenlijk nooit olie. Maar deze bakmix heb ik nog niet geprobeerd zonder olie te bakken. Laat je het weten hoe het bevalt?