• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Annemiekeglutenvrij

Glutenvrij Brood & Patisserie

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Combi Gist- en Desembrood
    • Patisserie Hartig
    • Patisserie Zoet
    • FAQ
  • Recepten
    • Brood
    • Diner
    • Drankjes
    • Ontbijt en lunch
    • Patisse­rie
    • Tips en techniek­­­
  • Agenda
  • Annemieke
Stapel ronde brood rijsmandjes

Rijsmandjes

29 augustus 2023 by Annemieke
Stapel ronde brood rijsmandjes

Bakken met een rijsmandje

Rijsmandjes worden ook wel bannetons genoemd, je gebruikt ze om je deeg in te laten rijzen. Na het rijzen haal je het deeg uit het mandje om het brood vervolgens los op de plaat te bakken. De mandjes gaan dus niet mee de oven in zoals een broodblik.

Waarom gebruik je een rijsmandje bij glutenvrij brood bakken?

Er zijn meerdere redenen om een rijsmandje te gebruiken als je glutenvrij brood gaat bakken. Vooral voor glutenvrije gist- en desembroden met een langere fermentatietijd, zijn rijsmandjes erg geschikt om te gebruiken.

  • De rijsmandjes geven steun tijdens het rijzen, zodat het deeg niet wegzakt.
  • De mandjes vormen een prettige omgeving voor het deeg om in te rijzen.
  • Deeg dat in een rijsmandje heeft gerezen heeft een decoratieve korst waarin je de vorm en het motief van het mandje terugziet.
Hand die glutenvrij meel strooit in een rijsmandje

Hoe gebruik je een rijsmandje als je glutenvrij brood wilt bakken?

Wil je met een rijsmandje glutenvrij brood bakken? Dan moet je op een paar dingen letten:

Je deeg mag niet te nat zijn, want dan krijg je het niet meer uit je mandje nadat het gerezen heeft. (Erg vochtige deegsoorten kan je beter in een cakeblik bakken. Je bakblik wel goed invetten of bakpapier gebruiken, anders krijg je je broodje misschien niet meer uit de vorm.)

Zorg ervoor dat je deegstuk niet plakt voordat je het in je rijsmandje legt, dus zorg voor een dun laagje meel rondom je deeg. Als je deeg nog plakt, zal het aan je mandje blijven plakken als je het eruit wilt halen om te gaan bakken. En dat is zonde, want dan kan je deeg gaan scheuren. Voor de zekerheid kan je ook wat extra meel in het mandje strooien voordat je het deeg erin legt.

Rijsmandje met een borstel om het overtollige meel weg te vegen

Onderhoud van je rijsmandje.

Als je je rijsmandjes goed onderhoudt, gaan ze heel lang mee. Er zijn verschillende redenen om je rijsmandje schoon te maken voordat je het opbergt in je keukenkastje tot het volgende gebruik:

Drogen
Omdat het mandje wat vochtig is geworden na gebruik, moet je het goed drogen voordat je het weer opbergt in de kast. Als je het mandje meteen in de kast zou zetten bestaat het gevaar dat het gaat schimmelen.

Het makkelijkste is het om je mandje in de restwarmte van de oven langzaam op te laten drogen. Plaats je rijsmandje om te drogen in de oven zodra die wat is afgekoeld, in ieder geval onder de 100°, want anders kan je mandje verbranden!

Schoonvegen
Als je rijsmandje is opgedroogd, is de volgende stap om het overtollige meel uit het mandje te vegen.
En als er teveel meel in je mandje zit, gaat het decoratieve patroon op je brood verloren.

Ik gebruik een borstel van GUM die ik bij de drogist kocht. De borstel is een beetje gebogen, waardoor je overal goed in het mandje kan komen. De haren zijn precies hard genoeg, waardoor je de borstel prima kan gebruiken zonder dat je het mandje kapot maakt of dat van je borstel al na twee keer borstelen alle haren zijn verbogen. Daarnaast zit er ook nog een klein borsteltje aan om hardnekkige stukjes meel te verwijderen. Deze borstel gebruik ik uiteraard alleen voor het schoonmaken van mijn rijsmandjes.

Wil je meer weten over het bakken van glutenvrije broden of heb je vragen over het gebruik van glutenvrije desem? Overweeg dan eens een workshop te komen volgen in mijn glutenvrije bakstudio in Hilversum.

Workshops Glutenvrij Broodbakken
Category: Brood, Glutenvrij eten, Tips en techniek­­­Tag: glutenvrij bakken, tips

Workshops glutenvrij bakken:

Twee glutenvrije breekbroden voor een glutenvrije high tea workshop, breekbrood

Cursus glutenvrij Gistbrood en Desembrood

Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.

Cursusdag glutenvrij Desembrood bakken

Gezond glutenvrij brood bakken workshop

Workshop glutenvrij Brood bakken

Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie

Workshop glutenvrije Patisserie Hartig

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de
nieuwsbrief.
(uitschrijven kan altijd)

Vorig bericht:Chefkok Marcel Philippe Driesenaar en Annemieke GlutenvrijFestival Zoet 2023
Volgend bericht:Floor’s coffee & brunch bar2 cappuccino's bij glutenvrij restaurant Floor's in Leiden.

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn welkom.

Meer informatie nodig over coeliakie? Neem dan eens een kijkje op de website van de
Nederlandse Coeliakie vereniging

  • https://www.instagram.com/annemiekeglutenvrij.nl/
  • LinkedIn
  • Mail
  • YouTube
  • Pinterest
  • Link

#lekkerglutenvrijeten

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2025 Annemiekeglutenvrij.nl