Vegan groene pesto!
Bij het opruimen van mijn keukenvoorraden, kwam ik tot de ontdekking dat ik wel drie aangebroken zakken groene pompoenpitten in mijn keukenkastje had staan. Zo kwam ik op het idee om pompoenpitten te roosteren om een pesto van te maken. Eerder maakte ik al eens een vergelijkbare zonnebloempittenpasta en die vond ik toen erg lekker.
Je kunt je pesto maken met ongeroosterde pitten, maar ik vind het lekkerder om de pompoenpitten eerst te roosteren. Ik doe dat in een grote koekenpan met dikke bodem, maar je kan ze ook op een bakplaat in de oven roosteren. Mijn zelfgemaakte pompoenpittenpesto kreeg een fraaie diep groene kleur.
Zelf zonnebloempitten- of pompoenpittenpesto maken is een stuk goedkoper dan vegan pesto of pittenpasta kopen in de winkel. Het beste zoek je pompoenpitten met glutenvrij vermelding, of bestel je pitten in een glutenvrije webshop.
Je hebt wel een sterke keukenmachine nodig, want die moet flink werken om de pompoenpitten om te toveren in groene pesto. Door de pitten lang genoeg in de keukenmachine te malen, komt er olie uit vrij. Hierdoor ontstaat een mooie glad mengsel. Dit proces kan wel 5 minuten of langer duren, afhankelijk van de sterkte van je keukenmachine.
Geroosterde pompoenpitten pesto eet je bijvoorbeeld op brood in plaats van pindakaas, desgewenst met een beetje boter. Bak er koolhydraatarme muffins mee of probeer eens een vegan pasta maaltijd met pompoenpittenpesto in plaats van reguliere pesto!
Verdun je pompoenpitten mengsel dan wel eerst met wat warm water, want anders is het moeilijk te mengen met je gekookte pasta.
Lunch eens met geroosterde pompoenpitten pesto in plaats van
pindakaas op brood.
Geroosterde pompoenpitten pesto
Ingrediënten
- 300 gram groene pompoenpitten - of zonnebloempitten
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel vadouvan kruiden - bijvoorbeeld die van Jonnie Boer of gebruik je eigen favoriete kruidenmengsel
- optioneel een scheutje zonnebloemolie
Instructies
- Rooster de pompoenpitten in een grote koekenpan met dikke bodem, totdat ze beginnen te glimmen en lekker gaan ruiken. Of rooster ze op een bakplaat in de oven op 180°, schep ze dan wel 1 of 2 keer om.
- Laat de pompoenpitten even afkoelen op een groot bord.
- Doe de pompoenpitten in de keukenmachine met messen en laat draaien. Schraap tussentijds de zijkanten bij zodat alles gelijkmatig vermalen wordt. Na een paar minuten zie je de consistentie van de massa veranderen. Als uiteindelijk de olie uit de pitten vrij komt krijg je een mooie groene glimmende pesto. Duurt het te lang naar je smaak, dan kan je een scheutje zonnebloemolie toevoegen om het proces een handje te helpen.
- Bewaar de pesto in een schone glazen pot of tupper in de koelkast.
Geef een reactie