Heerlijke roti vellen gevuld met chana dal

Roti vellen heb ik niet meer gegeten sinds ik wegens coeliakie glutenvrij moest gaan eten. Een groot gemis, want ik ben dol op de combinatie van roti met kouseband, eieren en aardappel met pittige curry en sambal.
Ik maakte roti vellen gevuld met chana dal. De chana dal (gele spliterwten) kookte ik meteen genoeg van in één keer. De vulling die over bleef heb ik ingevroren, zodat ik de volgende keer dat ik roti wil bakken, sneller klaar ben. Je kan ook gekookte aardappels, in plaats van chana dal, gebruiken om je roti mee te vullen.
Deze keer at ik mijn roti met kruidige linzensoep, geroosterde bloemkool uit de oven en gebakken halloumi.
De volgende keer dat ik ze weer ga bakken ben ik van plan er klassieke vegetarische gerechten bij te maken.
Ik ben benieuwd met welke gerechten jullie je roti eten?
Als je voor het eerst roti gaat bakken, maak ze dan niet te groot. Kleine roti vellen zijn makkelijker uit te rollen en te verplaatsen naar de pan.
Als je eenmaal de slag te pakken hebt kan je ze in elk formaat maken dat je wilt.
Roti vellen
heerlijke glutenvrije roti vellen met chana dal (gele spliterwten) vulling
Soort Bijgerecht
Speciale wensen glutenvrij, lactosevrij, Vegan, vegetarisch
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Ingrediënten
Ingrediënten deeg
- 150 gram glutenvrije meelmix - zonder bindmiddel
- 50 gram havermeel - glutenvrij
- 50 gram teffmeel - glutenvrij
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel psyllium
- 200 gram warm water
Ingrediënten vulling
- 250 gram chana dal (gele spliterwten) - geweekt
- 4 teentjes knoflook
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel massala kruiden - glutenvrij
- peper en zout naar smaak
Instructies
Chana dal vulling maken
- Zet de chana dal een dag van te voren in de week, of 's ochtends op de dag dat je ze wilt gaan gebruiken.
- Spoel de chana dal af in een zeef, voordat je ze gaat koken. Zorg dat de peulvruchten zeker 2 cm onder water staan in de pan waarin je ze gaat koken. In een snelkookpan kook je de chana dal in 6 minuten gaar en laat daarna afkoelen onder druk. In een gewone pan duurt het kookproces langer, proef tussendoor of de erwten gaar zijn.
- Prak de gekookte erwten fijn of pureer met een staafmixer. Bak vervolgens in een koekenpan met de knoflook en de kruiden. Laat afkoelen.
Deeg maken
- Meng alle ingrediënten voor het deeg met de hand of keukenmachine goed door. Laat het deeg in plastic rusten in de koelkast.
- Na het rusten verdeel je het deeg in circa 10 stukken. Rol bolletjes van de deegstukken en bewaar onder plastic om uitdrogen te voorkomen.
- Neem een deeg bolletje in je hand en maak er een holletje in. Daar doe je een theelepel chana dal vulling in en vervolgens vouw je het deeg met de vulling erin dicht.
- Dit gevulde bolletje rol je voorzichtig uit met een deegroller. Ik gebruik een klein beetje meel en een stukje plastic om op uit te rollen. Zo kan ik de roti makkelijker optillen om in de koekenpan te leggen.
- Bak de roti in een droge koekenpan op half hoog vuur. Keer de roti om zodra dat kan. Als je te lang wacht met draaien, droogt de bovenkant uit.
- Na het bakken bewaar ik de roti op een bord met een omgekeerd bord erboven op.
Tips
- De vulling in dit recept is een dubbele hoeveelheid. Wat overblijft kan je invriezen of in de koelkast bewaren en binnen een paar dagen gebruiken.
- Als je voor het eerst roti vellen gaat bakken, maak ze dan niet te groot. Kleine roti's zijn makkelijker uit te rollen en te verplaatsen naar de pan. Als je eenmaal de slag te pakken hebt kan je ze in elk formaat maken dat je wilt.