In de late herfst en winter, als ik op de markt bloedsinaasappels kan kopen, gaat het konfijten van de bloedsinaasappel schillen weer beginnen omdat ik een voorliefde heb voor de bijzondere smaak van deze sinaasappels. De gekonfijte schillen gebruik ik vooral voor door cake en tulband en ook in plaats van bigarreaux door chipolatapudding. Dit laatste is heel lekker, de licht bittere smaak doet het goed samen met de marasquin. Het idee daarvoor ontleende ik aan Heel Holland Bakt, aan de chipolatataart “Oma`s Verleiding” van Aline.
De gewassen sinaasappels pers ik uit (heerlijk sap!). De overblijvende schillen snijd ik in reepjes en konfijt ik volgens het recept van Cees Holtkamp (De Banketbakker blz. 232 uitgever de Kookboekhandel). Dat boek kreeg ik van @Annemiekeglutenvrij.nl op de dag van uitgifte, met een mooie opdracht van Cees Holtkamp voorin.
Mijn methode verschilt iets van die van Cees Holtkamp omdat ik het opkoken van de schillen met water met een snuf zout achterwege laat. Dat opkoken is bedoeld om de bittere smaak te verminderen, maar in cake, tulband en chipolatapudding vind ik die licht bittere smaak juist lekker. Hoe het gaat smaken in bitterkoekjes weet ik nog niet, maar dat ga ik zeker proberen.
Ook doe ik wat meer dan de schil van 3 sinaasappels in de voorgeschreven hoeveelheid kokende suikersiroop en dat werkt goed.
Het bloedsinaasappel seizoen is altijd maar van korte duur. Je kan natuurlijk ook gewone, liefst biologische, sinaasappels gebruiken voor dit recept.
Bloedsinaasappels konfijten
Ingrediënten
- 3 à 5 bloedsinaasappels - of andere citrusvruchten, liefst biologisch
- 200 gram water
- 600 gram suiker
Instructies
- Was de sinaasappels, pers ze, snijd ze in vieren en dan in dunne reepjes. Breng nu water met suiker aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken. Haal de pan van het vuur en leg de reepjes er in. Laat dit een nachtje staan.
- Haal de volgende dag met een schuimspaan de reepjes eruit. Breng de siroop weer aan de kook, doe de reepjes er weer in, duw ze goed onder en laat dit 1 minuut doorkoken. Laat dit weer een nachtje staan.
- Haal de dag erna opnieuw de reepjes uit de siroop. Breng de siroop vervolgens aan de kook, doe de reepjes er weer in en duw ze goed onder. Laat dit 1 minuut doorkoken.
- Giet de siroop en de gekonfijte schilletjes in een schone glazen pot en sluit goed af. Ik bewaar de pot in de koelkast. Ik maak altijd veel en zo blijft het lang goed.
Geef een reactie