• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Annemiekeglutenvrij

Glutenvrij Brood & Patisserie

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Combi Gist- en Desembrood
    • Patisserie Hartig
    • Patisserie Zoet
    • FAQ
  • Recepten
    • Brood
    • Diner
    • Drankjes
    • Ontbijt en lunch
    • Patisse­rie
    • Tips en techniek­­­
  • Agenda
  • Annemieke
glutenvrij, chocoladekarameltaart met glimmende chocolade spiegel en galetjes met sukade

Bloed­sinaas­appel kon­fijten

8 april 2020 by Adri @masnappy

glimmende bloedsinaasappels met diep oranje en rode kleuren en bladgroen

In de late herfst en winter, als ik op de markt bloedsinaasappels kan kopen, gaat het konfijten van de bloedsinaasappel schillen weer beginnen omdat ik een voorliefde heb voor de bijzondere smaak van deze sinaasappels. De gekonfijte schillen gebruik ik vooral voor door cake en tulband en ook in plaats van bigarreaux door chipolatapudding. Dit laatste is heel lekker, de licht bittere smaak doet het goed samen met de marasquin. Het idee daarvoor ontleende ik aan Heel Holland Bakt, aan de chipolatataart “Oma`s Verleiding” van Aline.

De gewassen sinaasappels pers ik uit (heerlijk sap!). De overblijvende schillen snijd ik in reepjes en konfijt ik volgens het recept van Cees Holtkamp (De Banketbakker blz. 232 uitgever de Kookboekhandel). Dat boek kreeg ik van @Annemiekeglutenvrij.nl op de dag van uitgifte, met een mooie opdracht van Cees Holtkamp voorin.

Mijn methode verschilt iets van die van Cees Holtkamp omdat ik het opkoken van de schillen met water met een snuf zout achterwege laat. Dat opkoken is bedoeld om de bittere smaak te verminderen, maar in cake, tulband en chipolatapudding vind ik die licht bittere smaak juist lekker. Hoe het gaat smaken in bitterkoekjes weet ik nog niet, maar dat ga ik zeker proberen.

Ook doe ik wat meer dan de schil van 3 sinaasappels in de voorgeschreven hoeveelheid kokende suikersiroop en dat werkt goed.

bloedsinaasappel schillen in dunne reepjes gesneden met citruspers op de achtergrond
kokende suikersiroop om sinaasappelschillen in te konfijten
bloedsinaasappel schillen in een pan met suikersiroop

Het bloedsinaasappel seizoen is altijd maar van korte duur. Je kan natuurlijk ook gewone, liefst biologische, sinaasappels gebruiken voor dit recept.

Gekonfijte bloedsinaasappel schillen in een glazen pot
Print Pin

Bloedsinaasappels konfijten

Gekonfijte bloedsinaasappelschillen zijn heerlijk door cake, tulband of chipolatapudding.
Speciale wensen eivrij, glutenvrij, lactosevrij, Vegan
Voorbereiding 30 minuten minuten
Kooktijd 15 minuten minuten
Totale tijd 45 minuten minuten

Ingrediënten

  • 3 à 5 bloedsinaasappels - of andere citrusvruchten, liefst biologisch
  • 200 gram water
  • 600 gram suiker

Instructies

  • Was de sinaasappels, pers ze, snijd ze in vieren en dan in dunne reepjes. Breng nu water met suiker aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken. Haal de pan van het vuur en leg de reepjes er in. Laat dit een nachtje staan.
  • Haal de volgende dag met een schuimspaan de reepjes eruit. Breng de siroop weer aan de kook, doe de reepjes er weer in, duw ze goed onder en laat dit 1 minuut doorkoken. Laat dit weer een nachtje staan.
  • Haal de dag erna opnieuw de reepjes uit de siroop. Breng de siroop vervolgens aan de kook, doe de reepjes er weer in en duw ze goed onder. Laat dit 1 minuut doorkoken.
  • Giet de siroop en de gekonfijte schilletjes in een schone glazen pot en sluit goed af. Ik bewaar de pot in de koelkast. Ik maak altijd veel en zo blijft het lang goed.

De smaak te pakken?
Probeer ook eens zelf sukade te maken! Of maak mijn recept voor smeuïge dadelkoek met teff en gekonfijte sinaasappel.

Gekonfijte bloedsinaasappel schillen in een glazen pot

Category: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie, Tips en techniek­­­Tag: fruit, glutenvrij bakken

Workshops glutenvrij bakken:

Twee glutenvrije breekbroden voor een glutenvrije high tea workshop, breekbrood

Cursus glutenvrij Gistbrood en Desembrood

Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.

Cursusdag glutenvrij Desembrood bakken

Gezond glutenvrij brood bakken workshop

Workshop glutenvrij Brood bakken

Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie

Workshop glutenvrije Patisserie Hartig

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de
nieuwsbrief.
(uitschrijven kan altijd)

Vorig bericht:Pompoenpitten roosteren voor pasta recept. Mooi glimmende pompoenpittenpasta in een kleurig schaaltje, op de achtergrond groene pompoenpittenmuffinsGeroosterde pompoen­pitten pesto
Volgend bericht:Lindt Lindor choco­lade paas­eitjes makenLindt Lindor zelfgemaakte chocolade paaseitjes op een schoteltje met 2 gele paaskuikentjes en een kleurig bloemig kleed en servet

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn welkom.

Meer informatie nodig over coeliakie? Neem dan eens een kijkje op de website van de
Nederlandse Coeliakie vereniging

  • https://www.instagram.com/annemiekeglutenvrij.nl/
  • LinkedIn
  • Mail
  • YouTube
  • Pinterest
  • Link

#lekkerglutenvrijeten

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2025 Annemiekeglutenvrij.nl