De heerlijk uitgesproken anijssmaak van taaitaai, in combinatie met die taaie structuur, valt voor mij echt in de categorie comfortfood!
Daarom heb ik deze teff taaituffins ontwikkeld.
Als je muffinvormen gebruikt om je taaitaai in te bakken, krijg je vanzelf taaituffins.
Doordat ik het beslag wat dunner maak dan bij een origineel taaitaai recept, worden mijn teff taaituffins smeuïger.
Wil je toch echt authentiek je tanden breken op een super taaie taaitaai? Gebruik dan minder vocht in het recept.
Taaituffins zijn snel gemaakt! Een ontzettend makkelijk recept, waarbij je gewoon alle ingrediënten tegelijk met elkaar mengt tot een mooi beslag, en vervolgens ongeveer een kwartiertje in de oven bakt.
Direct uit de oven zijn ze heerlijk, maar na een dag of langer, worden ze nog beter van structuur.
Taaituffins
Ingrediënten
- 75 gram teffmeel
- 75 gram glutenvrije meelmix zonder bindmiddel - bijvoorbeeld van Freee
- 90 gram donkere basterdsuiker
- 1 ei
- 100 gram plantaardige melk - ik gebruikte sojamelk
- snufje zout
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 theelepel anijspoeder
- 1 theelepel glutenvrij bakpoeder
- 1/4 theelepel xanthaangom
Instructies
- Alle ingrediënten goed mengen, met de hand of mixer.
- Schep het beslag in muffin vormen, van siliconen of metaal. Gebruik hier papieren muffin vormen in of vet de vormen goed in. Gebruik plantaardig vet als je echt lactosevrije taaitaai wilt maken!
- Bak de taaituffins 15 a 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Of totdat ze mooi bruin gebakken zijn en stevig aanvoelen als je er lichtjes op drukt.

Je kan dit taaitaai recept natuurlijk ook in andere vormen bakken.
Bak het hele recept eens in een vierkante vorm of twee cakeblikken, zodat je een koek krijgt van 1,5 cm dik. Die koek kan je in vierkantjes snijden tot een snelle variant pepernoten. Leuk om bij een kopje koffie te serveren.
Toch liever kruidnootjes? Het kruidnootjes recept staat ook op de website.
Of gebruik je december koekstekers en maak peperkoekmannetjes, sterren, kerstbomen, hulstblaadjes of een sneeuwpop.
Lees mijn december inspiratie tips, met nog meer bak ideeën voor tijdens de komende winterdagen.
Genoeg van alle zoetigheden in december? Probeer mijn cherrytomaatjes quiche recept, met teff bodem.
Met een groene salade erbij een heerlijke lunch of avondmaaltijd.
Wat een mooi blog met goede tips en onderwerpen. In mijn blog ook veel informatie over glutenvrije baksel, ook met zuurdesem. Ik ga je volgen!
Dankjewel!
Wat leuk, ik ga een kijkje nemen op je website, dasanderekoek, ben benieuwd wat jij allemaal maakt met zuurdesem.
Wat leuk, een echt taaitaai recept zonder gluten! Voor hoeveel muffin vormpjes is dit recept? Of heb je een indicatie voor de laagdikte?
Ik maakte de taaitaai in verschillende vormpjes die ik ongeveer tot 2/3e vulde. Hoeveel vormpjes ik uit één recept haalde kan ik niet precies zeggen omdat ik verschillende vormpjes gebruikte.
Ik zie dat ik in dit recept de AH meelmix in de ingrediëntenlijst heb staan, maar helaas is die door AH uit het assortiment gehaald. Ik zal de komende week met andere meelsoorten experimenteren, en daarna het recept aanpassen.
Als iemand anders al een tip heeft voor een andere meelsoort, dan hoor ik het graag!
Je hebt het over een meelmix zonder bindmiddel. Ik kan Freee niet vinden. Welke heeft geen bindmiddel? Of kan het ook met boekweit/kikkererwten/rijstmeel?
Hoi Rosemarie, Online en bij de grote AH’s vind je de Freee meelmix. Je kan het vervangen door andere meelsoorten, maar dat heeft wel effect op het vochtgehalte dat nodig is in het recept. Ook het eindresultaat zal daardoor anders zijn: luchtigheid, mondgevoel, kruimeligheid etc. Ik heb helaas niet een standaard meelsoorten vervanging voor deze meelmix, maar ik denk dat je met een mengsel van rijstmeel en maizena (of een ander zetmeel) een heel eind komt.