Dit is een gastblog van Adri:
Met de feestdagen kan het maar zo gebeuren dat de familie en vrienden invasie groter wordt dan verwacht. Dan zijn makkelijke recepten een uitkomst. Zoals bijvoorbeeld dit chocolade tamme kastanjes recept.
Dit recept waar ik al jarenlang veel plezier van heb, zag ik lang geleden op de BBC (productie van Optomen Television) bij een programma van de Two Fat Ladies. Deze dames maakten destijds Engeland onveilig op een Triumph Thunderbird motor met een Watsonian Jubilee dubbelbreed zijspan.
Ik noteerde de ingrediënten voor het recept en de bereidingswijze spreekt voor zich.
Het resultaat is erg lekker, kan zonder bezwaar ingevroren worden en deelt goed uit. Omdat het vrij machtig is kan je maar beter kleine puntjes snijden.
Tamme kastanjes recept, snel te maken!
Ongezoete kastanjepuree is rond de feestdagen in december vaak bij supermarkten, groentewinkels of reformzaken te verkrijgbaar. Of neem wat blikjes kastanjepuree mee van je vakantie in Frankrijk.
Omdat wij in het najaar zelf tamme kastanjes zoeken en tot puree verwerken hoef ik er niet voor naar de winkel. Daarover vertel ik uitgebreid in mijn blog over tamme kastanjes.
Chocolade kastanje taart
Ingrediënten
- 440 gram ongezoete kastanjepuree - kamertemperatuur
- 200 gram poedersuiker
- 200 gram zachte boter - kamertemperatuur
- 200 gram gesmolten pure chocolade - goede kwaliteit
Instructies
- Alles goed mengen met de K haak in een warme mengkom en dan de massa bijvoorbeeld in een (met bakpapier beklede) ronde glazen vorm doen, met een doorsnee van 24 cm.
- Deze taart hoeft niet gebakken te worden. Laat de taart wel minstens 2 uur koelen voor dat je hem aan gaat snijden.
- Als je de taart aan gaat snijden, verwarm dan een mes met heet water en droog het mes af, zo snijd je mooie puntjes van de taart.
- Kan eventueel tot gebruik in de vriezer bewaard worden in een goed afgesloten plastic zak.
Tips
(om het mandarijnensap te binden, voeg je 1 theelepel glutenvrij meel of maizena aangeroerd met een beetje koud water of mandarijnensap bij de rest van het mandarijnensap en dat kook je even door)
A'mieke
Hoi Annemieke,
Wat te doen met verse kastanjes? moet ik die voorkoken? pureren? hoeveel gram?
Groeten Annemieke
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Beste Annemieke 🙂
Over het maken van kastanjepuree schreef mijn moeder @masnappy ook een gastblog, wellicht vind je daar nuttige informatie: https://annemiekeglutenvrij.nl/tamme-kastanjes/
Fijn weekend, Annemieke
Judith Groot, de
Ik heb het 24 u koud laten staan maar het blijft pudding. Precies het recept aangehouden met de tips van adri. Lekker hoor maar het is geen taart.
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Beste Judith,
Wat jammer dat je kastanje pudding in plaats van -taart kreeg. Ik denk graag met je mee, maar het is lastig om op afstand te zeggen wat er mis is gegaan. Welke kastanjepuree en chocolade gebruikte je? Wellicht lag het aan de temperatuur van de boter? Was de boter op kamertemperatuur of gesmolten? Ik heb vandaag om te testen het recept gemaakt, ik gebruikte daarvoor plantaardige boter, 70% chocolade en kastanje puree die ik bij de AH kocht en 2 eetlepels cointreau, dat werd al vrij snel een stevige massa.
Ik hoor graag weer van je, groetjes Annemieke
Bart
Interessant recept. Hoeft het niet te bakken? En moet het dan een periode gekoeld staan?
Groet,
Bart
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Hoi Bart,
Goeie vragen, dankjewel daarvoor! Ik heb het aangepast in het recept. Klopt, deze kastanje taart hoef je niet te bakken! Ik zou de taart minstens 2 uur koelen voor gebruik. Hoe langer je koelt, hoe makkelijker je er mooie punten van kunt snijden. Succes, groetjes Annemieke