Het brood rees de pan uit en werd mooi bruin tijdens het bakken.
Voor de serie broodbakken met een glutenvrije meel mix, probeerde ik dit keer Schär glutenvrij bruinbroodmix, Mix It Dunkel.
Allereerst viel de kleur van het meel mij op, het heeft een soort grijze tint. Vervolgens bestudeerde ik de ingrediëntenlijst. Hierin staat als eerste maiszetmeel genoemd, dit vormt dus het grootste bestanddeel van deze mix. Daarna volgen: lijnzaadmeel, boekweitmeel, erwtenzemelen, rijstzemelen en appelvezels. Hierdoor is het vezelgehalte maar liefst 13 gram per 100 gram, dat is echt best veel.
Bruinbrood is een onbeschermde naam, er zijn dus geen regels aan verbonden zoals bij volkorenbrood het geval is.
Om een juiste vergelijking te kunnen maken voor dit onderzoek naar glutenvrije broodbakmixen, heb ik me keurig aan het recept gehouden. De bereidingswijze op de Schär glutenvrij broodmix verpakking is wat slordig, waarschijnlijk door een slechte vertaling.
Het recept schrijft voor dat je 630 ml water op 500 gram meel gebruikt. Dat is naar verhouding ontzettend veel water. De meeste glutenvrije broden vragen om een verhouding van ongeveer 1 op 1. Dat betekent dat je voor 500 gram meel ook 500 gram water gebruikt.
Tot mijn verbazing werd al het water prima opgenomen door het meel, er ontstond zelfs een stevig deeg! Dit betekent dat er waarschijnlijk heel veel bindmiddel, guarpitmeel, in de mix zit.
Als ik zelf brood bak, probeer ik zo min mogelijk bindmiddel te gebruiken. Ik heb namelijk het idee dat het eten van veel bindmiddelen mij een opgeblazen gevoel geeft. Wat zijn jouw ervaringen met bindmiddelen? Laat een reactie achter onder dit bericht.
Het brood rees de pan uit en werd mooi bruin tijdens het bakken. Tijdens het afkoelen ontstonden wel hier en daar wat deukjes in de korst. Na het afkoelen, sneed ik het brood aan en toen zag ik dat er aan de onderkant van het brood een dun laagje ongaar deeg zat, een bankje.
Dit brood is niet mijn favoriet. Maar uit de broodrooster met wat kaas en sambal smaakt het toch oké.
Tip! Hebben jouw broden ook een ongaar randje op de bodem? Probeer dan eens het eerste kwartier te bakken met alleen onderwarmte.
Walnoten rozijnenbrood
Ingrediënten
Benodigdheden
- broodvorm van 23x13 of 30x10
Ingrediënten
- 500 gram Mix it Dunkel meelmix van Schär
- 6 gram olie
- 10 gram droge gist
- 8 gram zout
- 630 gram water
- 100 gram rozijnen
- 100 gram walnoten - grof gehakt
- 1 theelepel kaneel
- handje glutenvrije havermout ter decoratie
Instructies
- Wel de rozijnen 10 minuten in warm water. Giet daarna af en voeg de gehakte walnoten en kaneel toe.
- Meng de meelmix , gist, olie en water in een keukenmachine met de vlinderhaak (K-haak). Na een paar minuten meng je ook het zout erdoor.
- Voeg als laatste het rozijnen noten mengsel toe, en roer kort door.
- Stort het deeg op het aanrecht met een beetje glutenvrije bloem. Vorm een mooie deegrol ter grote van je broodvorm. Laat het deeg afgedekt met plastic 30 à 45 minuten rijzen.
- Als het deeg mooi gerezen is warm je de oven voor op 190°. Bestrijk het deeg met een beetje olie en bestrooi desgewenst met wat havervlokken.
- Bak het brood ongeveer 45 minuten totdat het mooi bruin is en het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt.
Jeannette
Ik heb gisteren 2 broden in de broodbakmachine gebakken met Schar Dunkel meel op 2 verschillende programma’s, 1 normaal en 1 glutenvrije programma. De programma’s van beiden 2 uur maken geen verschil. Ik had ook tijdens het afkoelen hier en daar wat deukjes in de korst. Na het afkoelen, zag ik ook dat er aan de onderkant van het brood een dun laagje ongaar deeg zat, een bankje.
Hoe kan ik dit voorkomen? Minder water? Deze meel combineren met andere meel?
Ik hoor graag of u een oplossing heeft. Mvg, Jeannette
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Beste Jeannette,
Wat vervelend om te horen dat het bakken in de broodbakmachine nog niet goed gaat.
Vreemd dat het normale en het glutenvrije programma hetzelfde zijn? Het glutenvrije programma zou eigenlijk korter moeten zijn omdat het deeg maar 1x hoeft te rijzen en dus niet tussendoor nogmaals gekneed hoeft te worden.
Ik heb zelf geen ervaring met bakken in de broodbakmachine. Maar ik vermoed dat je brood wellicht te lang gerezen heeft en/of niet lang genoeg gebakken is. Is het mogelijk om een bakprogramma aan te passen?
Je zou ook een keer kunnen proberen in de oven te bakken en als dat wel lukt weet je in ieder geval dat het niet aan je recept ligt. Succes met bakken, groetjes Annemieke
BAYEN carina
Ik heb met schär mix een wit brood glutenvrij gebakken
Het was flink gerezen en gaar ,het is gebakken in broodbakmachine
Maar bij het snijden gaat de korst eraf
Wat doe ik mis het brood was afgekoeld
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Hoi Carina,
Als ik je verhaal zo hoor, denk ik dat je je deeg te lang hebt laten rijzen.
Met een te lange rijstijd verliest het deeg zijn structuur (er zijn immers geen gluten om de boel bij elkaar te houden). Het is natuurlijk verleidelijk als je je deeg mooi ziet rijzen, maar glutenvrij deeg zal bijna nooit echt 2x zoveel volume krijgen, zoals veel broodmix verpakkingen beloven. Ik verwacht niet dat de broodbakmachine het probleem is, ook al heb ik daar geen ervaring mee.
Succes met bakken!
S.tel
Ook ik probeerde de witmix van Schar. Rees prachtig, heb me aan hoeveelheden en tijden gehouden. Afgekoeld. Mooi hoor. Maar bij het aansnijden al kruimelig en als ik er (room)boter op smeer valt alles uit elkaar. Zo jammer. Ga de volgende X iets minder meel doen, wat psylliumvlokken erdoor en evenveel water als meel.
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Het klinkt alsof je brooddeeg te lang heeft gerezen. Te lang gerezen deeg verliest namelijk zijn samenhangende structuur, waardoor het gaat kruimelen en erg snel droog zal worden, omdat de structuur ook het vocht niet meer vast kan houden.
Als je extra psylliumvezels gaat toevoegen de volgende keer, let dan wel op dat die erg veel vocht opnemen! Groetjes Annemieke