De grote glutenvrije broodmix test

Deze keer testte ik de glutenvrije broodmixen van eigen merk De Glutenvrije Bakker van Holland and Barrett: Bonenbroodmix en Haverbroodmix.
Door alleen al de verpakking te lezen van broodmixen kan je veel te weten komen over een product.
Beide verpakkingen wegen 450 gram en hebben nagenoeg dezelfde bakinstructies. Er moet nog 300 lauwwarm water, 15 of 30 ml zonnebloemolie en 15 gram droge gist worden toegevoegd.
15 gram droge gist op 450 gram meel is 2x zoveel als gebruikelijk. Misschien is er bij de vertaling verse en droge gist verwisseld?! Ik hield mij aan het recept en gebruikte 15 gr droge gist, maar na een half uurtje rijzen i.p.v. een uur, waren de broden al gigantisch gerezen en moest ik halsoverkop de oven voorverwarmen.

Mijn verpakking Haverbroodmix, bevatte ruim 40 gram meer meel dan aangegeven. Dat is bijna 10% en kan een behoorlijk verschil maken als je het vochtgehalte van het recept gebruikt dat is aangegeven.
De voedingswaardetabel van het bonenbrood ziet er gezond uit: 5 gr vet, 61 gr koolhydraten, 23 gr vezels, 20 gr eiwitten en 1 gr zout. Maar als ik alles optel kom ik op 110 gram per 100 gram, daar is iets misgegaan…
De bonenbroodmix bevat meel van verschillende peulvruchten en bananen, er komen geen granen aan te pas.
De havermeelmix bevat 35% havermeel en 11% havervlokken, dat is een mooi percentage!
Beide broden werden tijdens het mengen een soort gummibal, er ontstond echt een heel erg stevig deeg. Omdat mijn bakinstinct me waarschuwde voor broden die veel te dicht van structuur zouden worden, ben ik toch van het recept afgeweken. Ik voegde 100 gram extra water aan het haverbrood toe en maar liefst 150 gr aan het bonenbrood.
Beide broden bakte ik in een bakvorm van 26x11cm. De broden rezen ver boven de rand.

Het haverbrood is behoorlijk zout en de volgende dag zeer kruimelig van structuur. Het bonenbrood zou ik aanraden op een lagere temperatuur te bakken, want het werd na 15 minuten al heel erg bruin. De rest van de baktijd heb ik het met aluminiumfolie afgedekt om verbranden te voorkomen. Het brood is gelijkmatig gebakken en heeft een mooie luchtige structuur. Het bonenbrood is niet kruimelig, maar voelt wel droog aan in de mond. Het heeft een uitgesproken smaak, maar ik ben dol op peulvruchten dus dat vind ik niet erg. Toch ga ik niet mijn hele lunch met dit brood te vullen, want door het hoge vezel en eiwit gehalte is het behoorlijk heftig. Beide broden komen qua structuur en smaak niet bovenaan in mijn lijst van geteste broodmixen te staan.
Aanbiedingen komen bij H&B bijna elke maand wel voorbij. Als je op de houdbaarheidsdatum let van de broodmixen, kan je inslaan als er een interessante korting voorbij komt.
Baktip:
Voor beide broodmixen zou ik de volgende keer slechts 7 gram droge gist i.p.v. 15 gram gebruiken.
Het bonenbrood voegde ik 450 gram lauwwarm water aan toe, dat werkte prima.
Het haverbrood deed ik 400 gram lauwwarm water bij, ook dat werkte voor mij goed.
Helaas lees ik dit pas na het bakken van het. Haverbrood. Bij mijn is het een volledige baksteen geworden. Nauwelijks gerezen en niet eens bruin van kleur….
Benieuwd naar de structuur
Oei dat klinkt niet best, een baksteen 🙁 Hopelijk was de smaak wel goed?!
Bij mij hetzelfde.. Bijna niet te kneden en rijst nauwelijks. En bij aansnijden veel gekruimel
Dank voor het delen van jouw ervaring over deze broodmixen. Ik was het haverbrood aan het maken en was veel te droog. Na het lezen van jouw verhaal een stuk vrijer water toegevoegd totdat ik het ‘ergens’ op vond lijken. Ik denk dat ik 450 ml uiteindelijk heb gedaan. Heb het brood na de baktijd nog in warme oven laten staan en gelukkig aardig goed uit.
Hoi Rianne, is het haverbroodje lekker geworden?! Groetjes Annemieke