• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Annemiekeglutenvrij

Glutenvrij Brood & Patisserie

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Combi Gist- en Desembrood
    • Patisserie Hartig
    • Patisserie Zoet
    • FAQ
  • Recepten
    • Brood
    • Diner
    • Drankjes
    • Ontbijt en lunch
    • Patisse­rie
    • Tips en techniek­­­
  • Agenda
  • Annemieke
Glutenvrije rondo's

Valen­tijn re­cept: kano’s gebak­ken in een hart­jes vorm

27 januari 2021 by Annemieke

Valentijn recept voor koeken gevuld met spijs engebakken in een hartjes vorm.

Heel Holland Bakt is een leuk bakprogramma, en echt inspirerend. Ik krijg tijdens het kijken altijd meteen zin om ook de keuken in te gaan😉 Zo ontstond tijdens de 5de aflevering van Heel Holland Bakt 2021, mijn idee voor dit Valentijn recept: kano’s gebakken in een hartjes vorm,

Jury commentaar bij de technische opdracht kano’s bakken,
De technische opdracht van aflevering 5, was een oneerlijke strijd omdat 2 van de deelnemers nog nooit van een kano hadden gehoord, en de rest precies wist hoe een kano smaakt en eruit hoort te zien.
Na het proeven van Elizabeth’s kano’s was het jury commentaar: “mooi deeg, lekker van smaak en royaal spijs”.  Waar André van Duin nog aan toe voegde: “het cabrioletje onder de kano’s”. Maar omdat haar kano’s geen dakje hadden, eindigde ze bijna onderaan.

Bij de jurering van Daniel’s kano’s klonken de volgende commentaren: ”variatie op een kano, creatief met kano en beetje een dood schildpadje”.
Heel Holland Bakt is maar een spelletje, maar ik had echt te doen met Daniel en Elizabeth.

Ik maakte na het zien van aflevering 5 van HHB, mijn eigen glutenvrije recept voor kano’s. Omdat ik nog plantaardige boter in huis had, maakte ik ze ook lactosevrij.

Het cabrioletje onder de kano’s

Valentijn koek recept. Ongebakken koeken glimmend van het eistrijksel in hartjes vormen

Mijn glutenvrije Valentijn recept is een combinatie van recepten van Robèrt en Cees Holtkamp. Robèrt is royaal in alles, zijn kano’s bevatten naar verhouding veel suiker, boter en spijs en wegen anderhalf keer zoveel als die van Holtkamp!

Ik hou niet zo van heel erg zoet, en neem daarom het kano recept van Holtkamp als uitgangspunt voor mijn glutenvrije versie. Maar ik gebruik wél citroenrasp in mijn deeg en vulling zoals Robèrt doet, want dat lijkt me een lekkere frisse toevoeging. Zoals Robèrt in zijn filmpje zegt: “je moet tenslotte alles lekker maken, anders had je geen bakker moeten worden” Daar ben ik het helemaal mee eens!
Robèrt’s filmpje van kano’s maken is echt een aanrader, hij geeft veel goede tips.

Bakken maar!

Valentijn recept: mooi deeg, royaal spijs, lekker van smaak

Valentijns recept, heerlijke koek gevuld met spijs en citroenrasp
Print Pin
5 van 1 stem

Kano's

Glutenvrij en lactosevrij recept voor kano's, rondo's of carré's. Of maak dit recept in een hartjes bakvorm voor Valentijnsdag ♥
Soort Gebak, Koekjes
Speciale wensen glutenvrij, lactosevrij
Voorbereiding 30 minuten minuten
Kooktijd 20 minuten minuten
Baktijd 20 minuten minuten
Totale tijd 1 uur uur 10 minuten minuten

Ingrediënten

Spijs vulling

  • 120 gram blanke amandelen - + extra amandelen om te decoreren
  • 120 gram kristalsuiker
  • ½ ei - losgeklopt
  • ½ theelepel citroenrasp

Deeg

  • 80 gram basterdsuiker - wit of lichtbruin
  • 125 gram plantaardige boter - ik gebruikte Flora
  • 160 gram glutenvrij meel met bindmiddel - ik gebruikte Schär C
  • 5 gram bakpoeder - glutenvrij
  • snufje zout
  • ½ theelepel citroenrasp
  • 1 ei - gedeelte voor het deeg en de rest om de koeken mee te bestrijken voor het bakken

Instructies

Spijs vulling maken

  • Om de spijs te maken meng je de suiker en amandelen in de keukenmachine met messen totdat je een fijne structuur krijgt. Voeg dan het ei toe en meng totdat zich een bal vormt.
  • Om de spijs nog verder af te slappen, zodat het zacht genoeg wordt om in de kano's te spuiten, kan je extra ei en/of wat gesmolten plantaardige boter toevoegen.

Deeg maken

  • In de keukenmachine met de K-haak, de plantaardige boter, suiker, zout, citroenrasp en een half ei mengen. Rustig mengen, het mengsel mag niet luchtig worden!
  • Voeg vervolgens het glutenvrije meel en bakpoeder toe en meng kort totdat zich een deeg vormt. Als het deeg wat te zacht is geworden kan je het in plastic even laten rusten in de koelkast.

Kano's samenstellen

  • Verwarm de oven voor op 220°
  • Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve cm dik, of ietsje dunner. Steek rondjes, hartjes, kano's of carrés uit. Naar gelang de vormpjes die je tot je beschikking hebt.
  • Steek voor elk vormpje 2 stukjes deeg uit. De helft leg je op een stukje bakpapier, dit zijn de dakjes, en die zet je even in de koelkast of vriezer. Vet de koekvormpjes in. De bodems zet je in de ingevette vorm op een bakplaat met bakpapier bekleed.
  • Spuit de amandelspijs op de deegbodems. Zorg ervoor dat de spijs de zijkanten van de vorm niet raakt, dus laat een randje deeg vrij.
  • Haal de rest van de deegplakken uit de koeling en bestrijk met losgeklopt ei. Leg de deeg dakjes in de vormpjes op de spijs. Decoreer met een amandel, en bestrijk nogmaals licht met ei.
  • Zet de oven op 180° en bak de koeken voor ongeveer 15 à 20 minuten. Of totdat ze mooi bruin gekleurd zijn.
  • Haal de koeken uit de oven en wacht 5 minuten. Haal de koeken daarna voorzichtig uit de vormpjes. Eventueel de randjes met een mesje los snijden.


Glutenvrije rondo's

Nog meer glutenvrije koekjes recepten:​


Alfajores glutenvrij, stapel dubbele koekjes gedecoreerd met geraspte kokos.
Alfajores, Maxima’s lievelings koekjes

Jaffa cakejes, glutenvrije koekjes met sinaasappel marmelade en pure chocolade laag
Jaffa cakejes

Tahin koekjes zonder ei
Tahin koekjes zonder ei

bitterkoekjes recept, stapel bruin gebakken glutenvrije bitterkoekjes
Bitterkoekjes
Category: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rieTag: glutenvrij bakken

Workshops glutenvrij bakken:

Twee glutenvrije breekbroden voor een glutenvrije high tea workshop, breekbrood

Cursus glutenvrij Gistbrood en Desembrood

Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.

Cursusdag glutenvrij Desembrood bakken

Gezond glutenvrij brood bakken workshop

Workshop glutenvrij Brood bakken

Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie

Workshop glutenvrije Patisserie Hartig

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de
nieuwsbrief.
(uitschrijven kan altijd)

Vorig bericht:Linzen crackers, gezond, glutenvrij en lekker. Drie soorten op een donkere achtergrond, vierkant, rond en langwerpig.Gezon­de lin­zen crack­ers
Volgend bericht:Jaffa cakes bak­ken, gluten­vrije koek­jesJaffa cakejes,gehalveerd, zodat je mooi de laagjes cake, snaasappelmarmelade en pure chocolade kan zien.

Lees Interacties

Reacties

  1. Rina

    20 oktober 2023 om 19:47

    5 sterren
    Super lekker! Een geweldige combinatie: spijs omhult met luchtig deeg.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn welkom.

Meer informatie nodig over coeliakie? Neem dan eens een kijkje op de website van de
Nederlandse Coeliakie vereniging

  • https://www.instagram.com/annemiekeglutenvrij.nl/
  • LinkedIn
  • Mail
  • YouTube
  • Pinterest
  • Link

#lekkerglutenvrijeten

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2025 Annemiekeglutenvrij.nl