Heel Holland Bakt is een leuk bakprogramma, en echt inspirerend. Ik krijg tijdens het kijken altijd meteen zin om ook de keuken in te gaan😉 Zo ontstond tijdens de 5de aflevering van Heel Holland Bakt 2021, mijn idee voor dit Valentijn recept: kano’s gebakken in een hartjes vorm,
Jury commentaar bij de technische opdracht kano’s bakken,
De technische opdracht van aflevering 5, was een oneerlijke strijd omdat 2 van de deelnemers nog nooit van een kano hadden gehoord, en de rest precies wist hoe een kano smaakt en eruit hoort te zien.
Na het proeven van Elizabeth’s kano’s was het jury commentaar: “mooi deeg, lekker van smaak en royaal spijs”. Waar André van Duin nog aan toe voegde: “het cabrioletje onder de kano’s”. Maar omdat haar kano’s geen dakje hadden, eindigde ze bijna onderaan.
Bij de jurering van Daniel’s kano’s klonken de volgende commentaren: ”variatie op een kano, creatief met kano en beetje een dood schildpadje”.
Heel Holland Bakt is maar een spelletje, maar ik had echt te doen met Daniel en Elizabeth.
Ik maakte na het zien van aflevering 5 van HHB, mijn eigen glutenvrije recept voor kano’s. Omdat ik nog plantaardige boter in huis had, maakte ik ze ook lactosevrij.
Het cabrioletje onder de kano’s
Mijn glutenvrije Valentijn recept is een combinatie van recepten van Robèrt en Cees Holtkamp. Robèrt is royaal in alles, zijn kano’s bevatten naar verhouding veel suiker, boter en spijs en wegen anderhalf keer zoveel als die van Holtkamp!
Ik hou niet zo van heel erg zoet, en neem daarom het kano recept van Holtkamp als uitgangspunt voor mijn glutenvrije versie. Maar ik gebruik wél citroenrasp in mijn deeg en vulling zoals Robèrt doet, want dat lijkt me een lekkere frisse toevoeging. Zoals Robèrt in zijn filmpje zegt: “je moet tenslotte alles lekker maken, anders had je geen bakker moeten worden” Daar ben ik het helemaal mee eens!
Robèrt’s filmpje van kano’s maken is echt een aanrader, hij geeft veel goede tips.
Bakken maar!
Valentijn recept: mooi deeg, royaal spijs, lekker van smaak
Kano's
Ingrediënten
Spijs vulling
- 120 gram blanke amandelen - + extra amandelen om te decoreren
- 120 gram kristalsuiker
- ½ ei - losgeklopt
- ½ theelepel citroenrasp
Deeg
- 80 gram basterdsuiker - wit of lichtbruin
- 125 gram plantaardige boter - ik gebruikte Flora
- 160 gram glutenvrij meel met bindmiddel - ik gebruikte Schär C
- 5 gram bakpoeder - glutenvrij
- snufje zout
- ½ theelepel citroenrasp
- 1 ei - gedeelte voor het deeg en de rest om de koeken mee te bestrijken voor het bakken
Instructies
Spijs vulling maken
- Om de spijs te maken meng je de suiker en amandelen in de keukenmachine met messen totdat je een fijne structuur krijgt. Voeg dan het ei toe en meng totdat zich een bal vormt.
- Om de spijs nog verder af te slappen, zodat het zacht genoeg wordt om in de kano's te spuiten, kan je extra ei en/of wat gesmolten plantaardige boter toevoegen.
Deeg maken
- In de keukenmachine met de K-haak, de plantaardige boter, suiker, zout, citroenrasp en een half ei mengen. Rustig mengen, het mengsel mag niet luchtig worden!
- Voeg vervolgens het glutenvrije meel en bakpoeder toe en meng kort totdat zich een deeg vormt. Als het deeg wat te zacht is geworden kan je het in plastic even laten rusten in de koelkast.
Kano's samenstellen
- Verwarm de oven voor op 220°
- Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve cm dik, of ietsje dunner. Steek rondjes, hartjes, kano's of carrés uit. Naar gelang de vormpjes die je tot je beschikking hebt.
- Steek voor elk vormpje 2 stukjes deeg uit. De helft leg je op een stukje bakpapier, dit zijn de dakjes, en die zet je even in de koelkast of vriezer. Vet de koekvormpjes in. De bodems zet je in de ingevette vorm op een bakplaat met bakpapier bekleed.
- Spuit de amandelspijs op de deegbodems. Zorg ervoor dat de spijs de zijkanten van de vorm niet raakt, dus laat een randje deeg vrij.
- Haal de rest van de deegplakken uit de koeling en bestrijk met losgeklopt ei. Leg de deeg dakjes in de vormpjes op de spijs. Decoreer met een amandel, en bestrijk nogmaals licht met ei.
- Zet de oven op 180° en bak de koeken voor ongeveer 15 à 20 minuten. Of totdat ze mooi bruin gekleurd zijn.
- Haal de koeken uit de oven en wacht 5 minuten. Haal de koeken daarna voorzichtig uit de vormpjes. Eventueel de randjes met een mesje los snijden.


Nog meer glutenvrije koekjes recepten:




Super lekker! Een geweldige combinatie: spijs omhult met luchtig deeg.