• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
beugelflesje met eigen gemaakt vanille extract

Vanille-extract maken

19 december 2019 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

vanille stokjes
mis en place om vanille extract te maken, vanillestokjes, vodka, trechter, en een mooi flesje
Vanille-extract is erg makkelijk om zelf te maken. Je hebt maar twee ingrediënten nodig en flink wat geduld. Als je het vanille-extract cadeau wilt geven, is het leuk om een mooi flesje te zoeken. Zoek eens bij een tweedehandswinkel, daar kan je voor een prikkie vast iets leuks op de kop tikken. Of kijk eens bij de Hema, Dille & Kamille, Xenos of Søstrene Grene.
vanillestokjes, gesplitst en in drieen gesneden

Het recept is simpel, op elke 100 gram wodka gebruik je 10 gram vanille.
Probeer lekker dikke vanillestokjes te vinden.
En gebruik niet de allergoedkoopste wodka, maar ook zeker niet de duurste!

De vanillestokjes splits je met een scherp mesje in de lengte. En vervolgens in kleinere stukken zodat de vanille straks in de fles goed in de wodka ondergedompeld zal zijn. Dit is dus afhankelijk van het formaat fles dat je gaat gebruiken.

gesneden vanillestokjes

Ik gebruik een stuk bakpapier op mijn snijplank om de vanille op te snijden. Dit heeft twee redenen.
Ten eerste loop je zo niet het gevaar dat je vanille extract straks naar uien en knoflook smaakt. En ten tweede blijf je op deze manier niet zitten met een plank waar je nog wekenlang zwarte strepen op blijft zien.

Stop de op maat gesneden vanille in de fles.

trechter waar vodka in wordt geschonken

Vervolgens gebruik je een trechter om de wodka erbij te gieten.

De eerst week moet je de fles dagelijks even schudden. Daarna om de paar dagen. Je zal zien dat de wodka al snel een mooie lichtbruine kleur krijgt.

Na een aantal weken is het extract klaar om te gebruiken. Je ruikt vanzelf wanneer dat is.

beugelflesje met eigen gemaakt vanille extract

Nu nog een mooi etiket erop en een strikje erom als het een cadeautje betreft. Bewaar de vanille op kamertemperatuur.

Na verloop van tijd, als de fles leger begint te raken, kan je hem weer bijvullen met wodka. De vanillestokjes blijven verbazingwekkend lang smaak en geur afgeven.

Als je graag zwarte vanille spikkels in je baksels, drankjes of ijs wilt zien, kan je de vanille en wodka ook in de keukenmachine doen. Je moet dan wel een machine hebben met messen die scherp genoeg zijn om alles fijn genoeg te maken.

Categorie: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie, Tips en techniek­­­

Vorig bericht: «Glutenvrij. Witte deegroller met diverse uitrolstokjes van hout en metaal, als mikado stokjes op een marmeren blad. Ondeugdelijk keuken materiaal
Volgend bericht: Cappuccino van glutenvrije havermelk Glutenvrij, cappuccino van havermelk in glazen beker»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl