Vanille-extract is erg makkelijk om zelf te maken. Je hebt maar twee ingrediënten nodig en flink wat geduld.
Als je het vanille-extract cadeau wilt geven, is het leuk om een mooi flesje te zoeken. Zoek eens bij een tweedehandswinkel, daar kan je voor een prikkie vast iets leuks op de kop tikken.
Of kijk eens bij de Hema, Dille & Kamille, Xenos of Søstrene Grene.
Het recept is simpel, op elke 100 gram wodka gebruik je 10 gram vanille.
Probeer lekker dikke vanillestokjes te vinden.
En gebruik niet de allergoedkoopste wodka, maar ook zeker niet de duurste!
De vanillestokjes splits je met een scherp mesje in de lengte. En vervolgens in kleinere stukken zodat de vanille straks in de fles goed in de wodka ondergedompeld zal zijn. Dit is dus afhankelijk van het formaat fles dat je gaat gebruiken.

Ik gebruik een stuk bakpapier op mijn snijplank om de vanille op te snijden. Dit heeft twee redenen.
Ten eerste loop je zo niet het gevaar dat je vanille extract straks naar uien en knoflook smaakt. En ten tweede blijf je op deze manier niet zitten met een plank waar je nog wekenlang zwarte strepen op blijft zien.
Stop de op maat gesneden vanille in de fles.

Vervolgens gebruik je een trechter om de wodka erbij te gieten.
De eerst week moet je de fles dagelijks even schudden. Daarna om de paar dagen. Je zal zien dat de wodka al snel een mooie lichtbruine kleur krijgt.
Na een aantal weken is het extract klaar om te gebruiken. Je ruikt vanzelf wanneer dat is.

Nu nog een mooi etiket erop en een strikje erom als het een cadeautje betreft. Bewaar de vanille op kamertemperatuur.
Na verloop van tijd, als de fles leger begint te raken, kan je hem weer bijvullen met wodka. De vanillestokjes blijven verbazingwekkend lang smaak en geur afgeven.
Als je graag zwarte vanille spikkels in je baksels, drankjes of ijs wilt zien, kan je de vanille en wodka ook in de keukenmachine doen. Je moet dan wel een machine hebben met messen die scherp genoeg zijn om alles fijn genoeg te maken.