Traditioneel recept

Dit is een gastblog van Adri:
Alweer een familierecept, ditmaal van vanille Kipferl, een koekjesrecept dat ik van de overgrootmoeder van @annemiekeglutenvrij kreeg. Later maakte ik er in mijn glutenvrije keuken met kikkererwtenmeel een glutenvrije versie van. Lekker knapperig en niet al te zoet. In een goed afgesloten trommel blijven ze heel lang goed. Heel handig om een voorraad van te hebben voor de lekkere trek of voor onverwachte gasten.



Vanille Kipferl
Dit traditionele kerstkoekjes recept is goed voor 64 met de hand gerolde halve maantjes zo dik als een pen.
Ingrediënten
Benodigdheden
Ingrediënten
- 350 gram kikkererwtenmeel (glutenvrij)
- 80 gram suiker
- 100 gram gemalen walnoten (of amandelen)
- snuf zout
- citroenrasp van 1 citroen
- 200 gram koude boter - in blokjes gesneden
- 2 eigeel
- vanillepoedersuiker voor het bestrooien van de gebakken koekjes
Instructies
- Droge ingrediënten door elkaar roeren en vervolgens op het aanrecht of in de keukenmachine met de K haak met de in blokjes gesneden koude boter en de eidooiers vermengen tot zich net een bal vormt. Plat drukken, in folie wikkelen en minstens 2 uur in de ijskast leggen (kan ook tot de volgende dag).
- Bakpapier op de bakplaten leggen en de oven voorverwarmen op 190° (zonder fan).
- Haal het gekoelde deeg uit de ijskast en verdeel het deeg in vier gelijke delen. Vervolgens elk deel met de hand uitrollen tot een pil (een lange rol).
- De pillen op een plank doormidden snijden en de helften weer doormidden snijden. Dan elk van die delen in vier gelijke stukjes snijden. Zo snijd je elke pil in 16 stukjes. De stukjes met de vlakke handpalm uitrollen tot pendikte en als halve maantjes op een afstandje van elkaar op het blik met bakpapier leggen.
- Licht bakken (in 13-15 min op 190° onderin een voorverwarmde oven zonder fan). Na het bakken even wachten tot de koekjes lauwwarm zijn. Niet meteen van het bakblik halen want dan zijn de koekjes nog erg bros. Omdat je deze hoeveelheid bij een gangbare oven in twee keer moet bakken is het handig als je twee bakplaten met bakpapier hebt. Heb je maar één plaat, dan de plaat even af laten koelen voordat je de tweede lading er op legt.
- Als de koekjes nog een beetje warm zijn in laagjes in een trommel of tupper leggen en laag voor laag goed met vanillepoedersuiker bestrooien. De trommel of tupper pas afsluiten als de Kipferl volledig zijn afgekoeld.
Tips
- Maak zelf een voorraad vanillesuiker door een goed afsluitbare pot met poedersuiker en één of meer (gebruikte) vanillestokjes te vullen en zo te bewaren (tip van Annemieke).
- De vanille Kipferl zijn in een luchtdichte trommel of tupper lang houdbaar.

Heb je de smaak te pakken en wil je meer glutenvrije koekjes bakken? Bekijk dan mijn overzichtsblog met 9x koekjes recepten. Van kniepertjes tot Jaffa cakes en van bitterkoekjes tot hartige kaaskoekjes.
Geef een reactie