• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
vanille kipferl, glutenvrije koekjes

Vanille Kip­ferl, halve maan­tjes koek­jes

26 oktober 2021 //  by Adri @masnappy

Traditioneel recept

Dit is een gastblog van Adri:

Alweer een familierecept, ditmaal  van vanille Kipferl, een koekjesrecept dat ik van de overgrootmoeder van @annemiekeglutenvrij kreeg. Later maakte ik er in mijn glutenvrije keuken met kikkererwtenmeel een glutenvrije versie van. Lekker knapperig en niet al te zoet. In een goed afgesloten trommel blijven ze heel lang goed. Heel handig om een voorraad van te hebben voor de lekkere trek of voor onverwachte gasten.

Familie recept van mijn overgrootmoeder uit haar kookschrift
gebakken vanille kipferl
Vanille kipferl met vanillepoedersuiker bestrooien
vanille kipferl, glutenvrije koekjes
Afdrukken Pin

Vanille Kipferl

Dit traditionele kerstkoekjes recept is goed voor 64 met de hand gerolde halve maantjes zo dik als een pen.
Soort Koekjes
Speciale wensen glutenvrij
Voorbereiding 1 uur 30 minuten
Deeg laten rusten 2 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten

Ingrediënten

Benodigdheden

    Ingrediënten

    • 350 gram kikkererwtenmeel (glutenvrij)
    • 80 gram suiker
    • 100 gram gemalen walnoten (of amandelen)
    • snuf zout
    • citroenrasp van 1 citroen
    • 200 gram koude boter - in blokjes gesneden
    • 2 eigeel
    • vanillepoedersuiker voor het bestrooien van de gebakken koekjes

    Instructies

    • Droge ingrediënten door elkaar roeren en vervolgens op het aanrecht of in de keukenmachine met de K haak met de in blokjes gesneden koude boter en de eidooiers vermengen tot zich net een bal vormt. Plat drukken, in folie wikkelen en minstens 2 uur in de ijskast leggen (kan ook tot de volgende dag).
    • Bakpapier op de bakplaten leggen en de oven voorverwarmen op 190° (zonder fan).
    • Haal het gekoelde deeg uit de ijskast en verdeel het deeg in vier gelijke delen. Vervolgens elk deel met de hand uitrollen tot een pil (een lange rol).
      Vier rollen deeg voor vanille kipferl
    • De pillen op een plank doormidden snijden en de helften weer doormidden snijden. Dan elk van die delen in vier gelijke stukjes snijden. Zo snijd je elke pil in 16 stukjes. De stukjes met de vlakke handpalm uitrollen tot pendikte en als halve maantjes op een afstandje van elkaar op het blik met bakpapier leggen.
      Vanillekipferl deegrol, met een mes in gelijke stukken verdelen
    • Licht bakken (in 13-15 min op 190° onderin een voorverwarmde oven zonder fan). Na het bakken even wachten tot de koekjes lauwwarm zijn. Niet meteen van het bakblik halen want dan zijn de koekjes nog erg bros. Omdat je deze hoeveelheid bij een gangbare oven in twee keer moet bakken is het handig als je twee bakplaten met bakpapier hebt. Heb je maar één plaat, dan de plaat even af laten koelen voordat je de tweede lading er op legt.
      ongebakken vanillekipferl op een bakplaat
    • Als de koekjes nog een beetje warm zijn in laagjes in een trommel of tupper leggen en laag voor laag goed met vanillepoedersuiker bestrooien. De trommel of tupper pas afsluiten als de Kipferl volledig zijn afgekoeld.
      Vanille kipferl met vanillepoedersuiker bestrooien

    Tips

    • Maak zelf een voorraad vanillesuiker door een goed afsluitbare pot met poedersuiker en één of meer (gebruikte) vanillestokjes te vullen en zo te bewaren (tip van Annemieke).
    • De vanille Kipferl zijn in een luchtdichte trommel of tupper lang houdbaar.
    Jaffa cakejes, glutenvrije koekjes met sinaasappel marmelade en pure chocolade laag

    9x glutenvrije koekjes recepten

    Heb je de smaak te pakken en wil je meer glutenvrije koekjes bakken? Bekijk dan mijn overzichtsblog met 9x koekjes recepten. Van kniepertjes tot Jaffa cakes en van bitterkoekjes tot hartige kaaskoekjes.

    Categorie: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie Tags: glutenvrij bakken

    Vorig bericht: «Oude ansichtkaart met klassiek Schwarzwalder kirsch taart tafereel Schwarz­walder kirsch taart recept
    Volgend bericht: Is zet­meel gluten­vrij? Duryea Maizena en Honig aardappelzetmeel, beide glutenvrij zetmeel»

    Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

    Nieuwe workshop data bekend!
    Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

    Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

    Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief
    (uitschrijven kan altijd)


    Lees Interacties

    Geef een antwoord Reactie annuleren

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Recipe Rating




    Site Footer

    Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

    Disclaimer

    Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
    Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

    Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

    #lekkerglutenvrijeten

    • Bloglovin
    • E-mail
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube

    Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl