
Zonder plantaardige producten én zonder gluten toch lekkere patisserie maken, is dat mogelijk? Volgens mij wel! Er staan al een aantal vegan en glutenvrije recepten op de website. Onlangs volgde ik een vegan cursus, dus binnenkort volgen er ongetwijfeld meer vegan patisserie recepten zonder gluten.
Alweer bijna 10 jaar geleden volgde ik de 9-weekse Patisserie opleiding van Bakery Institute in Zaandam. Dit opleidingsinstituut is gevestigd op een geweldige locatie in de voormalige Chocolade-, Koek- en Beschuitfabriek van Verkade.
Destijds werkte ik nog als contrabassist in het Balletorkest. Dat betekende dat ik overdag in mijn witte bakkerstenue de opleiding volgde en ’s avonds in volledig zwarte werkkleding contrabas speelde in het orkest bij voorstellingen in het Muziektheater. Dat was een hectische periode, maar ontzettend leuk en leerzaam.

Helaas volgde na mijn patisserie opleiding de diagnose coeliakie, waardoor ik mijn bakkerij plannen een tijdlang heb uitgesteld. Uiteindelijk heb ik het roer echt omgegooid en mijn bedrijf Annemieke Glutenvrij draait nu lekker, de glutenvrije bakworkshops zijn van start gegaan en mijn website wordt goed gevonden.
Maar het blijft belangrijk om bij te scholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen. Vanwege de beperkende corona maatregelen had ik het afgelopen jaar tijd om een aantal cursussen te volgen. Zo deed ik een cursus bij de Nationale Bakkerij Academie en volgde ik een training WordPress, om mijn website nog mooier en sneller te krijgen (mijn website maakte ik zelf en ook het onderhoud heb ik in eigen hand).
Vegan en glutenvrij bakken is een leuke uitdaging.

Er is tegenwoordig steeds meer vraag naar vegan producten. Daarom volgde ik vorige week een 2-daagse workshop Vegan bakken bij Bakery Institute, de school waar ik eerder mijn patisserie opleiding deed. In die 2 dagen heb ik ontzettend veel kennis opgedaan. Ik leerde over plantaardige grondstoffen en hun specifieke eigenschappen. Over het hoe en waarom van de opbouw van recepten en de gebruikte methodes. En natuurlijk ontzettend veel tips&trics.
We maakten onder andere tartelettes, sloffen, bladerdeeg, brownies, cakes, taarten, cremeux, boter crème, crème Suisse, decoraties, crumbles… teveel om op te noemen😉 Deze cursus was mét gluten, dus ik kon zelf helaas niets proeven, maar de komende tijd ga ik aan de slag om al deze lekkernijen om te toveren tot vegan én glutenvrij!

Geef een reactie