Onlangs kreeg ik een link doorgestuurd van een youtubefilmpje van emmymadeinjapan. Emmy vertelt daar behoorlijk uitgebreid over het maken van een vegan toetje ‘magic coffee cream‘.
In eerste instantie dacht ik wat een raar en langdradig verhaal, maar ik werd ook steeds nieuwsgieriger naar de reden voor Emmy’s enthousiasme.
Het koffieschuim waar ze over verteld is vegan, gemaakt met slechts 3 ingrediënten: water, suiker en oploskoffie. Inderdaad best magisch dat er zo’n mooi luchtig schuim ontstaat als je die paar ingrediënten samen opklopt.
Je krijgt een stevig schuim dat een paar uur mooi blijft. Maar zoals je in mijn fotoverslag hieronder kunt zien, verliest het na verloop van tijd zijn luchtigheid en wordt het gewoon weer een mierzoete koude koffie.
Het schuim is erg zoet vind ik, maar ik heb nog niet geprobeerd om het met minder suiker te maken. Op het internet las ik dat het mogelijk is om het schuim te maken met suikervervangers. Als je daar ervaring mee hebt, hoor ik het graag!
Magic coffee cream, dit vegan toetje maak je met slechts drie ingrediënten!
Ik heb wel geprobeerd of je dit mengsel ook kunt bakken. Het leek me een makkelijke oplossing voor als ik geen aquafaba (bonen kookvocht) voor handen had.
Ik zag al heerlijke vegan notenschuimtaarten voor me en makkelijke vegan pavlova’s. Maar ja gebakken lucht… Na 5 minuutjes op 180 graden stortten de toefjes schuim in. Iemand een idee?!
(Met 20% aardappelzetmeel: ook ingestort.
Met 50% doves meel: niet gelukt.
Met kokosmeel (lekker veel vezels): ook mislukt)
Serveertips: Gebruik het vegan koffieschuim om een chocolade brownie mee te versieren, wel binnen een paar uur nuttigen!
Of doe een toef op een glas plantaardige melk, voor een zomerse ijskoffie. Lekker met wat kaneel of cacao erbij.
Heb je teveel gemaakt? Je kunt het schuim makkelijk invriezen voor cappuccino ijs.
Begin 00:00
0:30
1:00
1:30
2:00
2:30
3:00
8:00
Vegan toetje van koffie schuim
Ingrediënten
- 10 gram oploskoffie - glutenvrij
- 100 gram poedersuiker - glutenvrij
- 80 gram ijskoud water
Instructies
- Alle ingrediënten met de garde in de keukenmachine mixen. Na een paar minuten verandert de kleur, die wordt een paar tinten lichter en er ontstaat een romige luchtige massa.
- Als het schuim al wat begint terug te lopen kan je het nogmaals opslaan.
Tips
Of doe een toef op een glas plantaardige melk, voor een zomerse ijskoffie. Lekker met wat kaneel of cacao erbij.
Heb je teveel gemaakt? Je kunt het schuim makkelijk invriezen voor cappuccino ijs.
Robert
Beste Annemieke,
Je vroeg je af hoe je die lekkere, mierzoete koffieschuim kan bakken, wel dat kan.
Je moet een deel van het water weglaten en daarna de koffieschuim met opgeklopt eiwit mengen.
Je produceert zo een lekkere koffie meringue die je kan bewaren, wel iets langer bakken dan gewone meringues door het water in de schuim.
Annemieke
Beste Robert, bedankt voor je reactie. Wat goed om te horen dat het bakken van koffieschuim wel kan! Ik ga het binnenkort proberen, leuk 🙂 Groetjes Annemieke
Marina IJsendijk
Ik ga het proberen met het Belgisch zoetmiddel Zùsto. Daar zit per 100 gram 64,7 gram vezels in, wat heel gunstig is voor een diabeet.
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Beste Marina, ik ben reuze benieuwd of het schuim gelukt is met Zusto! Groetjes Annemieke
Chantal
Als suikervervanger zou je ook eritrythol kunnen gebruiken. Dat is een goede suikervervanger die ook qua uiterlijk op suiker lijkt en smaakt.
Het schuim om stevig te maken misschien. Door opgeklopt eiwit spatelen en als je het wil bakken daarna bloem erdoor (rijst/mais/of ander glutenvrije mix?
Annemieke
Hallo Chantal, dankjewel voor de tips! Binnenkort maar weer eens wat proefdraaien 🙂 Groetjes Annemieke