Knapperige filodeegvellen en een zachte ricottavulling met veel groenten.
Deze vegetarische hartige taart met filodeeg maakte ik vroeger vaak als ik snel wat gezonds op tafel wilde zetten.
Sinds ik vanwege coeliakie glutenvrij ben gaan eten, heb ik dit recept nooit meer gemaakt. Ik dacht dat het onmogelijk was om zelf filodeeg te maken. Maar gelukkig blijkt dat niet waar te zijn, het is zelfs best makkelijk om zelf filodeeg te maken.
Nadat ik mijn eerste geslaagde filodeeg vellen uit de pan haalde, begonnen er meteen allemaal lekkere recepten in mij op te borrelen. Maar het was al bijna etenstijd, dus de meeste zoete gerechten die mij te binnen schoten heb ik maar even laten wachten.
Natuurlijk is het niet zo snel als een pak kant-en-klaar filodeeg uit de vriezer halen en ontdooien. Maar ik vind het wel een stuk makkelijker en sneller dan zelf bladerdeeg maken en bijkomend voordeel is dat filodeeg ook veel minder vet is dan bladerdeeg.
Bekijk mijn eerste YouTube filmpje waarin ik laat zien hoe ik deze vegetarische hartige taart maak!


Vegetarische hartige taart
Ingrediënten
Benodigdheden
- lage ronde ovenschaal van ongeveer 30 cm
Ingrediënten filodeeg
- 200 gram Doves farm glutenvrije witte meelmix - of een andere glutenvrije meelmix zonder bindmiddel
- 250 gram water - eventueel wat extra
- 2 eiwitten
- snufje zout
- 1 eetlepel olie
Ingrediënten vulling
- 250 gram ricotta
- 5 eieren
- 1 eetlepel droge kruiden - bijvoorbeeld, oregano, rozemarijn, tijm etc
- peper en zout naar smaak
- 1 courgette - gehalveerd en in plakjes gesneden
- 200 gram mini cherrytomaatjes - laat deze heel, want anders wordt je taartvulling te vochtig
- 4 eetlepels sesamzaad - wit en/of zwart
Instructies
- Verwarm je oven voor op 200°
- Maak de filodeeg vellen volgens de instructies die je vindt in de link onderaan dit recept.
- Vet de ovenschaal in en bekleed met zoveel vellen filodeeg dat de hele vorm bekleed is, laat ook wat deeg over de rand hangen. Bestrijk deze laag dun met olie of gesmolten boter en leg hier nog een laag overheen.
- Meng de ricotta met de eieren, kruiden en peper en zout. Giet dit mengsel in de taartvorm. Verdeel de cherrytomaatjes en courgette plakjes over het ricotta mengsel.
- Dek het geheel af met de rest van de filodeeg vellen, die je grof opvouwt tot rozetten. Vouw het overhangende deeg naar binnen. Bestrijk de rozetten met olie of gesmolten boter en bestrooi rijkelijk met sesamzaadjes.
- Bak 30 minuten in de oven op 200°. Als je taart te snel bruin wordt, dek dan af met aluminium folie.
Geef een reactie