• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Annemiekeglutenvrij

Glutenvrij Brood & Patisserie

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Combi Gist- en Desembrood
    • Patisserie Hartig
    • Patisserie Zoet
    • FAQ
  • Recepten
    • Brood
    • Diner
    • Drankjes
    • Ontbijt en lunch
    • Patisse­rie
    • Tips en techniek­­­
  • Agenda
  • Annemieke
glutenvrij, chocoladekarameltaart met glimmende chocolade spiegel en galetjes met sukade

CappuChikko

19 juni 2019 by Annemieke

  Een tijd lang wilde ik geen cafeïne drinken, daarom ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Ik heb een hele trits cafeïnevrije bonen, pads en oploskoffie getest. Daar kwam uiteindelijk de Estrella koffieboon van Simon Levelt als lekkerste uit.
Close up van cappuccino gemaakt van Chikko's cichorei
Tijdens mijn zoektocht werd ik geregeld gewaarschuwd dat cafeïnevrije koffie erg ongezond is en giftig.Er schijnen verschillende processen te zijn om te decafeïneren.
Als je eenmaal op internet aan het zoeken bent, krijg je zoveel informatie, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als dat gebeurt, dan pak ik de telefoon om mijn vraag rechtstreeks aan een fabrikant te stellen.Als eerste belde ik AH, want uit gemakzucht gebruikte ik ook af en toe de koffiepads van Perla. Maar AH heeft zelfs na herhaaldelijk vragen, geen antwoord gegeven op mijn vraag hoe zij decafeïneren.Navraag bij Simon Levelt leerde me dat zij de kritische koolzuur methode gebruiken. Ze schrijven op hun website dat dat de meest milieuvriendelijke manier is. Bij deze methode worden de bonen in water gedompeld waardoor ze zwellen en de cafeïne mobiel wordt. De cafeïne wordt vervolgens opgelost met behulp van koolzuur (CO2) onder zeer hoge druk en lage temperatuur. Daarna worden de bonen gedroogd waarbij de CO2 verdampt. 

“Estrella werd mijn favoriet, maar ik blijf altijd rondkijken naar nieuwe producten”

 Toevallig las ik op de website van thebrothbar.nl, waar ik binnenkort graag een keer een bezoekje aan wil brengen, over Chikko.Die naam had ik nog nooit gehoord, maar toen ik er op ging letten, zag ik het overal staan, onder andere bij Marqt en Ekoplaza. Chikko zit in een opvallend paars blik.Ik ben het meteen gaan kopen en ontdekte dat het wat zoeter en bitterder smaakt dan koffie, echt een lekker drankje.

Wat is cichorei?

duurzaam leven. koffie in glazen beker, met paarse Chikko not coffee verpakking erachter
Op het paarse Chikko pak stond niet specifiek geschreven dat het glutenvrij is, en op de website kon ik ook geen aanwijzingen vinden. Dus ik heb even gebeld om navraag te doen.Ik werd gerustgesteld, Chikko is getest en absoluut glutenvrij.Bovendien werd ik ook nog bijgepraat over de duurzame aspecten van dit drankje.De cichorei die gebruikt wordt, komt uit Europa. Alleen het brandproces vindt plaats in Polen. Omdat daar een grote machine staat, en de Nederlandse productie is nog te klein om zelf een machine aan te kunnen schaffen. Altijd beter dan bonen vanuit een ander werelddeel, die ook nog eens behoorlijk bewerkt zijn om ze cafeïnevrij te maken. Bovendien is de voorspelling dat de koffieplantages het moeilijk krijgen met alle klimaatveranderingen, waardoor er waarschijnlijk hoge koffieprijzen en tekorten zullen komen.
hand met witte koffiebeker met goudenring, waar een Marc de Champagne truffel voor ligt, op zwarte achtergrond
Nadeel is wel dat er nog geen mogelijkheid is om een navulverpakking te kopen. Terwijl ik koffiebonen gewoon weer in de oude verpakking of een tuppertje laat doen in de winkel. ‘s Ochtends vind ik een cappuchikko, of is het chikkoccino, het lekkerst. Ik maak het met 1 deel water, 1 deel melk en 1 deel melkschuim.Eerst verwarm ik mijn kopje voor met kokend water. Daarna meng ik anderhalve theelepel chikko met kokend water, en daar giet ik de opgeschuimde melk bij.Als je een zoetekauw bent, vind je het misschien wel lekkerder om alleen melk te gebruiken, maar voor mij wordt dat te zoet.‘s Avonds drink ik liever een chikkootje, een puur bakkie, lekker met een stukje chocola erbij;-)
En in de zomer ben ik dol op een ijskoffie gemaakt met cichorei.Met cafeïnevrije koffie is het net zo als met bijvoorbeeld glutenvrij bier. Glutenvrij bier zal waarschijnlijk nooit gaan smaken als normaal bier, ook al komen er steeds betere soorten op de markt. Het is een gedachtekronkel, je moet vooral niet denken dat je een vervanging kan vinden van het oorspronkelijke product. Maar zoek iets dat je ook heel erg lekker vindt om te drinken. Voor koffietijd, borreltijd, een drankje op een terrasje in de zon…overal is wel een alternatief voor te vinden.  Er zijn ontelbaar veel lekkere drankjes te vinden zonder gluten.

Na een avond werken in het orkest op mijn contrabas, vond ik het altijd heerlijk om mijn dorst te lessen met een Strongbow (cider). Maar ook Finleys, een spritzer of een apfelschorle vind ik bijzonder lekker.

Binnenkort zal ik me in alle soorten glutenvrije biertjes verdiepen en daar een blog over schrijven! 

Category: Drankjes, Glutenvrij eten, Product­en

Workshops glutenvrij bakken:

Twee glutenvrije breekbroden voor een glutenvrije high tea workshop, breekbrood

Cursus glutenvrij Gistbrood en Desembrood

Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.

Cursusdag glutenvrij Desembrood bakken

Gezond glutenvrij brood bakken workshop

Workshop glutenvrij Brood bakken

Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie

Workshop glutenvrije Patisserie Hartig

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de
nieuwsbrief.
(uitschrijven kan altijd)

Vorig bericht:Duurzaam leven, stoffen zakjes, gevuld met grauwe erwten, rode uien en trostomaat.Duurzame overwe­gingen
Volgend bericht:Zomerse (ijs)koffie makenijskoffie met een wolkje melk, in bruin/oranje jaren '70 stijl koffie kopje met schoteltje

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn welkom.

Meer informatie nodig over coeliakie? Neem dan eens een kijkje op de website van de
Nederlandse Coeliakie vereniging

  • https://www.instagram.com/annemiekeglutenvrij.nl/
  • LinkedIn
  • Mail
  • YouTube
  • Pinterest
  • Link

#lekkerglutenvrijeten

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2025 Annemiekeglutenvrij.nl