Recept afdrukken
Panforte
Panforte is een gebakken Italiaanse lekkernij gemaakt met amandelen, hazelnoten, geconfijte citroen- en sinaasappelschil, specerijen, meel, suiker en honing.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Oventijd35 minuten min
Gang: Gebak, snoepgoed
Keuken: Italiaans
Trefwoord: glutenvrij, lactosevrij, vegan optioneel
- 75 gram hazelnoten of een andere notensoort
- 75 gram amandelen of een andere notensoort
- 175 gram geconfijt fruit sukade, citroen- en sinaasappelschil of een combinatie van andere soorten
- 50 gram glutenvrij (zet-)meel zonder bindmiddel, bijvoorbeeld maizena
- 25 gram cacao
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel speculaaskruiden
- 100 gram suiker
- 100 gram honing of gebruik Golden Syrup voor een vegan Panforte
- 2 eetlepels poedersuiker eventueel gemengd met een theelepel kaneel
Rooster de noten in een koekenpan of 5 à 10 minuten in een voorverwarmde oven van 190° Hak de noten daarna grof. Verlaag de oventemperatuur naar 160°!
Snijd het geconfijte fruit in stukjes en meng in een vuurvaste kom met de noten, meel, cacao en de specerijen.
Verwarm langzaam de honing en suiker in een pan tot ze zijn opgelost. Breng het mengsel aan de kook en verhit tot 115°. Als je geen suikerthermometer hebt, kan je om te testen of de juiste temperatuur is bereikt, een paar druppels van het mengsel in een kopje koud water laten vallen, als de suikerdruppels stollen is de temperatuur goed.
Gebruik een hoge bakvorm, want het deeg kan tijdens het bakken flink gaan bubbelen en uitzetten! Bekleed de bakvorm met ruim bakpapier of ouwel.
Roer de suiker massa zodra de juiste temperatuur is bereikt meteen door het notenmengsel. Strijk het deeg in de met bakpapier of ouwel beklede bakvorm. Het deeg moet ongeveer 1 cm dik zijn.
Bak de koek ongeveer 35 minuten op 160°.
Laat afkoelen, bestrooi met poedersuiker en snijd in stukken.