Glutenvrij en lactosevrij recept voor kano's, rondo's of carré's. Of maak dit recept in een hartjes bakvorm voor Valentijnsdag ♥
Voorbereidingstijd30 minutenmin
Bereidingstijd20 minutenmin
Baktijd20 minutenmin
Totale tijd1 uuruur10 minutenmin
Gang: Gebak, Koekjes
Trefwoord: glutenvrij, lactosevrij
Ingrediënten
Spijs vulling
120gramblanke amandelen+ extra amandelen om te decoreren
120gramkristalsuiker
½eilosgeklopt
½theelepelcitroenrasp
Deeg
80gram basterdsuikerwit of lichtbruin
125gramplantaardige boterik gebruikte Flora
160gramglutenvrij meel met bindmiddelik gebruikte Schär C
5grambakpoederglutenvrij
snufjezout
½theelepelcitroenrasp
1eigedeelte voor het deeg en de rest om de koeken mee te bestrijken voor het bakken
Instructies
Spijs vulling maken
Om de spijs te maken meng je de suiker en amandelen in de keukenmachine met messen totdat je een fijne structuur krijgt. Voeg dan het ei toe en meng totdat zich een bal vormt.
Om de spijs nog verder af te slappen, zodat het zacht genoeg wordt om in de kano's te spuiten, kan je extra ei en/of wat gesmolten plantaardige boter toevoegen.
Deeg maken
In de keukenmachine met de K-haak, de plantaardige boter, suiker, zout, citroenrasp en een half ei mengen. Rustig mengen, het mengsel mag niet luchtig worden!
Voeg vervolgens het glutenvrije meel en bakpoeder toe en meng kort totdat zich een deeg vormt. Als het deeg wat te zacht is geworden kan je het in plastic even laten rusten in de koelkast.
Kano's samenstellen
Verwarm de oven voor op 220°
Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve cm dik, of ietsje dunner. Steek rondjes, hartjes, kano's of carrés uit. Naar gelang de vormpjes die je tot je beschikking hebt.
Steek voor elk vormpje 2 stukjes deeg uit. De helft leg je op een stukje bakpapier, dit zijn de dakjes, en die zet je even in de koelkast of vriezer. Vet de koekvormpjes in. De bodems zet je in de ingevette vorm op een bakplaat met bakpapier bekleed.
Spuit de amandelspijs op de deegbodems. Zorg ervoor dat de spijs de zijkanten van de vorm niet raakt, dus laat een randje deeg vrij.
Haal de rest van de deegplakken uit de koeling en bestrijk met losgeklopt ei. Leg de deeg dakjes in de vormpjes op de spijs. Decoreer met een amandel, en bestrijk nogmaals licht met ei.
Zet de oven op 180° en bak de koeken voor ongeveer 15 à 20 minuten. Of totdat ze mooi bruin gekleurd zijn.
Haal de koeken uit de oven en wacht 5 minuten. Haal de koeken daarna voorzichtig uit de vormpjes. Eventueel de randjes met een mesje los snijden.