Recept afdrukken
Brioni, chocolade gebakje
Glutenvrij chocolade gebakje met een walnotenbiscuit bodem, een romige crèmelaag en daarbovenop chocoladeglazuur.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Koelen30 minuten min
Totale tijd2 uur uur
Gang: Gebak, Nagerecht
Keuken: Croatie, Mediterraan
Trefwoord: glutenvrij
Benodigdheden
- Braadslede of bakblik met een bodem van ongeveer 20x30 centimeter, bekleed met bakpapier of ingevet en met glutenvrij (paneer)meel bestrooid.
Bodem
- 2 eetlepels glutenvrij paneermeel
- 4 eetlepels rum of zwarte koffie
- 5 eieren 4 eiwit, 4 dooiers en 1 heel ei
- 150 gram suiker
- 150 gram gemalen walnoten
- 15 gram glutenvrij meel Schär C
Crème
- 3 dl melk
- 45 gram glutenvrij meel Schär C
- 90 gram suiker
- 250 gram zachte roomboter in blokjes
- snufje zout
Chocoladeglazuur
- 100 gram pure chocolade hoog cacaogehalte
- 30 gram roomboter
- paar druppels neutrale olie bijvoorbeeld zonnebloemolie
Bodem
Oven voorverwarmen op 180° zonder fan.
Meng 2 eetlepels paneermeel met 4 eetlepels rum of zwarte koffie en laat 15 à 20 minuten intrekken.
Maal de walnoten in de blender. Het is niet erg als er nog wat stukjes in zitten.
De 4 eiwitten met een snufje zout tot sneeuw kloppen.
Vervolgens 4 eigeel met 1 heel ei en 150 gram suiker, schuimig wit roeren.
De gemalen noten en eiwitsneeuw in twee of drie gedeeltes luchtig door het eigeelmengsel spatelen. Door deze massa tot slot voorzichtig het paneermeel met de rum spatelen.
Dit alles in de geprepareerde braadslee doen. Op de onderste richel van de voorverwarmde oven 25 à 30 minuten op 180° bakken zonder fan. Uit de oven halen en af laten koelen.
Crème
Het meel met ongeveer de helft van de suiker goed mengen en daarna tot een papje roeren met een deel van de koude melk.
De overige melk met de rest van de suiker en een snufje zout aan de kook brengen en van de warmtebron af halen. Daarna een deel van de hete melk gebruiken om het meelpapje, onder weer goed roeren, aan te lengen.
Vervolgens het meelpapje al roerend terug bij de overige melk in de pan doen, aan de kook brengen en 2 minuten door laten koken. Af laten koelen tot kamertemperatuur op een plat bord en afgedekt met huishoudfolie.
Daarna 250 gram zachte boter goed aanroeren en de afgekoelde melkpap hier door roeren tot een gladde massa.
De crème aanbrengen op de afgekoelde walnotenbodem en gladstrijken.
Chocoladeglazuur
De chocola au bain-marie smelten en met de boter en de olie vermengen tot een gladde massa.
Het chocoladeglazuur in een paar lange stroken over de crème heen gieten en meteen voorzichtig uitsmeren zonder druk uit te oefenen. Een paletmes is hier erg handig voor.
Voor gebruik de Brioni goed koelen en daarna ook in de koeling bewaren.
Tips
Schrik niet van een bodem die er niet zo mooi uitziet. Alles komt goed als crème en chocolade laag aangebracht zijn.
Als je de bodem na het bakken uit de vorm zou willen halen is bakpapier handig omdat je de bodem zo uit de vorm kan tillen aan het uitstekende deel van het bakpapier.
Voor het snijden van de Brioni een scherp dun mes gebruiken dat je schuin op de chocoladelaag zet. Eventueel je mes verwarmen, dan smelt het makkelijker door de chocolade.