Recept afdrukken
Oma's cake met nectarines
Dit recept komt origineel van mijn oma, maar ik gaf er mijn eigen glutenvrije draai aan.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Baktijd50 minuten min
Totale tijd1 uur uur 10 minuten min
Gang: Toetje
Trefwoord: glutenvrij
- 125 gram boter op kamertemperatuur
- 125 gram suiker
- 3 eieren gesplitst
- 200 gram glutenvrij meel ik gebruik wit meel van het merk Doves, dat is een meel mix zonder toegevoegd bindmiddel
- 8 gram bakpoeder
- mespuntje xanthaangom (als je een glutenvrije meelmix gebruikt mét bindmiddel, laat de xanthaan dan achterwege)
- 3 eetlepels melk
- 6 nectarines of ander seizoensfruit
Roer de boter met de suiker tot een romige massa.
Voeg de eidooiers toe.
Zeef de bloem, bakpoeder en xanthaangom boven de kom met het boter/ei mengsel. Mix goed door.
Voeg de eetlepels melk 1 voor 1 toe. Voeg eventueel wat extra melk toe als je denkt dat je beslag nog te dik is. Dat kan gebeuren als je bijvoorbeeld een andere glutenvrije meelmix gebruikt.
Klop de eiwitten in een schone droge schaal. Spatel voorzichtig in 3 delen door het cake beslag.
Vet de springvorm in met boter en bestuif licht met wat glutenvrij meel. Doe het beslag in de vorm.
Was de nectarines, ontpit ze en snijd in kwarten. Verdeel de nectarines over het beslag. Bestrooi eventueel nog met een beetje suiker.
Bak de cake ongeveer 50 minuten op 170 graden. Of totdat de cake gaar is en mooi lichtbruin is gebakken. De baktijd kan verschillen per oven.