Recept afdrukken
Glutenvrije chocolade kruidnoten
Lekker recept voor donkere of druilerige dagen. Je kan dit recept makkelijk verdubbelen, want de kruidnoten blijven lang goed in een afgesloten bakje. Of verpak de kruidnootjes in een mooi zakje en geef ze kado.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bakken, afkoelen, chocolade45 minuten min
Totale tijd1 uur uur 30 minuten min
Gang: snoepgoed
Keuken: Hollands
Trefwoord: glutenvrij, lactosevrij optioneel, vegan optioneel, vegetarisch
- 100 gram glutenvrij boekweitmeel
- 150 gram glutenvrije meelmix ik gebruik een meelmix zonder toegevoegd bindmiddel
- 100 gram suiker ik gebruik half donkere basterdsuiker en half kristalsuiker
- 100 gram boter of een plantaardige variant
- 5 gram glutenvrij bakpoeder
- snufje zout
- 1/8 theelepel xanthaangom
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 3 eetlepels melk eventueel wat extra, als het deeg te droog is. Of gebruik water of een plantaardige variant
Chocolade
- 200 gram melk chocolade
- 200 gram witte chocolade Je kunt ook pure chocolade gebruiken, maar ik vind de smaak daarvan te overheersend voor de kruidnootjes.
In de keukenmachine alle ingrediënten (behalve de melk en de chocolade soorten) snel mengen met messen/puls stand. Na een paar keer pulsen, de melk toevoegen. Als het deeg nog te droog is, wat extra melk toevoegen. Deeg maken kan uiteraard ook met de hand, dat scheelt weer afwas... Als je het deeg met de hand gaat mengen, snijd dan de boter alvast in kleine blokjes en werk zo snel mogelijk, zodat je deeg niet te warm wordt. Druk het deeg plat en verpak het deeg in plastic. Laat een kwartier in de koelkast rusten of totdat je het wilt gaan gebruiken.
Vorm kleine bolletjes van het deeg, van ongeveer 1 cm en leg op een bakplaat met bakpapier. Houd een beetje ruimte tussen de bolletjes, want de kruidnoten zetten wat uit tijdens het bakken.
Bak 12 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden, of totdat ze mooi bruin en knapperig zijn.
Chocolade
Terwijl de kruidnoten afkoelen, smelt je de chocolade. Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt op laag vermogen in de magnetron in een bakje dat daarvoor geschikt is. Roer na elke minuut, en stop met verwarmen als er nog enkele stukjes vaste chocola over zijn. Blijf vervolgens roeren totdat deze laatste stukjes ook gesmolten zijn. Je chocola is nu klaar om te gebruiken.
Gebruik een bonbonvorkje of bijvoorbeeld een omgebogen paperclip om de kruidnootjes door de chocola te halen. Strijk de overtollige chocola af aan de rand van het bakje met chocolade en leg de kruidnoten op bakpapier om te stollen.
Deze punten herhaal je met alle soorten chocola die je gekozen hebt.