Recept afdrukken
Lebkuchen
Heerlijk kruidig recept met je eigen samengestelde specerijenmix.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Suikerlaag20 minuten min
Totale tijd50 minuten min
Gang: Koekjes, snoepgoed
Keuken: Duits
Trefwoord: glutenvrij, lactosevrij optioneel
- 115 gram boter op kamer temperatuur, gebruik een plantaardige variant voor de lactosevrije optie
- 165 gram donkere basterdsuiker
- 70 gram (boekweit) honing
- 1 ei
- 1 theelepel vanille
- 100 gram glutenvrij wit meel zonder bindmiddel
- 60 gram glutenvrij teffmeel
- 50 gram glutenvrij boekweitmeel
- 50 gram glutenvrij kikkererwtenmeel
- 20 gram glutenvrij havermeel
- 1 theelepel xanthaangom
- 2 theelepels glutenvrij bakpoeder
- 1 theelepel speculaaskruiden
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- ½ theelepel kruidnagel
- ½ theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel anijs
- snufje zout
Glazuur en decoratie
- 440 gram poedersuiker
- 1 theelepel kirsch
- 60 gram melk of een plantaardige variant voor lactosevrij
- gekneusde roze peperkorrels ter decoratie
Oven voorverwarmen op 160 graden.
Boter met de suiker en de honing luchtig kloppen met de K-haak in de keukenmachine, of met de hand.
Daarna het ei en de vanille toevoegen.
Als laatste alle droge ingrediënten door het boter/ei mengsel roeren tot een mooi deeg.
Met een klein beetje extra glutenvrij meel op het aanrecht, rolletjes maken van het deeg. Rolletjes in stukjes verdelen van 1,5 à 2 cm en daar bolletjes van rollen.
Leg de bolletjes met wat afstand op een bakplaat met bakpapier en bak ± 15 minuten. De pepernoten bak je niet krokant, ze moeten een beetje zacht en chewy blijven van binnen. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.
Meng de ingrediënten voor de glazuur tot een glad mengsel.
Haal de afgekoelde pepernoten door de glazuur met behulp van een (bonbon-)vork of gebogen paperclip en laat uitlekken op een rooster.
Decoreer de lebkuchen als de glazuur nog zacht is met de roze peperkorrels.