Recept afdrukken
Galette met geroosterde groenten uit de oven
Hartige glutenvrije galette, variatie op het recept van Ottolenghi uit zijn kookboek Flavour blz 132.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Totale tijd1 uur uur 30 minuten min
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Trefwoord: eivrij optioneel, glutenvrij, notenvrij, suikervrij
Deeg
- 120 gram teffmeel glutenvrij
- 140 gram glutenvrije meelmix zonder bindmiddel bijvoorbeeld Dovesfarm of gebruik gelijke delen rijstmeel en mais- of aardappelzetmeel
- 40 gram polenta glutenvrij
- 3 gram xanthaangom
- 140 gram koude boter, geraspt of in kleine blokjes
- fijngesneden salieblaadjes naar smaak
- zout en peper naar smaak
- 120 gram koud water
- 1 losgeklopt ei, om je deegrand mee te bestrijken optioneel
Geroosterde groenten
- 1,5 kilo mix van wortel, pastinaak en meiraapjes of gebruik eens pompoen, peterseliewortel of knolselderij
- 1 bol knoflook
- 1 eetlepel karwijzaad
- olijfolie
Vulling
- 250 gram mascarpone
- 1 biologische sinaasappel, rasp
- zout en peper naar smaak
Deeg maken
Alle ingrediënten voor het deeg, behalve het water en ei, snel mengen tot een kruimelig mengsel waarin nog een paar stukjes boter zichtbaar zijn. Meng het koude water vervolgens kort door het kruimeldeeg en vorm alles tot een geheel. Als je deeg erg plakkerig is geworden, verpak het dan in plastic en plaats het even in de koelkast.
Rol je deeg uit tot een lap en vouw in drieën op. Rol nogmaals uit, dit keer op bakpapier, tot ongeveer het formaat van je bakplaat. Hierna je deeglap op je bakplaat met bakpapier, nogmaals in de koelkast zetten tot gebruik.
Geroosterde groenten
Verwarm de oven voor op 200°.
Maak de groenten schoon en snijd in gelijkmatige stukken.
Halveer de bol knoflook en verpak met een beetje olijfolie in aluminiumfolie.
Op een bakplaat met bakpapier de gesneden groenten mengen met wat olijfolie, peper en zout, het karwijzaad en een gedeelte van de fijngesneden salie.
Rooster de groenten en de ingepakte knoflook ongeveer 30 minuten. Laat de groenten niet te gaar en bruin worden, want ze gaan ook nog met het deeg een half uur de oven in.
Vulling
Meng de mascarpone met de sinaasappelrasp, de overgebleven fijngesneden salieblaadjes en peper en zout.
Knijp de geroosterde knoflookpulp uit en meng ook door de mascarpone.
Galette
Haal de deeglap uit de koeling en bestrijk met het mascarpone mengsel. Laat een paar centimeter van de rand vrij.
Verdeel de geroosterde groenten over de mascarpone.
Sla de randen van het deeg over de groenten en bestrijk met het losgeklopte ei.
Bak de galette ongeveer 30 minuten of totdat de randen mooi goudbruin zijn.
Decoreer met de hele salieblaadjes.