Dit traditionele kerstkoekjes recept is goed voor64 met de hand gerolde halve maantjes zo dik als een pen.
Voorbereidingstijd1 uuruur30 minutenmin
Deeg laten rusten2 uuruur
Totale tijd3 uuruur30 minutenmin
Gang: Koekjes
Trefwoord: glutenvrij
Ingrediënten
Benodigdheden
Ingrediënten
350gram kikkererwtenmeel (glutenvrij)
80gramsuiker
100gramgemalen walnoten (of amandelen)
snuf zout
citroenrasp van 1 citroen
200gramkoude boterin blokjes gesneden
2eigeel
vanillepoedersuiker voor het bestrooien van de gebakken koekjes
Instructies
Droge ingrediënten door elkaar roeren en vervolgens op het aanrecht of in de keukenmachine met de K haak met de in blokjes gesneden koude boter en de eidooiers vermengen tot zich net een bal vormt. Plat drukken, in folie wikkelen en minstens 2 uur in de ijskast leggen (kan ook tot de volgende dag).
Bakpapier op de bakplaten leggen en de oven voorverwarmen op 190° (zonder fan).
Haal het gekoelde deeg uit de ijskast en verdeel het deeg in vier gelijke delen. Vervolgens elk deel met de hand uitrollen tot een pil (een lange rol).
De pillen op een plank doormidden snijden en de helften weer doormidden snijden. Dan elk van die delen in vier gelijke stukjes snijden. Zo snijd je elke pil in 16 stukjes. De stukjes met de vlakke handpalm uitrollen tot pendikte en als halve maantjes op een afstandje van elkaar op het blik met bakpapier leggen.
Licht bakken (in 13-15 min op 190° onderin een voorverwarmde oven zonder fan). Na het bakken even wachten tot de koekjes lauwwarm zijn. Niet meteen van het bakblik halen want dan zijn de koekjes nog erg bros. Omdat je deze hoeveelheid bij een gangbare oven in twee keer moet bakken is het handig als je twee bakplaten met bakpapier hebt. Heb je maar één plaat, dan de plaat even af laten koelen voordat je de tweede lading er op legt.
Als de koekjes nog een beetje warm zijn in laagjes in een trommel of tupper leggen en laag voor laag goed met vanillepoedersuiker bestrooien. De trommel of tupper pas afsluiten als de Kipferl volledig zijn afgekoeld.