• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
glutenvrije desem pitabroodjes, mooi opgeblazen en opgestapeld

Glutenvrije falafel maken

8 november 2020 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

glutenvrije falafel, in een pitabroodje met sla en harissa

Ik droom soms van de falafel die je in Parijs in Le Marais kan eten, met gebakken aubergientjes erbij en pittige harissa, zooo lekker.
Maar ja, helaas niet echt binnen hand bereik.
De meeste falafel die je in de supermarkt kan vinden, is niet glutenvrij.
Bovendien ben ik geen groot voorstander van kant-en-klare producten, maar ik begrijp heel goed dat ze soms uitkomst bieden bij tijdgebrek.

Gelukkig is zelf glutenvrije falafel maken absoluut niet moeilijk.
Het vergt wel een klein beetje planning. De meeste peulvruchten hebben genoeg aan 8 uur weken, dus als je ze ’s ochtends in de week zet, kan je er dezelfde avond al mee koken. Langer weken kan altijd, maar zorg dan wel dat je minstens 1 keer per 24 uur het weekwater ververst.

De peulvruchten worden niet gekookt, dat scheelt een hoop tijd!

glutenvrije desem pitabroodjes, mooi opgeblazen en opgestapeld

Falafel kan je maken van diverse peulvruchten zoals  kikkererwten of gedroogde tuinbonen (ook wel favabonen genoemd). Let wel op dat je gespleten tuinbonen gebruikt. Want bonen die nog in de schil zitten (bijvoorbeeld paardenbonen) moeten minstens 48 uur weken (3x water verversen) en daarna alsnog gedopt worden. De bonen zijn heerlijk, maar dat doppen is een echt rottig klusje, ik heb het één keer gedaan en raad het niemand aan!

Op internet vind je veel recepten waarin ze reeds gekookte peulvruchten gebruiken, maar dat is niet de bedoeling. Ook die fout heb ik al voor jullie gemaakt, bij het frituren vallen je falafels dan uit elkaar.

Nadat je de peulvruchten hebt geweekt, afgespoeld (weekwater weggooien) en met de rest van de ingredienten hebt gemengd, zet je alleen nog even de staafmixer erop. Dan is je mengsel al klaar en kan je gaan bakken. Lekker makkelijk!

Tip! Peulvruchten kunnen soms sporen van gluten bevatten.
Dit check je gemakkelijk door de peulvruchten op een bakblik uit te spreiden, en te kijken of er geen andere granen tussen zitten zoals tarwe.

glutenvrije falafel, in een pitabroodje met sla en harissa
Afdrukken Pin

Falafel

Makkelijk falafel recept. Lekker met een salade, harissa en pitabroodjes.
Soort Hoofdgerecht
Keuken Midden-Oosters
Speciale wensen glutenvrij, Vegan, vegetarisch
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 15 minuten
Bonen weektijd 8 uur

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde kikkererwten of tuinbonen - geweekt, maar niet gekookt!
  • 1 ui - gepeld en in grove stukken
  • 2 teentjes knoflook - gepeld
  • 30 gram peterselie, koriander of (chinese) bieslook
  • 1,5 theelepel komijn
  • 1,5 theelepel koriander
  • peper en zout

Instructies

  • Giet de geweekte peulvruchten af, even afspoelen en goed uit laten lekken.
  • Voeg in een grote schaal de peulvruchten en alle andere ingrediënten toe. Mix dit geheel met de staafmixer, totdat alles goed gemengd is.
  • Dit mengsel nog even in de koelkast laten rusten, waardoor het iets steviger wordt. Maar je kunt ook meteen gaan bakken, dat heb ik gedaan, en dat ging prima.
  • In een pannetje met dikke bodem, een laagje zonnebloemolie (ongeveer 2 cm) verwarmen.
  • Schep met een kleine ijsschep of lepel bolletjes, en vorm ze nog even tot mini burgertjes of balletjes in je handen. Laat ze voorzichtig in de olie zakken met een schuimspaan. Bak ze in een paar minuten mooi bruin in de olie.
  • De gebakken falafels even uit laten lekken op een bord met keukenpapier.

Je kan deze glutenvrije falafel natuurlijk met zelf gemaakte harissa eten, maar ik at ze met harissa die ik vond in het schap bij de AH. Zonder kunstmatige toevoegingen maar met veel smaak. Iets te mild voor mij, maar wat sriracha saus erbij doet wonderen.

Glutenvrije pitabroodjes zijn ook snel thuis te maken, daarover zal mijn volgende bericht gaan.

Zelf falafel en pitabroodjes bakken kost al behoorlijk wat tijd, dus die besparen we weer op het maken van de sla:
-rode paprika in heel dunne reepjes.
-spitskool ragfijn gesneden
-courgette met grof geraspt
-ev rode ui.
-olie, azijn of limoen/citroensap, peper en zout
Alles mengen en klaar.

Eigenlijk horen er gebakken aubergientjes bij, maar ik had geen puf meer… Smakelijk eten!

Categorie: Diner, Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten

Vorig bericht: «Toetjesparadijs, Toet Groningen Citroentaart, met mooie laagjes Toet Groningen, recensie
Volgend bericht: DouglasDelights Amsterdam DouglasDelights, assortiment met taartjes op een plateau, bovenaanzicht»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2022 Annemiekeglutenvrij.nl