Ik droom soms van de falafel die je in Parijs in Le Marais kan eten, met gebakken aubergientjes erbij en pittige harissa, zooo lekker.
Maar ja, helaas niet echt binnen hand bereik.
De meeste falafel die je in de supermarkt kan vinden, is niet glutenvrij.
Bovendien ben ik geen groot voorstander van kant-en-klare producten, maar ik begrijp heel goed dat ze soms uitkomst bieden bij tijdgebrek.
Gelukkig is zelf glutenvrije falafel maken absoluut niet moeilijk.
Het vergt wel een klein beetje planning. De meeste peulvruchten hebben genoeg aan 8 uur weken, dus als je ze ’s ochtends in de week zet, kan je er dezelfde avond al mee koken. Langer weken kan altijd, maar zorg dan wel dat je minstens 1 keer per 24 uur het weekwater ververst.
De peulvruchten worden niet gekookt, dat scheelt een hoop tijd!
Falafel kan je maken van diverse peulvruchten zoals kikkererwten of gedroogde tuinbonen (ook wel favabonen genoemd). Let wel op dat je gespleten tuinbonen gebruikt. Want bonen die nog in de schil zitten (bijvoorbeeld paardenbonen) moeten minstens 48 uur weken (3x water verversen) en daarna alsnog gedopt worden. De bonen zijn heerlijk, maar dat doppen is een echt rottig klusje, ik heb het één keer gedaan en raad het niemand aan!
Op internet vind je veel recepten waarin ze reeds gekookte peulvruchten gebruiken, maar dat is niet de bedoeling. Ook die fout heb ik al voor jullie gemaakt, bij het frituren vallen je falafels dan uit elkaar.
Nadat je de peulvruchten hebt geweekt, afgespoeld (weekwater weggooien) en met de rest van de ingredienten hebt gemengd, zet je alleen nog even de staafmixer erop. Dan is je mengsel al klaar en kan je gaan bakken. Lekker makkelijk!
Tip! Peulvruchten kunnen soms sporen van gluten bevatten.
Dit check je gemakkelijk door de peulvruchten op een bakblik uit te spreiden, en te kijken of er geen andere granen tussen zitten zoals tarwe.
Falafel
Ingrediënten
- 200 gram gedroogde kikkererwten of tuinbonen - geweekt, maar niet gekookt!
- 1 ui - gepeld en in grove stukken
- 2 teentjes knoflook - gepeld
- 30 gram peterselie, koriander of (chinese) bieslook
- 1,5 theelepel komijn
- 1,5 theelepel koriander
- peper en zout
Instructies
- Giet de geweekte peulvruchten af, even afspoelen en goed uit laten lekken.
- Voeg in een grote schaal de peulvruchten en alle andere ingrediënten toe. Mix dit geheel met de staafmixer, totdat alles goed gemengd is.
- Dit mengsel nog even in de koelkast laten rusten, waardoor het iets steviger wordt. Maar je kunt ook meteen gaan bakken, dat heb ik gedaan, en dat ging prima.
- In een pannetje met dikke bodem, een laagje zonnebloemolie (ongeveer 2 cm) verwarmen.
- Schep met een kleine ijsschep of lepel bolletjes, en vorm ze nog even tot mini burgertjes of balletjes in je handen. Laat ze voorzichtig in de olie zakken met een schuimspaan. Bak ze in een paar minuten mooi bruin in de olie.
- De gebakken falafels even uit laten lekken op een bord met keukenpapier.
Je kan deze glutenvrije falafel natuurlijk met zelf gemaakte harissa eten, maar ik at ze met harissa die ik vond in het schap bij de AH. Zonder kunstmatige toevoegingen maar met veel smaak. Iets te mild voor mij, maar wat sriracha saus erbij doet wonderen.
Glutenvrije pitabroodjes zijn ook snel thuis te maken, daarover zal mijn volgende bericht gaan.
Zelf falafel en pitabroodjes bakken kost al behoorlijk wat tijd, dus die besparen we weer op het maken van de sla:
-rode paprika in heel dunne reepjes.
-spitskool ragfijn gesneden
-courgette met grof geraspt
-ev rode ui.
-olie, azijn of limoen/citroensap, peper en zout
Alles mengen en klaar.
Eigenlijk horen er gebakken aubergientjes bij, maar ik had geen puf meer… Smakelijk eten!
Hallo Annemieke, het recept klinkt heel eenvoudig, maar ik krijg met geen mogelijkheid goed samenhangende balletjes. Zodra ik ze de pan doe vallen ze uit elkaar – als dat al niet eerder gebeurd is. Ik heb dus een enorme berg gebakken korreltjes. Heb je wellicht een tip hoe ik dat kan verbeteren? Alvast bedankt!
Beste Margriet,
Vanwege de vakantie nu pas een reactie op je vraag. Altijd lastig om op afstand met een oplossing te komen, maar ik denk graag met je mee.
Heb je geweekte, maar ongekookte kikkererwten gebruikt?
Hoe fijn had je de ingrediënten vermalen?
Misschien helpt het om het mengsel fijner te malen, zodat je een gladdere massa krijgt ipv korreltjes.
Ik hoor graag van je, groetjes Annemieke