• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
Geconfijte cederappelen/sukade op een rooster om uit te lekken

Zelf heerlijke sukade maken

17 juli 2021 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

glutenvrij eten in Italië Sukade. doorsnede van cederappels waar sukade van wordt gemaakt, op een snijplank
Sukade, drie cederappelen

Zelf geconfijte sukade maken is niet moeilijk, maar kost best veel tijd. Als je de hand weet te leggen op cederappelen, dan is het zeker de moeite waard om eens te proberen. Zelf geconfijte vruchten smaken lekkerder dan je ze ooit in de winkel zal vinden. Niet te vergelijken met de verpakkingen met groene stukjes die je in de supermarkt vindt.

Ik kocht mijn cederappelen in Luigi’s winkel Terre lente, een Italiaanse oase in Amsterdam. Cederappelen zijn een echt seizoensproduct, dus als ze er zijn moet je je slag slaan. Gelukkig kan je de geconfijte sukade prima in de vriezer bewaren.

Sukade Gehalveerde en uitgeholde cederappelen. Voorbereiding voor het maken van sukade
Was de cederappelen, je gaat de schil namelijk gebruiken. Halveer de vruchten en lepel het vruchtvlees eruit. Ik gebruik daar een ijsschep en een scherp mesje voor. Gebruik het sap bijvoorbeeld voor een frisse citrus dressing.
cederappelen op zout water om sukade van te maken.

Het verhaal gaat dat de cederappelen vroeger in netten achter boten in de zee werden gehangen.
Zout water onttrekt de bitterheid aan de vrucht. Zet de vruchten een aantal dagen op water dat zo zout is als de zee. Ongeveer 35 gram zout per liter water.

cederappelen op zout water om sukade van te maken.

Zorg dat de vruchten echt onder water staan, anders gaan ze schimmelen. Gebruik een gewichtje om ze onder te duwen. Bijvoorbeeld een glas, of een plastic zakje gevuld met water. Vul het zakje wel met zout water, mocht het per ongeluk scheuren dan is dat niet erg.

cederappelen in een glezen bak met water, om te ontzouten

Na een paar dagen spoel je de vruchten af. Daarna zet je ze 12 uur in een bak met schoon water, om ze te ontzouten.

Nu gaat het echte confijten beginnen.
Kook de vruchten ongeveer 3 uur in vers water.
Hierna laat je je de vruchten uitlekken en weeg je ze. Voor het confijten gebruik je gelijke delen suiker, water en vruchten.

  1. Doe de suiker en het water in een pan en kook tot er een iets dikkere siroop ontstaat. (ongeveer 100 graden, of zie de tip hieronder)
  2. Voeg de schillen toe en kook 5 minuten. Dit mengsel laat je nu afkoelen en 24 uur rusten.

Dag 2

  1. Haal de vruchten uit de pan, en kook de siroop verder in. (ongeveer tot 103 graden)
  2. Voeg de schillen weer toe en kook 5 minuten. Wederom laten afkoelen en 24 uur wachten.

Dag 3

  1. Kook de siroop nog verder in. (ongeveer tot 106 graden)
  2. Misschien moet je nu een kleinere pan gebruiken, en de vruchten in delen opkoken, omdat ze anders niet meer goed onder staan in de siroop. Kook de vruchten weer 5 minuten.

Tip voor stap 1. op dag 1,2 en 3
Heb je geen suikerthermometer? Laat de suikersiroop dan ongeveer 10 minuten koken, met de warmtebron op een gemiddeld sterkte.

Geconfijte cederappelen/sukade op een rooster om uit te lekken
Je bent nu bijna klaar! Leg de vruchten op een rooster op een bakplaat met opstaande randen, die fungeert als lekbak. De vruchten moeten nu nog een paar uur worden gedroogd, zodat ze minder plakken en langer houdbaar zijn. Doe dit bv 2 uur in een oven op 80 graden. Of in de zomer 3 dagen in de zon, of in een droogmachine als je die hebt.

Probeer ook eens (bloed-)sinaasappels te konfijten!

geconfijte sukade, glimmend in een wit porcelijnen schaal
glutenvrij, chocoladekarameltaart met glimmende chocolade spiegel en galetjes met sukade
Chocolade­karamel­taart met sukade
Gekonfijte bloedsinaasappel schillen in een glazen pot
Bloed­sinaas­appel kon­fijten
geconfijte sinaasappel dadelkoek recept, op een donkere achtergrond. Recept met teff waardoor de koek ook donkerbruin van kleur is
Dadelkoek

Categorie: Glutenvrij eten, Patisse­rie, Tips en techniek­­­ Tags: fruit, glutenvrij bakken

Vorig bericht: «duurzaam eten. Fles met schapenmelk en blauwe beker en bord Duurzaam proberen te zijn gaat niet vanzelf…
Volgend bericht: Taartjes Beurs Rijswijk Coeliakie, Mjam Taart beursstand met fruitschaal en reclamebord voor Annemieke glutenvrij»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Reacties

  1. vera

    3 februari 2022 om 16:10

    Beste Annemieke,

    Een super recept om cedro’s te konfijten.
    Moet ze enkel nog drogen. maar ze smaken zoals het hoort.
    Ik was er met een klein hartje aan begonnen, maar het is een succes.
    Hartelijk dank om dat te delen

    Ik heb enkel nog 1 vraagje over het recept, waarom 2 dagen in zout water leggen ?

    Hartelijk dank om dat te delen
    Vera

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      3 februari 2022 om 21:09

      Beste Vera, Wat leuk om te horen dat je je aan het konfijten hebt gewaagd!
      Het zouten doe je om de bittere smaak aan de vruchten te onttrekken. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het zouten ook wel eens korter dan 2 dagen heb gedaan, en dat de sukade toen ook prima smaakte. Wellicht zijn niet alle vruchten even bitter van smaak?
      Groetjes Annemieke

      Beantwoorden
  2. Ruud

    29 december 2021 om 04:18

    Wat een geweldige leuke site is dit, en ik vond hem per ongeluk!i
    Ik ben nu nog aan het studeren geslagen en ‘wandel’ daarvoor door deze site.
    Geweldig bedankt, erg inspirerend.

    En het mooie is dat de andere tafelgasten niets merken als ze een diner verorberen dat gluten vrij is. Want dan hoef ik niet zo op te letten of iemand tijdens het opdienen of opscheppen even met een schep gluten over de gluten vrije schotel gaat. Of dat er een besmet bestek gebruikt wordt.

    Vriendelijke groet, Ruud.

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      30 december 2021 om 20:46

      Dankjewel voor je bericht en complimenten Ruud, erg leuk om te horen! Groetjes Annemieke

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl