Zelf geconfijte sukade maken is niet moeilijk, maar kost best veel tijd. Als je de hand weet te leggen op cederappelen, dan is het zeker de moeite waard om eens te proberen. Zelf geconfijte vruchten smaken lekkerder dan je ze ooit in de winkel zal vinden. Niet te vergelijken met de verpakkingen met groene stukjes die je in de supermarkt vindt.
Ik kocht mijn cederappelen in Luigi’s winkel Terre lente, een Italiaanse oase in Amsterdam. Cederappelen zijn een echt seizoensproduct, dus als ze er zijn moet je je slag slaan. Gelukkig kan je de geconfijte sukade prima in de vriezer bewaren.
Was de cederappelen, je gaat de schil namelijk gebruiken.
Halveer de vruchten en lepel het vruchtvlees eruit. Ik gebruik daar een ijsschep en een scherp mesje voor. Gebruik het sap bijvoorbeeld voor een frisse citrus dressing.
Het verhaal gaat dat de cederappelen vroeger in netten achter boten in de zee werden gehangen.
Zout water onttrekt de bitterheid aan de vrucht. Zet de vruchten een aantal dagen op water dat zo zout is als de zee. Ongeveer 35 gram zout per liter water.
Zorg dat de vruchten echt onder water staan, anders gaan ze schimmelen. Gebruik een gewichtje om ze onder te duwen. Bijvoorbeeld een glas, of een plastic zakje gevuld met water. Vul het zakje wel met zout water, mocht het per ongeluk scheuren dan is dat niet erg.
Na een paar dagen spoel je de vruchten af. Daarna zet je ze 12 uur in een bak met schoon water, om ze te ontzouten.
Nu gaat het echte confijten beginnen.
Kook de vruchten ongeveer 3 uur in vers water.
Hierna laat je je de vruchten uitlekken en weeg je ze. Voor het confijten gebruik je gelijke delen suiker, water en vruchten.
- Doe de suiker en het water in een pan en kook tot er een iets dikkere siroop ontstaat. (ongeveer 100 graden, of zie de tip hieronder)
- Voeg de schillen toe en kook 5 minuten. Dit mengsel laat je nu afkoelen en 24 uur rusten.
Dag 2
- Haal de vruchten uit de pan, en kook de siroop verder in. (ongeveer tot 103 graden)
- Voeg de schillen weer toe en kook 5 minuten. Wederom laten afkoelen en 24 uur wachten.
Dag 3
- Kook de siroop nog verder in. (ongeveer tot 106 graden)
- Misschien moet je nu een kleinere pan gebruiken, en de vruchten in delen opkoken, omdat ze anders niet meer goed onder staan in de siroop. Kook de vruchten weer 5 minuten.
Tip voor stap 1. op dag 1,2 en 3
Heb je geen suikerthermometer? Laat de suikersiroop dan ongeveer 10 minuten koken, met de warmtebron op een gemiddeld sterkte.
Je bent nu bijna klaar!
Leg de vruchten op een rooster op een bakplaat met opstaande randen, die fungeert als lekbak.
De vruchten moeten nu nog een paar uur worden gedroogd, zodat ze minder plakken en langer houdbaar zijn. Doe dit bv 2 uur in een oven op 80 graden.
Of in de zomer 3 dagen in de zon, of in een droogmachine als je die hebt.
Probeer ook eens (bloed-)sinaasappels te konfijten!
Margie
Het zijn heerlijk natuurlijke snoepjes geworden met ongeraffineerde rietsuiker én de biologisch dynamische citrus medica uit de Quinta
Ik snij ze door en pers eerst het sap uit waar ik citrus-limonade van maak.
De velletjes haal ik er uit met een RVS sorbetlepel.
De echte sukade stukjes gedroogd in de droogoven 4 uur op 80° C.
Ze gaan in de havermoutpap als ook in de gemberthee met als koekje erbij wat sukadesnoepjes. De kids smullen er van.
De overgebleven rietsuikerstroop gaat over pannekoeken en door authentieke Thai sticky rice pudding.
Dank je wel Annemieke het recept heb ik vertaald, complimentjes van de dorpgenoten zij genieten er nu ook van. Leven is h-eerlijk op het portugese land-goed…
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Hoi Margie, dankjewel voor je bericht, wat ontzettend leuk om te horen! Het klinkt allemaal echt overheerlijk wat je gemaakt hebt:-) Heel veel groetjes vanuit Hilversum, Annemieke
vera
Beste Annemieke,
Een super recept om cedro’s te konfijten.
Moet ze enkel nog drogen. maar ze smaken zoals het hoort.
Ik was er met een klein hartje aan begonnen, maar het is een succes.
Hartelijk dank om dat te delen
Ik heb enkel nog 1 vraagje over het recept, waarom 2 dagen in zout water leggen ?
Hartelijk dank om dat te delen
Vera
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Beste Vera, Wat leuk om te horen dat je je aan het konfijten hebt gewaagd!
Het zouten doe je om de bittere smaak aan de vruchten te onttrekken. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het zouten ook wel eens korter dan 2 dagen heb gedaan, en dat de sukade toen ook prima smaakte. Wellicht zijn niet alle vruchten even bitter van smaak?
Groetjes Annemieke
Ruud
Wat een geweldige leuke site is dit, en ik vond hem per ongeluk!i
Ik ben nu nog aan het studeren geslagen en ‘wandel’ daarvoor door deze site.
Geweldig bedankt, erg inspirerend.
En het mooie is dat de andere tafelgasten niets merken als ze een diner verorberen dat gluten vrij is. Want dan hoef ik niet zo op te letten of iemand tijdens het opdienen of opscheppen even met een schep gluten over de gluten vrije schotel gaat. Of dat er een besmet bestek gebruikt wordt.
Vriendelijke groet, Ruud.
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Dankjewel voor je bericht en complimenten Ruud, erg leuk om te horen! Groetjes Annemieke
Ruth Lugard
Wat zijn gluten?
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Meer informatie over gluten vind je op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging: https://www.glutenvrij.nl/glutenvrij-dieet/over-gluten/wat-is-gluten