• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
Zelf linzenmeel maken van rode linzen. Schaal met linzen en linzen meel op een koperen weegschaaltje

Zelf linzenmeel maken

22 augustus 2021 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

Glutenvrije bespaar tip!

ouderwetse weegschaal met rode linzen

Zelf glutenvrij linzenmeel maken is niet veel werk. En je kan precies zoveel meel maken als je nodig hebt voor een recept. Zo blijf je niet met restjes zitten.
Gecertificeerd glutenvrij meel is vaak erg duur. Bovendien zijn niet alle meelsoorten even gemakkelijk te vinden in de winkel.

Vooral meelsoorten die veel vet bevatten kunnen snel ranzig worden, zoals bijvoorbeeld meel van lijnzaad, pompoenpitten en amandel. Hierdoor is het niet handig is om daar veel tegelijk van te kopen. Dat is natuurlijk jammer, want door groot in te slaan kan je over het algemeen veel geld besparen.

Heb je toch geen tijd om zelf meel te maken, zoek dan naar aanbiedingen. Let op de kilo prijs, laat je niet verleiden door mooie verpakkingen!
Kijk in de agenda voor actuele aanbiedingen.

Bij de Blokker kocht ik ooit een klein elektrisch koffiemolentje, voor 2 tientjes geloof ik. Dit apparaatje gebruik ik bijna dagelijks, het werkt nog steeds als een zonnetje en heeft zichzelf al dubbel en dwars terug verdiend.
Ga maar na…

Lijnzaadmeel, pompoenpittenmeel, amandelmeel, havermeel, chiazaadmeel etc. allemaal dure producten, zeker als je ze gecertificeerd glutenvrij wilt kopen. En dat is  een must als je coeliakie hebt en echt glutenvrij moet eten, want de kans op kruisbesmetting is erg groot bij alle meelsoorten.

Let op de kilo prijs, laat je niet verleiden door mooie verpakkingen!

Zelf linzenmeel maken met een elektrische koffiemolen die staat op een schaal met rode linzen

Zie je een product dat je lekker lijkt, zoals bijvoorbeeld een pannenkoekenmix, lees dan de ingrediëntenlijst, en bedenk of je het niet net zo makkelijk zelf kunt samenstellen voor een fractie van de prijs.

Een aardig voorbeeld is een glutenvrije pannenkoekenmix die de AH momenteel verkoopt voor € 2,99 per 200 gram (dat is 14,95 per kilo!). De ingrediëntenlijst bestaat uit: linzenmeel, bakpoeder en zout.
Dat is niet zo heel erg ingewikkeld om zelf samen te stellen. En je bespaart er een flinke duit mee, want een kilo linzen koop je al rond de € 2.

Tip: Gedroogde peulvruchten zijn van nature glutenvrij, maar ze hebben een klein kruisbesmettings gevaar. Er kunnen soms verdwaalde graankorrels in een verpakking zitten. Bij twijfel kan je alle peulvruchten op een bakplaat schudden en dan uitpluizen op graankorrels.

Zelf linzenmeel maken van rode linzen. Schaal met linzen en linzen meel op een koperen weegschaaltje

Was de linzen desgewenst in een zeef en laat ze drogen of een schone theedoek. Vervolgens maal je de linzen in je koffiemolentje. Mijn molentje kan zeker 50 gram linzen per keer aan. De hoeveelheid linzen die je per keer kan malen verschilt per apparaat.

Maak met gewassen hele linzen of vers gemalen linzenmeel bijvoorbeeld eens dit snelle recept voor gezonde linzen pannenkoeken.

Zelf linzenmeel maken van rode linzen. Schaal met linzen en linzen meel op een koperen weegschaaltje
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Pannenkoeken van rode linzen(-meel)

Ik hou van dunne pannenkoeken, bijna flensjes. Hiervoor gebruik ik de volgende verhoudingen:
Soort Lunch
Speciale wensen glutenvrij, Vegan
Voorbereiding 5 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten

Ingrediënten

  • 50 gram rode linzen of linzenmeel
  • 75 gram water - of ietsje meer
  • snufje zout

Instructies

  • Als je linzenmeel gebruikt, dan meng je het meel, water en zout met een garde totdat de klontjes zijn opgelost. Even laten staan, eventueel wat extra water toevoegen als je het mengsel te dik vindt.
  • Of gebruik hele linzen die je in een zeef wast en vervolgens met het water en zout in een hoge bak of mengbeker tot een pannenkoekenbeslag maalt met de staafmixer. Of gebruik hiervoor een foodprocessor of blender. Ook dit beslag even laten staan, en optioneel wat extra water toevoegen als je het mengsel te dik vindt.
  • Verwarm een koekenpan en doe een beetje vet in de pan. Vervolgens je beslag in de pan gieten, en de pan zwenken totdat de gehele bodem bedekt is. De pannenkoek pas omdraaien als de bovenkant volledig gestold is, anders breekt de pannenkoek.

Tips

Ik bak mijn pannenkoek het liefst met kaas, en eet deze met pittige sambal.

Welke linzen crackers zijn lekker én gezond?! Lees de review

Linzen crackers, gezond, glutenvrij en lekker. Drie soorten op een donkere achtergrond, vierkant, rond en langwerpig.

Categorie: Glutenvrij eten, Ontbijt en lunch, Tips en techniek­­­ Tags: glutenvrij bakken, glutenvrij koken, peulvruchten, tips

Vorig bericht: «Glutenvrij cake recept van oma met nectarine, cakepunt met mooi glimmende grote nectarine stukken. Glutenvrije oma’s cake met nectarines
Volgend bericht: 10 tips voor een glutenvrije keuken glutenvrije keuken, keukengereedschap op een houten plank. Twee zeven, houten pollepel en spatel en siliconen kwastje.»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Reacties

  1. Stéphanie

    27 maart 2022 om 18:50

    Graag hoor ik waar ik een recept voor havermoutdrank kan vinden. Alvast bedankt. Groetjes, Stéphanie

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      28 maart 2022 om 08:08

      Beste Stéphanie, een recept voor havermelk vind je hier
      https://annemiekeglutenvrij.nl/glutenvrije-havermelk-recept/
      Groetjes Annemieke

      Beantwoorden
  2. Wim en Jazz

    17 maart 2021 om 20:32

    Beste Annemieke,

    Het kan perfect op jouw manier, maar nadeel is dat je ze eerst moet drogen, en je kunt ze natuurlijk ook in de blender of foodprocessor doen, maar ik doe het na ze gewassen te hebben met de staafmixer en hiermee krijg ik een spiegelglad beslag.
    In plaats van water doe ik er havermoutdrank in voor xtra eiwitten en is ook glutenvrij.
    En havermoutdrank kun jezelf maken en kost een fractie van de supermarkt pakken

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      18 maart 2021 om 12:04

      Dankjewel voor de tips, inderdaad erg praktisch om de linzen niet eerst te drogen, maar meteen na het wassen tot beslag te maken. Ik zal de uitleg/recept aanpassen op de website. Groetjes Annemieke

      Beantwoorden
  3. Martha

    16 mei 2020 om 11:59

    Bij elk recept met linzen staat dat je ze eerst goed moet spoelen……. Is dit dan wel oke (zonder te spoelen?).
    MvG Martha

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      16 mei 2020 om 16:00

      Hoi Martha, dankjewel voor je bericht. Misschien wel een goed idee om de linzen eerst te wassen, ik ga dat de volgende keer uit proberen! En ik ga navraag doen bij de producent van de linzen die ik gebruik, waarom zij aanraden de linzen te wassen.
      Ik zoek mijn linzen altijd uit omdat er soms graankorrels in een verpakking kunnen zitten. Linzen spoelen voor gebruik wordt vaak gedaan om steentjes en andere onzuiverheden te verwijderen dacht ik. Eventuele steentjes kom ik eigenlijk nooit tegen.
      Mocht je de linzen willen spoelen, dan moet je ze daarna wel eerst goed drogen voordat je ze gaat malen.

      Beantwoorden
    • Frans

      19 februari 2021 om 09:36

      5 sterren
      Ik was de linzen eerst in een zeef en doe dan de linzen en het water in een blender. Het resultaat is een prachtig beslag voor heerlijke flensjes. Meestal doe ik er iets meer water in dan in het recept. Zelf doe ik ook nog een paar amandelen in de blender. Mijn blender is niet super krachtig maar het resultaat is perfect.

      Beantwoorden
      • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

        20 februari 2021 om 12:01

        Dankjewel voor de tip, Frans! Dat ga ik zeker een keer uit proberen.
        Ook de toevoeging van wat amandelen lijkt me lekker. Fijn weekend, groetjes Annemieke

        Beantwoorden
    • Ellen Smets

      22 augustus 2021 om 19:05

      Beste Martha,

      Net als rijst worden linzen gewassen. Dit heeft te maken met bewaarstoffen die erop zitten en door deze te wassen, komt het zetmeel en de bewaarstoffen vrij wat schuim geeft. Voor onze vertering is het beter dat ze dus gewassen zijn.

      Beantwoorden
      • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

        22 augustus 2021 om 20:02

        Hoi Ellen, dankjewel voor je uitleg! Ik heb mijn recept zojuist aangepast;-)
        Groetjes Annemieke

        Beantwoorden
  4. Mike

    21 april 2020 om 19:57

    Hoi.

    Misschien lees ik het niet goed.
    Maar om zelf linzenmeel te maken moet je enkel de linzen fijn malen in een keukenmachine?

    Mvg mike

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      22 april 2020 om 09:32

      Om linzenmeel te maken heb je inderdaad alleen linzen nodig. Ik gebruik een electrisch koffiemolentje, ik weet niet of het ook in een keukenmachine lukt, dat heb ik nog niet geprobeerd. Ik denk dat de linzen in het rond gaan springen als je een kleine hoeveelheid in een grote keukenmachine gebruikt. Laat je me weten of het lukt? Ik ben benieuwd

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl