
Als begin december de dagen kort zijn, de lichtjes de hele dag aan blijven en je het liefst lekker binnen wilt zitten met een kopje warme choco, dan begint de creativiteit te stromen. Mijn hoofd vol rijmelarij en overal liggen lijstjes met ideeën voor surprises.
Bij ons in de familie wordt vaak op het laatste moment besloten of we tijd en zin hebben om Sinterklaas te vieren. Vanaf dat moment moet er een hoop gebeuren in korte tijd.
Ook al zeggen we altijd tegen elkaar dat we dit jaar toch echt maar 1 cadeautje per persoon doen…uiteindelijk ligt er op de feestavond altijd weer een hele berg met presentjes.
Deze december maakte mijn moeder haar eigen marsepein en vervolgens voor iedereen marsepeinen beestjes. Ik kreeg marsepeinen ganzen, omdat die dit jaar onze tuin hadden ontdekt.
Je eigen marsepein maken is een fluitje van een cent, mits je een sterke keukenmachine hebt.
Vervolgens kan je wat kleurstof (natuurlijk of minder natuurlijk) door je marsepein kneden. Mijn moeder gebruikte saffraan en cacao om te kleuren (ook nog eens erg lekker). Met de gekleurde marsepein kan je de leukste beestjes en poppetjes maken.
Het basisrecept voor marsepein dat zij gebruikte komt uit het kookboek De Banketbakker -van tarte tatin tot garnalenkroket- van Cees Holtkamp, uitgegeven door de Kookboekhandel. Als je het leuk vindt om een gesigneerd exemplaar te kopen kan dat bij Patisserie Holtkamp.
200 gram blanke amandelen
250 suiker
beetje water
Hoe je van deze 3 ingrediënten marsepein maakt legt Cees Holtkamp zelf uit in dit filmpje.
Holtkamp schrijft kristalsuiker voor, maar mijn moeders marsepein bleef wat korrelig, dus misschien beter om poedersuiker te gebruiken.