• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
Eiwitschuimplakken voor het maken van een basis slagroomtaart

Zelf slag­room­taart maken: Dyo­naise­taart

19 april 2021 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

Zelg glutenvrije slagroomtaart maken, gedecoreerd met gekarameliseerde pecannoten.

Deze heerlijke slagroomtaart is makkelijk zelf te maken. Eiwit, suiker en slagroom zijn de drie hoofdbestanddelen die je nodig hebt voor dit slagroomtaart recept. De sjieke naam voor deze slagroom schuimtaart is Dyonaisetaart. Een perfecte basistaart, die je uiteraard nog naar hartenlust kan decoreren, bijvoorbeeld met seizoensfruit of gekaramelliseerde noten. Ik ben van plan zelf dit weekend een versie met peren en pure chocolade uit te proberen. En binnenkort zijn er weer zoete aardbeien verkrijgbaar uit eigen land, dat is natuurlijk ook een lekkere combinatie.

Ik had nog nooit van Dyonaise taart gehoord, maar mijn moeder vroeg om dit taartje voor haar verjaardag, nadat ze Rudolph er één had zien maken op 24Kitchen. Ik gebruikte Rudolphs recept, maar ik verving de hazelnoten door pecannoten, dat was ook erg lekker.

Mij viel op dat de hoeveelheden noten in zijn recept wel erg royaal waren. Het is natuurlijk makkelijk om in één keer een grote batch te maken, maar voor 1 taartje had ik bij lange na niet alles nodig.

De gekaramelliseerde pecannoten die overbleven na het maken van Rudolphs taartrecept, heb ik in de keukenmachine met messen tot zoete notenpasta gedraaid. Daarvoor moet je de machine net zo lang laten draaien totdat de noten een mooie pasta gaan vormen, dit kan zo 10 minuten duren.
Het geroosterde amandelschaafsel dat overbleef, strooide ik nog dagenlang over mijn salades.

Eiwitschuimplakken voor het maken van een basis slagroomtaart

Deze slagroomtaart is makkelijk voor te bereiden. Als je van te voren de schuimbodems hebt gebakken en het amandelschaafsel geroosterd, hoef je alleen maar op het laatste moment de slagroom te kloppen en het taartje op te bouwen.
Als de taart een paar uur staat, worden de schuimlagen zacht. Gelukkig zijn er ook liefhebbers van zacht schuim…

Tip: Je kunt de gemaskeerde taart (met slagroom gevuld en netjes bestreken) met toeven slagroom versierd, in de vriezer bewaren.

Tip: Heb je 3 eiwitten over, bak dan 3 cirkels, en maak een hogere 3-laags taart, of vries een gebakken plak in, om later te gebruiken.

Glutenvrije slagroomtaart met pecannoten en geroosterde geschaafde amandelen gedecoreerd
Afdrukken Pin

Slagroomtaart

Deze slagroom schuimtaart is een echte klassieker en wordt ook wel Dyonaisetaart genoemd.
Soort Gebak, Taart
Speciale wensen glutenvrij
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 1 uur
Taart opbouwen 15 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten

Ingrediënten

Eiwitschuim plakken

  • 2 eiwitten
  • 75 gram suiker

Vulling en decoratie

  • 50 gram amandelschaafsel - geroosterd
  • 500 gram slagroom
  • 50 gram suiker
  • optioneel 1 theelepel vanille-extract
  • optioneel seizoensfruit ter decoratie - Bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, bosbessen, aalbessen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 100°.
  • Klop de eiwitten luchtig met een mixer en voeg geleidelijk de suiker toe. Klop totdat je een stevig wit schuim hebt.
  • Verdeel het schuimmengsel op een bakplaat met bakpapier over 2 cirkels van 20 cm. Maak 2 hoopjes en verdeel met een spatel of lepel tot de gewenste vorm. Of gebruik een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit cirkels.
  • Bak de eiwitschuim plakken 45 à 60 min op 100°. Zet de oven daarna uit, en laat de plakken in de gesloten oven afkoelen.
  • Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan of in de oven totdat het mooi lichtbruin gekleurd is en laat afkoelen.

Taart opbouwen

  • Vlak voordat je de taart wilt serveren, klop je de slagroom met de suiker en eventueel de vanille, tot een stevige massa.
  • Leg 1 schuimplak op een mooie schaal, verdeel daar ongeveer twee derde van de slagroom over. Leg daar de 2e schuimplak op. Bestrijk de zijkanten van de taart met een dun laagje slagroom, en zet aan met het geroosterde amandelschaafsel.
    Spuit mooie slagroom toeven of rozetten op de bovenkant van de taart. En decoreer eventueel in het midden met vers seizoensfruit.

Categorie: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie

Vorig bericht: «Plantaardige melk, gezond en glutenvrij, geeft een prachtig schuim om cappuccino van te maken Welke plant­aard­ige melk is lekker?
Volgend bericht: Zelf soep­steng­els maken Glutenvrije kaas soepstengels, rechtop in een glas. Op een zonnig tafeltje met twee glazen oranje prik met een rietje.»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl