Deze heerlijke slagroomtaart is makkelijk zelf te maken. Eiwit, suiker en slagroom zijn de drie hoofdbestanddelen die je nodig hebt voor dit slagroomtaart recept. De sjieke naam voor deze slagroom schuimtaart is Dyonaisetaart. Een perfecte basistaart, die je uiteraard nog naar hartenlust kan decoreren, bijvoorbeeld met seizoensfruit of gekaramelliseerde noten. Ik ben van plan zelf dit weekend een versie met peren en pure chocolade uit te proberen. En binnenkort zijn er weer zoete aardbeien verkrijgbaar uit eigen land, dat is natuurlijk ook een lekkere combinatie.
Ik had nog nooit van Dyonaise taart gehoord, maar mijn moeder vroeg om dit taartje voor haar verjaardag, nadat ze Rudolph er één had zien maken op 24Kitchen. Ik gebruikte Rudolphs recept, maar ik verving de hazelnoten door pecannoten, dat was ook erg lekker.
Mij viel op dat de hoeveelheden noten in zijn recept wel erg royaal waren. Het is natuurlijk makkelijk om in één keer een grote batch te maken, maar voor 1 taartje had ik bij lange na niet alles nodig.
De gekaramelliseerde pecannoten die overbleven na het maken van Rudolphs taartrecept, heb ik in de keukenmachine met messen tot zoete notenpasta gedraaid. Daarvoor moet je de machine net zo lang laten draaien totdat de noten een mooie pasta gaan vormen, dit kan zo 10 minuten duren.
Het geroosterde amandelschaafsel dat overbleef, strooide ik nog dagenlang over mijn salades.
Deze slagroomtaart is makkelijk voor te bereiden. Als je van te voren de schuimbodems hebt gebakken en het amandelschaafsel geroosterd, hoef je alleen maar op het laatste moment de slagroom te kloppen en het taartje op te bouwen.
Als de taart een paar uur staat, worden de schuimlagen zacht. Gelukkig zijn er ook liefhebbers van zacht schuim…
Tip: Je kunt de gemaskeerde taart (met slagroom gevuld en netjes bestreken) met toeven slagroom versierd, in de vriezer bewaren.
Tip: Heb je 3 eiwitten over, bak dan 3 cirkels, en maak een hogere 3-laags taart, of vries een gebakken plak in, om later te gebruiken.
Slagroomtaart
Ingrediënten
Eiwitschuim plakken
- 2 eiwitten
- 75 gram suiker
Vulling en decoratie
- 50 gram amandelschaafsel - geroosterd
- 500 gram slagroom
- 50 gram suiker
- optioneel 1 theelepel vanille-extract
- optioneel seizoensfruit ter decoratie - Bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, bosbessen, aalbessen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 100°.
- Klop de eiwitten luchtig met een mixer en voeg geleidelijk de suiker toe. Klop totdat je een stevig wit schuim hebt.
- Verdeel het schuimmengsel op een bakplaat met bakpapier over 2 cirkels van 20 cm. Maak 2 hoopjes en verdeel met een spatel of lepel tot de gewenste vorm. Of gebruik een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit cirkels.
- Bak de eiwitschuim plakken 45 à 60 min op 100°. Zet de oven daarna uit, en laat de plakken in de gesloten oven afkoelen.
- Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan of in de oven totdat het mooi lichtbruin gekleurd is en laat afkoelen.
Taart opbouwen
- Vlak voordat je de taart wilt serveren, klop je de slagroom met de suiker en eventueel de vanille, tot een stevige massa.
- Leg 1 schuimplak op een mooie schaal, verdeel daar ongeveer twee derde van de slagroom over. Leg daar de 2e schuimplak op. Bestrijk de zijkanten van de taart met een dun laagje slagroom, en zet aan met het geroosterde amandelschaafsel.Spuit mooie slagroom toeven of rozetten op de bovenkant van de taart. En decoreer eventueel in het midden met vers seizoensfruit.
Geef een reactie