Of je nu een zomerse minestronesoep of een winterse pompoensoep maakt, zelfgemaakte soepstengels zijn daar altijd lekker bij. Heel eerlijk gezegd, zelfs zonder soep vind ik het een heerlijk tussendoortje. Op Koningsdag dronken we aan het eind van de middag in het zonnetje een oranje glaasje prik en daar combineerden de glutenvrije kaas soepstengels bijzonder goed mee.
Gelukkig is zelf soepstengels maken geen ingewikkeld karwei. Dit is een makkelijk recept, voor twee bakplaten vol soepstengels (uiteraard afhankelijk van de grootte van je oven). Als je de soepstengels goed droog en knapperig bakt, zijn ze lang houdbaar in een luchtdicht afgesloten bakje.
Robèrt zei een paar seizoenen geleden bij Heel Holland Bakt eens: “we zijn bakkers, geen drogers”. Maar als je een knapperig baksel wilt, zal je toch echt moeten drogen.
Er wordt nogal eens vergeten hoe belangrijk het is hoe je je producten bakt. Dat steekt behoorlijk nauw. En het is lastig de juiste aanwijzingen te geven bij een recept, omdat elke oven net iets anders werkt. Als receptschrijver kan je niet alles uitleggen, en moet je vertrouwen op de ervaring van de thuisbakkers. Maar oefening baart kunst gelukkig!
In de bakkerij is er zelfs een speciale naam voor degene die verantwoordelijk is voor de ovens en het bakproces bewaakt, dit is de zogenaamde ovenist. Dit is dus echt een vak, en het is daarom niet zo gek als er thuis eens een baksel niet helemaal perfect uit de oven komt zoals je zou willen. Maar geef niet op, het kost tijd om je oven en je recepten te leren kennen.
Hopelijk proberen jullie deze zoutjes eens te maken. Test dan aan het eind van de baktijd een stukje. Als dat nog niet knapperig genoeg is naar je smaak, maar wel al bruin genoeg gebakken, verlaag dan je oventemperatuur en geef je stengels nog wat meer tijd om uit te drogen en daardoor knapperig te worden. Al het vocht uit het deeg moet verdampen en dat kost nou eenmaal tijd.
Tip: Heb je wel eens naar de kiloprijs én de ingrediëntenlijst van kant-en-klare soepstengels gekeken?! Zelf glutenvrije soepstengels maken, daar kan je een hoop geld mee besparen. Bovendien weet je dan precies wat je eet.
Glutenvrije Soepstengels
Ingrediënten
- 150 gram Schär B - glutenvrije meelmix met bindmiddel
- 50 gram teffmeel - glutenvrij
- 50 gram havermeel - glutenvrij
- 50 gram koude boter, geraspt of in kleine blokjes - gebruik plantaardige boter voor een lactosevrije variant
- 150 gram koud water
- 2,5 gram zout
- 1 gram psyllium
- 1 theelepel rozemarijn - of een ander kruid of specerij naar smaak, mijn favoriet is kerriepoeder
- optioneel losgeklopt ei om de stengels mee te bestrijken
- optioneel ter decoratie bijvoorbeeld: geraspte kaas, sesamzaadjes of maanzaad
Instructies
- Meng alle ingrediënten (meelsoorten, psyllium, zout, kruiden, boter en water) tot een stevig deeg. Is je deeg wat warm en plakkerig geworden? Verpak het dan in plastic, en leg 30 minuten in de koelkast.
- Rol je deeg uit tot een lange lap, en vouw vervolgens in drieën op. Draai je deeg een kwart slag en rol nogmaals uit tot een lange lap. Vouw weer in drieën op. Verpak je deeg in plastic en koel 30 minuten.
- Haal je deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lange lap, en vouw vervolgens in drieën op. Draai je deeg een kwart slag en snijd in twee stukken. De helft van het deeg is voldoende om één bakplaat te vullen. Één deel leg je daarom nog even terug in de koelkast tot gebruik, in plastic ingepakt.
- Rol de andere helft uit tot een lap van ongeveer 20 bij 25 cm. Snijd stroken van 1 cm. Draai de stroken op zoals op de foto en leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk ze eventueel met losgeklopt ei en bestrooi naar wens met geraspte kaas, extra peper en zout, kruiden of een andere decoratie naar keuze.
- Bak de stengels op 170° voor 30 à 40 minuten, of totdat ze bruin en knapperig zijn.
- Herhaal stap 3 en 4 met het tweede stuk deeg.
Geef een reactie