Categorieën
Drankjes Glutenvrij

Zomerse (ijs)koffie maken

ijskoffie met een wolkje melk, in bruin/oranje jaren '70 stijl koffie kopje met schoteltje

Cold brew koffie maken is heel simpel. Ik gebruik voor deze koffie vaak cafeïnevrije koffie omdat ik met warm weer graag een groot glas koffie drink, en ik van koffie mét cafeïne ga stuiteren. Maar je kan elke koffie soort die je lekker vindt gebruiken. Vermeng grof gemalen koffie met water in de verhouding 1 : 8 Dus als je 100 gram koffie neemt, gebruik je 800 gram water. Laat een dag trekken. Daarna één of twee keer door de fijne zeef en klaar is je koude koffie. Bewaar deze koffie in de koelkast, dan kan je hem meteen drinken, zonder ijsklontjes in je vriezer te moeten zoeken.
Je kan deze koffie een aantal weken bewaren in de koeling, maar met dit warme weer haal je dat vast niet;-)

ijskoffie, in bruin/oranje jaren '70 stijl koffie kopje met schoteltje
Mocht het zo tropisch zijn als de afgelopen dagen, dan kan je met deze cold brew koffie vervolgens weer ijskoffie maken.
Zoek dan toch die ijsklontjes in je vriezer, vermaal ze in je blender of keukenmachine (die moet daar wel geschikt voor zijn) en voeg ze toe aan je cold brew.
 
Voor een snellere variant gebruik ik een theelepel Chikko (glutenvrije cichorei) en meng dat met een beetje water. Waar ik vervolgens lekker veel ijsgruis en een scheutje melk aan toe voeg. Als je de melk er voorzichtig inschenkt, krijg je ook nog eens hele fraaie laagjes.
 
ijskoffie in een hoog glas met lepel
Mijn grote favoriet deze hittegolf is ijskoffie met een heerlijke milkshake-consistentie. Die maak ik in de blender met een stuk of 10 ijsklontjes,  1 à 2 theelepeltjes oploskoffie of cichorei, een scheutje melk en eventueel een klein beetje vanillesuiker of honing, even goed mengen en je drankje is klaar om mee in de schaduw te gaan zitten. Je kan het drinken met een rietje (uiteraard een verantwoorde zoals bijvoorbeeld deze van RVS) of met een lepel.
 
Nog een optie is om een espresso over een bolletje roomijs te schenken, een koffie affogato, dat is natuurlijk altijd een succes!
 
Geniet van het mooie weer;-)
blender met iijsklontjes
blender met ijskoffie
blender met ijskoffie in de maak
blender met ijskoffie in de maak